Την ελπίδα του ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τον κάβο «που θα μας δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε» εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πολύ κρίσιμη και ευαίσθητη τη στιγμή που κατατίθεται η πρόταση από την ελληνική πλευρά για την παράταση της δανειακής σύμβασης για την οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνει δεκτή.
«Βρισκόμαστε στο μέσο μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης. Δεν έχει γίνει τίποτα που δεν το περιμέναμε, και τη σκληρή στάση και τις δυσκολίες, ίσως να μην περιμέναμε αυτή την ανάταση που υπάρχει στη χώρα μας την υπερηφάνεια την πατριωτική» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης σε δύο στοιχεία, τα οποία, όπως είπε, δίνουν δύναμη στην Ελλάδα και αυτά είναι η αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης και η διαμόρφωση, ίσως για πρώτη φορά, ενός μετώπου ηγετών μέσω των διεθνών επαφών που δεν είναι απέναντι στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι παρακολουθεί και βλέπει τις δυσκολίες στην προσπάθεια της χώρας και έκανε λόγο για μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη. Την χαρακτήρισε, μάλιστα, ως την ιστορικότερη στιγμή μετά την επανάσταση του 1848 την οποία ακολούθησε η δημιουργία των εθνικών κρατών στην Ευρώπη.
«Η προσμονή του λαού είναι πολύ μεγάλη για την επιτυχία της κυβέρνησης, ελπίζω να πάνε όλα καλά και να έρθουν καλύτερες ημέρες» κατέληξε ο κ. Παπούλιας.
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Κ. Παπούλια για την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου ως υποψήφιο για την Προεδρία, αλλά και για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.
Στη συνέχεια, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων. Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών ο Στ. Θεοδωράκης αποκάλυψε ότι ο Πρωθυπουργός τον ενημέρωσε πως το αίτημα προς την Ε.Ε. για την παράταση της δανειακής σύμβασης θα κατατεθεί αύριο, Πέμπτη.
«Ελπίζω την Παρασκευή θα έχουμε καλά νέα», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, σημειώνοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έχει κατανοήσει ότι διαπραγματευόμαστε σκληρά, αλλά πάνω από όλα για να παραμείνει η χώρα στο κέντρο της Ευρώπης». Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης, το Ποτάμι «στηρίζει τη διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας», επισημαίνοντας ότι “δεν έχουμε και πολύ χρόνο, πρέπει να τελειώνουμε με το περιτύλιγμα και να ασχοληθούμε με την ανόρθωση της οικονομίας. σε αυτό άλλωστε θα κριθεί και θα δώσει εξετάσεις η νέα κυβέρνηση”.
Κατά τη συνάντηση, ο Θεοδωράκης επισήμανε στον Πρωθυπουργό τη συμπεριφορά των υπουργών του σε σχέση με την Παιδεία. Χαρακτήρισε «εκτός λογικής» την κατάργηση των πρότυπων σχολείων, ενώ ανακοίνωσε ότι για το θέμα της Παιδείας θα ακολουθήσει εθνική συζήτηση όπως του είπε ο Αλέξης Τσίπρας και εκεί θα συζητηθούν όλα.
Σε ότι αφορά τέλος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι δεν υπήρξε σχετική συνεννόηση και αναφέρθηκε στην πρόταση του Ποταμιού τον καθηγητή Ν. Αλιβιζάτο.
Στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαξίμου μπήκε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Στον αρχικό διάλογο είπε στον πρωθυπουργό ότι «στηρίζουμε τη διαπραγμάτευση». Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «θέλουμε συσπείρωση και εθνική ενότητα, να διαμορφώσουμε ένα μόνιμο μηχανισμό συνεννόησης και συζήτησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων» και ανταπάντησε ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζοντας ότι «πάντα ήμουν πάντα υπέρ της ομάδας εθνικής διαπραγμάτευσης».