"Τα λέμε" τον Μάρτιο για κυρώσεις: Αναβλητικοί οι Ευρ. ηγέτες στις Βρυξέλλες - Με "μικρό καλάθι" η Αθήνα
Μέχρι και τον Μάρτιο του 2021, προτίθεται να αναβάλει τις αποφάσεις για επιβολή αυστηρών κυρωτικών μέτρων κατά της Τουρκίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως μεταδίδει το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Reuters από τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το διεθνές Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συμφωνήσουν για κυρώσεις σε βάρος Τούρκων πολιτών αλλά όχι συνολικά στην χώρα. Συγκεκριμένα, η ΕΕ αναμένεται να αποφασίσει ατομικές κυρώσεις και κυρώσεις σε βάρος εταιρειών που σχεδίαζαν ή έλαβαν μέρος σε αυτό που το μπλοκ ορίζει ως «μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις» στα ανοικτά της Κύπρου. Το πρακτορείο αναφέρει πως τα άτομα και οι εταιρείες δεν έχουν ακόμη κατονομαστεί.
Στο μεταξύ, ούτε το δεύτερο Προσχέδιο Συμπερασμάτων το οποίο κοινοποιήθηκε στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρωί της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητικό ώστε να γίνει αποδεκτό από την Αθήνα ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο ξεκινά σε λίγο στις Βρυξέλλες.
Σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, οι συνομιλίες
Οι συνομιλίες σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων δεν οδήγησαν σε δραματικές αλλαγές και πλέον η «μάχη» θα μεταφερθεί σε επίπεδο ηγετών. Την ίδια στιγμή, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Εξωτερικών διέψευδαν σε υψηλούς τόνους το δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» περί συνομιλίας της επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή με τον εκπρόσωπο της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μικρό καλάθι κρατά η Αθήνα
Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα προσέρχεται στην διήμερη Σύνοδο Κορυφής, των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ξεκίνησε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με “μικρό καλάθι”, καθώς μία ομάδα χωρών υπό τη Γερμανία αντιστέκονται σθεναρά στο αίτημα για επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.
Τα τρία βασικά αιτήματα της Αθήνας, δηλαδή η συμπερίληψη αντιμέτρων για τις παραβιάσεις της Τελωνειακής Ένωσης από την Τουρκία, η εξέταση τομεακών περιοριστικών μέτρων/κυρώσεων και το εμπάργκο όπλων, δεν γίνονται αποδεκτά,
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες τρεις χώρες – πιο συγκεκριμένα η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία – έχουν προβάλει βέτο σε κάθε προσπάθεια κάποια από τις τρεις επιλογές να μπει στο κείμενο.
Από την άλλη, στο πλευρό Ελλάδας, Κύπρου και… Γαλλίας βρίσκονται χώρες όπως η Αυστρία, η Σλοβενία, το Βέλγιο, η Σλοβακία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, καθώς και η Ολλανδία.