“Θέλω από τη μία να αναγνωρίσω τη μεγάλη πρόοδο η οποία έχει γίνει από τον Γιάννη Βρούτση και τον Χρήστο Χάλαρη ως προς την απονομή των νέων συντάξεων και αυτό το τιτάνιο έργο του ψηφιακού εκσυγχρονισμού ενός συστήματος το οποίο ήταν εξαιρετικά δυσκίνητο, εξαιρετικά γραφειοκρατικό”, είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, υπόθεση «Πρώτης επιχειρησιακής προτεραιότητας για το 2021».
“Έχω ζητήσει από το Διοικητή του ΕΦΚΑ ένα επιχειρησιακό σχέδιο για το πώς μπορούμε να προσθέσουμε δυνάμεις αυτή τη στιγμή στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων με έμπειρους ανθρώπους τους οποίους θα ψάξουμε να τους βρούμε, όπου υπάρχουν αυτοί διαθέσιμοι, έτσι ώστε να εκκαθαρίσουμε το συντομότερο δυνατόν το στοκ των εκκρεμών συντάξεων. Είναι μία προσωπική μου δέσμευση και θα τύχει της προσωπικής μου φροντίδας”.
Πως θα γίνει αυτό;
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αυτό θα συμβεί με το διπλασιασμό της ροής έκδοσης των νέων συντάξεων έτσι ώστε να διεκπεραιωθούν οι εκκρεμείς συντάξεις από το 2022 να εκλείψει το φαινόμενο των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων.
Πόσες συντάξεις εκκρεμούν;
Στις 163.224 έφταναν οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το Σύστημα “Άτλας” κατέγραψε ταχύτερους ρυθμούς απονομής συντάξεων το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 αλλά οι εκκρεμείς συντάξεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Στην πρώτη Έκθεση του συστήματος ΑΤΛΑΣ η οποία θα δημοσιεύεται κάθε μήνα, όπως συμβαίνει με τις εκθέσεις των συστημάτων «Εργάνη» και «Ήλιος», αναφέρεται μάλιστα ότι δεν έχουν υπολογιστεί οι διεθνείς συντάξεις (πχ ασφαλισμένων στη Γερμανία και τις ΗΠΑ) οι οποίες εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 20.000.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της απονομής μέσω του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» ολοκληρώνεται στο τέλος του 2021 σύμφωνα με το πλήρες χρονοδιάγραμμα, όπως τονίζει το υπουργείο Εργασίας. “Στόχος μας είναι, καθώς οι νέες συντάξεις θα απονέμονται ψηφιακά, ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων συνεχώς να φθίνει μέχρι την πλήρη εξάλειψή τους”.
Μέσα από την 1η έκθεση «ΑΤΛΑΣ» μπορεί κάποιος να διακρίνει 3 κρίσιμα σημεία:
- Την ποσοστιαία αύξηση της απονομής των συντάξεων από το Α’ εξάμηνο του 2020.
- Το ρεκόρ σε απόλυτο νούμερο των απονεμηθεισών συντάξεων τον Σεπτέμβριο του 2020, ήτοι 19.632 συντάξεις.
- Την αύξηση κατά 21.461 των απονομών συντάξεων (109.552 το πρώτο εννεάμηνο του 2020, έναντι 88.091 το αντίστοιχο διάστημα του 2019) παρά την υστέρηση που προκάλεσαν οι επιπτώσεις του περιορισμού λόγω της πανδημίας στην προσέλευση του προσωπικού (Μάρτιος-Μάιος 2020).
Ποιες συντάξεις θα προηγηθούν;
Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων για τους αγρότες και τους υγειονομικούς, τον Μάρτιο του 2021, και στη συνέχεια η έκδοση ψηφιακής σύνταξης για τους ΑμεΑ.
Τέσσερις μήνες μετά, τον Ιούλιο, θα πρέπει να μπορούν να εκδοθούν ψηφιακά οι συντάξεις των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή του τέως ΙΚΑ.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η έκδοση νέας σύνταξης το αργότερο ένα -δύο μήνες, μετά την αίτηση της. Δεδομένου ότι κατά μέσο όρο φέτος εκδίδονται περίπου 10.500 νέες συντάξεις κάθε μήνα, ενώ κατατίθενται σχεδόν 13.000, η δυναμική που διαμορφώνεται είναι η έκδοση διπλάσιου αριθμού νέων συντάξεων κάθε μήνα σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση.
Και αυτό γιατί όλες οι νέες αιτήσεις (περίπου 13.000 κάθε μήνα με βάση τους σημερινούς ρυθμούς) οι οποίες θα κατατίθενται ψηφιακά, θα εκδίδονται επίσης ψηφιακά, ενώ επιπλέον 10.500 συντάξεις στη βάση του stock των παλιότερων αιτήσεων θα συνεχίσουν να εκδίδονται μέσω κυρίως της εργασίας των υπαλλήλων στα κατά τόπους υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ.