Φράση - συμβιβασμός μοιάζει να «ξεκλειδώνει» την επίτευξη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες

Σε μια φράση που θα «ξεκλειδώσει» το αδιέξοδο με τους πιστωτές και θα διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας ως προς το αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης που ετοιμάζεται να καταθέσει την Πέμπτη η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι προσανατολίζονται τόσο η Αθήνα όσο και οι Βρυξέλλες.  Με βάση πληροφορίες που έχουν αρχίσει, ήδη, να διακινούνται σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ η «μαγική» φράση είναι Master Financial Assistance Facility Agreement,  ή με μια πρόχειρη μετάφραση στα ελληνικά Κύρια Σύμβαση Διευκόλυνσης Οικονομικής Βοήθειας.  Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι αυτή είναι, ήδη, η επίσημη ονομασία της δανειακής σύμβασης που έχει, ήδη, υπογραφεί ανάμεσα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (E.F.S.F.) την Ελληνική Δημοκρατία, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF) και την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή το 2012.

Ιθύνων νους, πίσω από αυτήν την εξέλιξη, φαίνεται να είναι ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του Euro Working Group. Ο Βίζερ, που θεωρείται πολύ κοντά στο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, φέρεται να είχε επαφές τόσο με την Κομισιόν όσο και με τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, έτσι ώστε να βρεθεί μια «μέση λύση» σε κομβικό σημείο των διατυπώσεων για να καταστεί εφικτό για την ελληνική πλευρά να καταθέσει αίτημα παράτασης και για την πλευρά των πιστωτών να το δεχτούν,  με την κάθε πλευρά να μπορεί να υποστηρίζει ότι δεν υπαναχώρησε από τις αρχές της.

Αυτή η φράση της ύστατης ακροβασίας τελικά είναι  η «master financial assistance facility of Greece», η οποία θα αντικαταστήσει αυτό που η Αθήνα ανέφερε ως «extend of loan agreement», δηλαδή παράταση της δανειακής σύμβασης, και θα αντικαταστήσει, από την άλλη, και τη φράση «extension of current program», δηλαδή παράταση του τρέχοντος προγράμματος που προωθούσαν οι πιστωτές. Το «extend of loan agreement» δεν το δέχονταν οι πιστωτές, το «extension of current program» δεν το δέχεται η Αθήνα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες,  την πρόταση που επεξεργάστηκε ο Τόμας Βίζερ μεταβίβασε στον Αλέξη Τσίπρα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, και στη συνέχεια φαίνεται ο Πρωθυπουργός να είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Με την συμβιβαστική αυτή λύση εμφανίζεται να συμφωνεί και το Βερολίνο.

Παρά το ότι η «μαγική αυτή φράση» λύνει αρκετά ζητήματα, δεν τα λύνει όλα. Έτσι, μέχρι και την τελευταία στιγμή, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να καταρτιστεί το ελληνικό αίτημα περιέχοντας και συγκεκριμένους όρους τους οποίους  η Ελλάδα θα προτείνει και ταυτόχρονα θα μπορούν να δεχτούν οι πιστωτές. Φαίνεται ότι μέσα στο έγγραφο του γραπτού αιτήματος παράτασης της δανειακής σύμβασης θα εμπεριέχονται ο όροι «γέφυρα» και «ανθρωπιστική κρίση» ενώ η φράση «νέα σύμβαση»  (new deal) που επιθυμούσε η Αθήνα πιθανότατα θα αντικατασταθεί από την φράση «νέα διευθέτηση» (new arrangement).  Φαίνεται επίσης στο κείμενο της αίτησης να εμπεριέχεται και η έννοια της «ελαστικότητας» (flexibility), χωρίς τον προσδιορισμό some flexlibility που υπήρχε στο κείμενο που παρουσίασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup της Δευτέρας.

Σημειώνεται, πάντως, ότι στο κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας ως κείμενο Μοσκοβισί αναφέρεται σαφώς ότι δεν θα πρέπει να διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας από μονομερείς ενέργειες ενώ δεν αποσαφηνίζεται τι ακριβώς θα γίνει με το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος τον οποίο η Αθήνα θέλει να μειώσει.

Υπενθυμίζεται, επίσης, η σχετική δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης στις 22 Μαρτίου 2012: «Εγκρίνεται το Σχέδιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίαs, ως δικαιούχου κράτους − μέλους, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.), ως εγγυητή, και της Τράπεζας της Ελλάδος, με τίτλο «Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης» (“Master Financial Assistance Facility Agreement”) για την παροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης, έως το συνολικό ποσό των εκατόν εννέα δισεκατομμυρίων και εκατό εκατομμυρίων (109.100.000.000) ευρώ, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση στο δικαιούχο κράτος − μέλος μέσω του Ε.Τ.Χ.Σ., όπως συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο της 12ης Μαρτίου 2012 των Υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, μαζί με τα παραρτήματά της, όπως το Σχέδιο αυτό μαζί με τα παραρτήματα στην αγγλική γλώσσα…».

Με δεδηλωμένη την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κατάθεση του αιτήματος την Πέμπτη, όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσει άμεσα συνεδρίαση του  Euro Working Group και πιθανότατα την Παρασκευή Eurogroup, το οποίο δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί δια μέσου τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για να συζητηθεί το θέμα.

Αισιόδοξος ο Υπουργός Οικονομικών, χαμηλά οι τόνοι από την κυβέρνηση

Για «καλές ενδείξεις» έκανε λόγο ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτιμώντας το αίτημα παράτασης της Αθήνας θα γίνει θετικά δεκτό από το Euro Working Group και ότι θα υπάρξει κατάληξη ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές. Ο ίδιος μάλιστα έκανε λόγο για πιθανότατα τηλεδιάσκεψης και όχι κανονικής συνεδρίασης του Eurogroup την Παρασκευή.

Άλλα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονταν πιο συγκρατημένα. «Υπάρχει διαβούλευση και ανταλλαγή απόψεων και κάποια κείμενα που ανταλλάσσονται μέσω e-mail», σημείωνε κυβερνητικός παράγοντας  αποφεύγοντας, όμως, να προβεί σε προβλέψεις για το ποια θα είναι η εξέλιξη.

Κι επισήμως «χρόνος» από την ΕΚΤ

Ενέκρινε το ΔΣ της ΕΚΤ, στην τακτική του συνεδρίαση την Τετάρτη, την επέκταση του ELA για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών κατά δυο εβδομάδες με παράλληλη αύξηση του ποσού στα 68,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 65,5 δισεκατομμύρια ευρώ.