Νέος ναύσταθμος στην Σούδα, επικυρώνει την αναβαθμισμένη αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία στέλνει η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Κρήτη και κυρίως η παραμονή του στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού, στη Χαλέπα Ακρωτηρίου στα Χανιά,– το οποίο σημειωτέον, έχει φιλοξενήσει επί των ημερών του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπους –, μήνυμα, το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει λάβει, αν κρίνει κανείς από τον αυξανόμενο εκνευρισμό του, εσχάτως.

Η ιδιαίτερα σημαντική επίσκεψη αφορά κυρίως στην αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ και επίκεντρο του εν λόγω σχεδιασμού, θα είναι η ναυτική βάση της Σούδας, με τη σταδιακή μεταφορά των αεροπορικών και των (πυρηνικών) πυραυλικών δυνατοτήτων της βάσης του Ιντσιρλίκ (στα Αδανα της Τουρκίας), στη βάση της Σούδας, να είναι στον σχεδιασμό των ΗΠΑ.

Η ναυτική βάση της Σούδας, στα Χανιά καθίσταται έτσι ο ισχυρός κόμβος ισχύος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο.

Νέος ναύσταθμος στη Σούδα

Παραλλήλως, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, από τη Βουλή, προανήγγειλε την κατασκευή νέου ναυστάθμου στη Σούδα για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας.

Στη Βουλή όπου συζητιούνται οι κυρώσεις δύο συμβάσεων με τις ΗΠΑ, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε χθες  πως έχουν προβλεφθεί κονδύλια στο εξοπλιστικό πρόγραμμα για αναβάθμιση των υποδομών στη Σούδα για να μετατραπεί σε μόνιμο ναύσταθμο. Θα φιλοξενεί πλοία και υποβρύχια του ελληνικού στόλου σε μόνιμη βάση.

«Η χώρα πρέπει να αποκτήσει ναύσταθμο και στην Κρήτη αντίστοιχο του Ναυστάθμου της Σαλαμίνας. Αυτό θα γίνει με αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στην Σούδα για την ενίσχυση της παρουσίας μας στην ανατολική Μεσόγειο.

Το συνολικό σχέδιο προβλέπει και αναβάθμιση υποδομών Σούδας για πλήρη οργανωμένο και λειτουργικό ναύσταθμο ώστε να αποτελέσει μόνιμο οργανωμένο και λειτουργικό μηχανισμό υποστήριξης πλοίων και υποβρυχίων. Είναι υπόθεση που θα υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου. Το βασικό είναι να ληφθεί η σχετική απόφαση προς τούτο. Αυτή την απόφαση μπορεί να την θεωρήσετε ειλημμένη», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Οι ΗΠΑ στο πλευρό της Ελλάδας

Η επικείμενη ανακοίνωση για την αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, συνιστά ένα ακόμη ένα μήνυμα στήριξης προς τη χώρα μας, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, το τελευταίο διάστημα έχουν αναλάβει ακόμη πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή, έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το  ζήτημα συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον κ. Πομπέο.

Άλλωστε,  η αμυντική συνεργασία βρίσκεται και στο επίκεντρο της κοινής διακήρυξης Ελλάδας – ΗΠΑ: «Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική εταιρική σχέση άμυνας και ασφάλειας, επεκτείνοντας και εμβάθυνση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, η οποία επικαιροποιήθηκε τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2019 και συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια και των δύο εθνών.

Στον επόμενο Στρατηγικό Διάλογο, και οι δύο πλευρές σκοπεύουν να συζητήσουν πώς να αλληλοβοηθούνται περαιτέρω στη διατήρηση ισχυρών, ικανών και διαλειτουργικών στρατών».

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, άφησε εξάλλου σαφείς αιχμές κατά της Άγκυρας, διαμηνύοντας ότι «ο τρόπος επίλυσης της σύγκρουσης δεν είναι μέσω επίδειξης δύναμης, ή μέσω επίδειξης εξουσίας, αλλά μέσω διαλόγου, μέσω διεθνών συστημάτων, συμφωνιών, συνομιλιών, διαλόγου.

Έτσι θα έπρεπε να επιλυθούν αυτές οι θαλάσσιες διαφορές. Έχουμε δει τους Έλληνες να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, προσπαθώντας να το επιτύχουν».

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης Πομπέο στην Κρήτη

Επίσκεψη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Βάσης της Σούδας θα πραγματοποιήσουν σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Στη συνέχεια, στις 11:20, θα γίνει η διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών στην 115 Πτέρυγα Μάχης  και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις 13:15, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πομπέο θα έχουν γεύμα εργασίας στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού.

Στις συναντήσεις των δυο ανδρών, θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Στις συναντήσεις θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Το απόγευμα σήμερα Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου στις 17:00, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας παρουσία της υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.

Η υποδοχή του ζεύγους Πομπέο, από τον Κυριάκο και την Μαρέβα Μητσοτάκη, στο πατρικό της οικογένειας Μητσοτάκη στην Χαλέπα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, υποδέχθηκαν στις 20.45 το βράδυ της Δευτέρας τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και τη σύζυγό του Σούζαν Πομπέο, στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού στο Ακρωτήρι Χανίων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι κύριοι Μητσοτάκης και Πομπέο συζήτησαν για λίγο στη βεράντα του σπιτιού με θέα το λιμάνι της Σούδας, πριν απολαύσουν το δείπνο υποδοχής με τα πλούσια παραδοσιακά κρητικά εδέσματα.