Νέο εθνικιστικό παραλήρημα Ερντογάν: «Είμαστε ιδιοκτήτες της Μεσογείου»

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην Ελλάδα, αποτέλεσε αφορμή για να εξοργιστεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι η χώρα του είναι «ιδιοκτήτης της Μεσογείου».

Οι εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν έρχονται λίγο πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο δε ότι έγιναν λίγη ώρα μετά την συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια , και μετά την Κοινή Δήλωση Ελλάδας – ΗΠΑ.

Δεν είμαστε μουσαφίρηδες της Μεσογείου αλλά ιδιοκτήτες της

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Άγκυρα βρίσκεται στο επίκεντρο της ενεργειακής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι η Τουρκία ήταν ανέκαθεν χώρα της Μεσογείου.Τόνισε  μάλιστα σε προκλητικούς τόνους το εξής: «Δεν είμαστε μουσαφίρηδες της Μεσογείου, αλλά ιδιοκτήτες της».

Επιχειρώντας πάντως να δείξει ότι δεν ευθύνεται η Τουρκία για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως «είμαστε υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας, αλλά κατά των τετελεσμένων».

Το πρόβλημα στη Μεσόγειο, προσέθεσε, μπορεί να επιλυθεί με τη συνεργασία όλων των χωρών. «Δεν θα υπάρχει ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο σε οποιαδήποτε προσπάθεια που αφήνει εκτός την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους» απείλησε ξανά.

Κάποιοι μετέτρεψαν τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο προσφύγων

«Πίσω από τις προβοκάτσιες στην ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα» σχολίασε, προσθέτοντας μάλιστα ότι «κάποιοι μετέτρεψαν τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο προσφύγων» προσέθεσε.