Αποκαλύψεις Καλίν: Πώς θα πραγματοποιηθούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραΐμ Καλίν, αποκάλυψε ότι πέραν των διερευνητικών επαφών, Ελλάδα και Τουρκία θα διεξαγάγουν παράλληλα πολιτικές και στρατιωτικές συνομιλίες.

Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά «πρόκειται για δύο ακόμη σημαντικές συνομιλίες» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Πολιτικές συνομιλίες

Η μία από αυτές θα περιλαμβάνει πολιτικές διαβουλεύσεις, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το sigmalive.com.

Πρόκειται για μία διαδικασία, που θα αφορά περισσότερο τις διμερείς σχέσεις, από την οικονομία έως τον τουρισμό, κι από την ασφάλεια των συνόρων έως το ζήτημα των μειονοτήτων.

Κι αυτές οι συνομιλίες θα συνεχίσουν να διεξάγονται μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών,  δήλωσε ο Ιμπραΐμ Καλίν.

Στρατιωτικές συνομιλίες

Το δεύτερο σκέλος της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας θα κινηθεί σε στρατιωτικό επίπεδο.

Πρόκειται για έναν μηχανισμό, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, υπό τον τίτλο «Συναντήσεις Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ στρατιωτικών», που έχει σχηματιστεί για το Αιγαίο και που θα επιτρέψει τη στρατιωτική συνεργασία Ελλήνων και Τούρκων σε ξηρά, θάλασσα, αέρα και συνοριακές γραμμές.

Επεσήμανε δε ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί κάποιες τέτοιες συναντήσεις, όπως την εβδομάδα που πέρασε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Αυτές οι συναντήσεις θα είναι μία συνέχεια εκείνων (του ΝΑΤΟ)» σημείωσε.

«Επομένως, αναμένουμε, ελπίζουμε και σχεδιάζουμε αυτή η διαδικασία της διαπραγμάτευσης να ξεκινήσει με μία τριπλή μορφή: διερευνητικών συνομιλιών, πολιτικών διαβουλεύσεων και στρατιωτικών συνομιλιών» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν και διαπραγματευτής από την τουρκική πλευρά.

Δεν έχει οριστεί ακόμη η ημερομηνία των διερευνητικών επαφών

Ο Ιμπραΐμ Καλίν είπε πως δεν έχει αποσαφηνιστεί η ημερομηνία των διερευνητικών επαφών και ότι πρόκειται να το συζητήσει με τους ομολόγους του. Όσον αφορά την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά, ανέφερε :

«Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό το ότι ο πρόεδρός μας άνοιξε το δρόμο, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στη διπλωματία και τις διαπραγματεύσεις. Αυτό θα πρέπει να γίνει σεβαστό από την ΕΕ. Αλλά και από την ελληνική πλευρά.

Ήδη με την Ελλάδα είχαμε συμφωνήσει πριν από 1-1,5 μήνα να ανακοινώσουμε την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών, αλλά λόγω της συμφωνίας, που υπέγραψε τότε η Ελλάδα με την Αίγυπτο, ματαιώθηκε. Τώρα ελπίζουμε να μην ξανα-αντιμετωπίσουμε παρόμοια κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα στις 1-2 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση κορυφής της Ε.Ε. Εδώ έχει επίσης μεγάλη σημασία το αν η τουρκική ατζέντα θα αντιμετωπιστεί θετικά».

H διακοπή των συζητήσεων και η παρέμβαση  Μέρκελ

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν σημείωσε ότι οι διευρευνητικές συζητήσεις ξεκίνησαν το 2002 και αφορούσαν κατά κύριο λόγο την διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας, της ΑΟΖ και άλλων ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Έπειτα ανέφερε ότι μετά από 60 συναντήσεις, η τότε ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επικαλέστηκε αδυναμία συνέχισης των συνομιλιών. Ο Καλίν επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πάντοτε έτοιμος για διαπραγματεύσεις «χωρίς προϋποθέσεις».

Ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο πλαίσιο αυτό ότι οι διερευνητικές επαφές ενδεχομένως θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα.Τόνισε μάλιστα τη σημασία της παρέμβασης της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, ώστε να ξεκινήσουν οι επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

 

Προτεινόμενα για εσάς