Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού-Σκέψεις για έκτακτα μέτρα και τοπικά lockdown

Έντονες ανησυχίες και προβληματισμό έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε πολλές περιοχές της  χώρας μας, πέραν της Αττικής, το τελευταίο 24ωρο, με τους ειδικούς να παρατηρούν με προσοχή την πορεία της πανδημίας και να εξετάζουν το ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκάλεσε το απόγευμα της Τρίτης σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπ. Υγείας, Βασίλη Κικίλια, του υφ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, του λοιμωξιολόγου καθηγητή. Σωτήρη Τσιόδρα και του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα. Η σύσκεψη έληξε λίγο πριν τις 20:00 και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συνεκλήθη απόψε καθώς ο πρωθυπουργός  αναμένεται αύριο να μεταβεί στην Κύπρο.

Ο κ. Τσιόδρας, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσίασε τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας αλλά δεν ελήφθησαν αποφάσεις. Το πιθανότερο είναι να παρατηρηθεί η επιδημιολογική καμπύλη τα επόμενα 1-2 εικοσιτετράωρα και έπειτα να ληφθούν αποφάσεις οι οποίες θα είναι, σε κάθε περίπτωση, τοπικού χαρακτήρα.

Επιδημιολογική επιβάρυνση σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Καστοριά

Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, ζήτησε εγρήγορση και προσοχή από τους κατοίκους των Ιωαννίνων, της Θεσσαλονίκης και της Καστοριάς, καθώς στις περιοχές αυτές παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο τα τελευταία 24ωρα.

Σύμφωνα με τον κ.Χαρδαλιά, το φορτίο αυτό θα αξιολογηθεί από την ειδική επιτροπή επιδημιολόγων του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορωνοϊό, αύριο στις 5.00 το απόγευμα.

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός επέστησε την προσοχή στους πολίτες της Βοιωτίας και των Σερρών για τις εστίες υπερμετάδοσης κορωνοϊού που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στις περιοχές αυτές.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στη βόρεια Ελλάδα

Στα Γιάννενα καταγράφηκαν την Τρίτη 15 νέα κρούσματα, στην Κοζάνη 20 και στην Καστοριά 5, ενώ 30 νέες διαγνώσεις κορωνοϊού αναφέρθηκαν στη Βοιωτία και 10 στις Σέρρες. Αναφερόμενος ζήτημα αυτό, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού παρουσιάζει αύξηση στη βόρεια Ελλάδα.

Όπως είπε, οι εστίες μετάδοσης εκτός Αττικής αφορούν περισσότερο από το 50% των μολύνσεων που καταγράφεται συνολικά. Ο καθηγητής σημείωσε πως η αύξηση παρατηρείται στα βόρεια της χώρας, αναφέροντας τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, τα Ιωάννινα και τις Σέρρες.

Στο επίκεντρο της πανδημίας σταθερά η Αττική

Όσον αφορά την κατάσταση στην Αττική, τη χαρακτήρισε κρίσιμα σταθερή, ενώ στον κεντρικό τομέα όπου υπάρχουν και τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, άρα ακόμη επικίνδυνη και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και επαγρύπνηση.

Στο μεταξύ, ο Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι θα μεταβεί αύριο στην Καστοριά για να συμμετάσχει σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς και τους 3 δημάρχους της περιοχής, ενώ την Πέμπτη θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη σύσκεψη.