Μητσοτάκης σε Λαβρόφ: Ταραξίας η Τουρκία, καταπατά τη διεθνή νομιμότητα

“H γειτονική Τουρκία, δυστυχώς, σε ρόλο ταραξία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα, ναρκοθετώντας την ειρήνη σε πολλά ευαίσθητα σημεία του χάρτη”, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε ιδιαίτερο προβληματισμό για το γεγονός ότι η γειτονική χώρα “περιβάλλει αυτήν την επιθετική της δράση με έναν θρησκευτικό μανδύα, καθιστώντας έτσι ορατό τον κίνδυνο για την αρμονική συνύπαρξη λαών και θρησκειών” και υπογράμμισε ότι
” είναι προς το αμοιβαίο μας συμφέρον να ελέγξουμε τέτοιες προκλητικές συμπεριφορές και να θυμίσουμε σε όποιον τις ασκεί τα πραγματικά του όρια”.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις με την Ρωσία επισήμανε ότι το γεγονός πως η Ελλάδα “είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ δεν μας εμποδίζει να τις διευρύνουμε”, ενώ γνωστοποίησε με αφορμή την εμβληματική επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ότι έχει απευθύνει προσωπική πρόσκληση στον Πρόεδρο Putin να βρεθεί στην Αθήνα την 25η Μαρτίου 2021, μαζί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και μαζί με τον Πρίγκιπα Κάρολο, “ώστε να σηματοδοτήσουμε με αυτόν τον τρόπο τη συμμετοχή των τριών χωρών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του αγώνα των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία”.

Λαβρόφ:Συμφωνούμε ότι χρειάζεται το ταχύτερο δυνατό αποκλιμάκωση της έντασης

“Συμφωνούμε ότι χρειάζεται το ταχύτερο δυνατό αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή, για να προχωρήσουν οι χώρες στη διευθέτηση όλων των προβλημάτων -που δεν είναι και λίγα- στην περιοχή, μέσω απευθείας διαλόγου”, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι “αυτό αφορά και τα ζητήματα στο πλαίσιο της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, του 1982, όταν προκύπτουν τα ζητήματα μεταξύ των όμορων χωρών τα συμφέροντα των οποίων διασταυρώνονται και χρειάζεται να υπάρχει διευθέτηση μέσω των διακρατικών συμφωνιών”
“Η Ρωσία βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την περιοχή. Εμείς έχουμε καλές, σταθερές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής και αν υπάρχει βούληση, ενδιαφέρον από τους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην ομαλοποίηση της κατάστασης”, πρόσθεσε.

Ο κ. Λαβρόφ συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι οι προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί ο θρησκευτικός παράγοντας στα γεωπολιτικά παιχνίδια είναι κάτι πολύ επικίνδυνο.