Ν. Παναγιωτόπουλος για ελληνοτουρκικά: Καμία συζήτηση όσο συνεχίζονται οι προκλήσεις

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατέστησε σαφές ότι καμία συζήτηση δεν πρόκειται να υπάρξει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας όσο η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στην τακτική φθινοπωρινή Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, χθες 22 και σήμερα 23 Οκτωβρίου. Κατά τις εργασίες της Συνόδου συζητήθηκαν οι προκλήσεις και η γενικότερη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός εξέφρασε τον πλήρη σεβασμό της Ελλάδας στον θεμελιώδη κανόνα της Συνθήκης του ΝΑΤΟ και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνική επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά,  πρόκειται για πάγια θέση της χώρας μας, σε αντιδιαστολή με μονομερείς και προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας, όπως οι αποστολές ερευνητικού σκάφους και πολεμικών πλοίων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και η επέκταση της παράνομης NAVTEX έως τις 27 Οκτωβρίου.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Όσο η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες δεν πρόκειται να υπάρξουν συζητήσεις

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τέτοιες ενέργειες και πρακτικές  αναδεικνύουν αναξιοπιστία προθέσεων εκ μέρους της Τουρκίας για διάλογο, υπονομεύουν τη διαδικασία του μηχανισμού αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και θίγουν τη συνοχή και την ενότητα της Συμμαχίας. Ο Ν. Παναγιωτόπουλος προσέθεσε ότι όσο η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες,τις οποίες η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποφασιστικότητα, δεν πρόκειται να υπάρξουν συζητήσεις.

Ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, με τη σειρά του πρότεινε αμοιβαία αναστολή δραστηριότητας στρατιωτικών ασκήσεων σε περίοδο εορτών και προέτρεψε την Τουρκία να αποφύγει τη συνέχιση των σεισμικών ερευνών επιλύοντας οποιαδήποτε διαφορά βάσει του Διεθνούς Δικαίου.