Η Νάταλι Τότσι, σύμβουλος του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να αναμένουμε δημιουργία «καταλόγου» κυρώσεων για την Τουρκία και πως εκτιμά ότι το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση .
Η κ. Τότσι ανέφερε συγκεκριμένα: «Ξεχάστε τις κυρώσεις, δεν είναι αυτός ο τρόπος να ασκηθεί επιρροή επί της Τουρκίας».
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», σε διαδικτυακή συζήτηση διοργανωμένη από το γραφείο Βρυξελλών του German Marshall Fund of the United States, η κ. Τότσι ανέφερε ότι θα εκπλαγεί ιδιαιτέρως αν υπάρξει πολιτική συμφωνία στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.
Xαρακτήρισε δε ιδιαιτέρως «επικίνδυνη ψευδαίσθηση» την ιδέα που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα και την Κύπρο ότι «υπάρχει ένας μεγάλος αδελφός εκεί έξω –είτε είναι οι ΗΠΑ, είτε η Γαλλία, είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση– που θα παρέμβει και θα υπερασπιστεί τα ελληνικά και τα κυπριακά συμφέροντα.
Αυτή η ψευδαίσθηση είναι που αποτρέπει τις χώρες αυτές από τη συνειδητοποίηση ότι η μόνη λύση που μπορεί να προκύψει είναι μεταξύ των μερών που εμπλέκονται».
.@NathalieTocci: What really needs to be worked on is a reset in the EU-Turkey relationship and a reset which is not simply replacing one transactional form of engagement with another transactional form, but bringing back this relationship in a contractual rules based framework
— German Marshall Fund (@gmfus) September 25, 2020
Η σύμβουλος του κ. Μπορέλ επεσήμανε ότι αυτό που χρειάζεται είναι «ένα πραγματικό reset των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας», μέσω του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης – τον οποίο «αρνείται η ΕΕ».
Υποστήριξη τουρκικών θέσεων
Αυτή δεν φαίνεται να είναι η πρώτη φορά που η ειδική σύμβουλος του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις υποστηρίζει τουρκικές θέσεις. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η ίδια έκανε retweet ανάρτηση δημοσιογράφου του EUοbserver, ο οποίος υποστήριζε ότι η Τουρκία έχει «κάποιο δίκιο» στην ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα ο Koert Debeuf είχε αναρτήσει έναν χάρτη της ανατολικής Μεσογείου με τις θαλάσσιες ζώνες τον οποίο συνοδεύει με τη λεζάντα: «Αυτός ο χάρτης των χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο δείχνει ότι η Τουρκία έχει πράγματι ένα δίκιο».