Από κοινού καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων στην Τριμερή: Οι δηλώσεις Μητσοτάκη-Αναστασιάδη-Αλ Σίσι (Video)

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτήν την ώρα στην Κύπρο, οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στην Τριμερή Σύνοδο μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

Μητσοτάκης: «Η Άγκυρα φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Τουρκία «φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από το Αιγαίο μέχρι τον Καύκασο», συνοδεύοντας όλα αυτά «με απανωτές μονομερείς προκλήσεις πλαισιωμένες από μια ακραία ρητορική» και μια «συμπεριφορά που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» και «έρχεται απέναντι σε θέσεις σημαντικών χωρών, όπως των ΗΠΑ, της Ρωσίας και των αραβικών χωρών».

«Συζητήσαμε πως το παράνομο μνημόνιο της Άγκυρας με τη διοίκηση της Τρίπολης αποδεικνύεται ότι βάθυνε τη λιβυκή κρίση», τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι «αταλάντευτη η στήριξη της Ελλάδας στα δίκαια αιτήματα της κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι ενημέρωσε τους συνομιλητές του για όλα όσα έγιναν στην ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους τρεις μήνες, υπογραμμίζοντας ότι «δίκαιο παράγουν οι δίκαιες πράξεις: η Αθήνα υπέγραψε και κύρωσε δύο νόμιμες συμφωνίες οριοθέτησης ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο».

«Η Ελλάδα μετατρέπει τη διπλωματία στο δικό της όπλο: Ζητά από τα ευρωπαϊκά κράτη να μην πουλούν στρατιωτικό υλικό στην Τουρκία», υπογράμμισε και επανέλαβε το αίτημά του, για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

 Δείτε τις κοινές δηλώσεις των τριών ηγετών, στο Video:

Οι δηλώσεις Αναστασιάδη

Ο κ. Αναστασιαδης είπε ότι «οι τριμερείς συνεργασίες δεν στρέφονται εναντίον καμίας χώρας, αλλά αποσκοπούν στην διασφάλιση της ειρήνης στη βάση του διεθνούς δικαίου». Και πρόσθεσε: «Η πρωτοβουλία απέδειξε ότι μπορούν να δημιουργηθούν συνέργειες ασφάλειας και ειρήνης». Ο κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκε και το μεταναστευτικό, λέγοντας ότι «προς αυτή την κατεύθυνση η Αίγυπτος παίζει σημαντικό ρόλο».

«Η Τουρκία με μια σειρά εκνόμων ενεργειών κλιμακώνει τις εντάσεις», τόνισε, σημειώνοντας ότι «οι τρεις χώρες καταδικάζουν τις παράνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο, καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», όπως επίσης «τις παράνομες γεωτρήσεις», καθώς και τις παράνομες σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι τόνισε ότι διεξήχθησαν εποικοδομητικές συζητήσεις και υπήρξε συμφωνία σε όλα τα θέματα, που τέθηκαν αναφορικά με την ανατολική Μεσόγειο και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.