Υπό ποιες προϋποθέσεις θα χορηγείται η Κολχικίνη: Ποιοι ασθενείς θα τη λαμβάνουν

Αφού αξιολόγησε λεπτομερώς και επισταμένα τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, αποφάσισε ομόφωνα να εντάξει την κολχικίνη στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το χάπι της ελπίδας, καθώς πρόκειται για ένα ασφαλές, χαμηλού κόστους υψηλής αποτελεσματικότητας φάρμακο, το οποίο έχει δοκιμαστεί σε αρκετές παθήσεις και με θετικά αποτελέσματα, καθώς μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού, όπως αναφέρει σε σχετικό σημείωμα του, το υπουργείο Υγείας.

Στην απόφαση αυτή συνετέλεσαν τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης για τη χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19, η οποία ανακοινώθηκε χθες και υποδεικνύει σημαντικό όφελος, καθώς παρατηρήθηκε μείωση κατά 44% της θνητότητας, 25% της νοσηλείας και 50% της ανάγκης διασωλήνωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, με τη μελέτη GRECO-19, ήταν πρωτοπόρα στη μελέτη της δράσης της κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19.

Θεραπεία κορονοϊού: Οι προϋποθέσεις για την χορήγηση Κολχικίνης - Υγεία |  News 24/7

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα χορηγείται και σε ποιες κατηγορίες ασθενών

Η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και, φυσικά, έπειτα από θετικό μοριακό τεστ.

Θεραπεία με κολχικίνη θα λαμβάνουν ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα, και ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38οC.

Η κολχικίνη θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και παρακολούθηση και απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης.

Κολχικίνη: Πλέον θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή - Τι ανακοίνωσε ο  ΕΟΦ | ΣΚΑΪ

Τι ανακοίνωσε ο ΕΟΦ για τον τρόπο διάθεσης του φαρμάκου Κολχικίνη

Σε ανακοίνωση του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αναφέρεται στον τρόπο διάθεσης της Κολχικίνης, τις προϋποθέσεις, καθώς και το πρωτόκολλο για την αποτελεσματική  χρήση της.

Σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση:

«Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας στην οποία αποφασίστηκε να ενταχθεί στο θεραπευτικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης της νόσου covid-19 η από του στόματος χορηγούμενη κολχικίνη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης καναδικής μελέτης στην οποία υποδεικνύεται σημαντικό θεραπευτικό όφελος για τους ασθενείς, συνεδρίασε το ΕΣΕ φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης και αποφάσισε για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, την αλλαγή του τρόπου διάθεσης σε: «χορηγούμενο μόνο με ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία».