Αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης καταθέτει την Τετάρτη η Ελλάδα - Υπό συζήτηση οι όροι

Αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης κατά τέσσερις με έξι μήνες αναμένεται να καταθέσει την Τετάρτη η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται σε όλα τα μεγάλα ΜΜΕ και επιβεβαιώνουν πηγές στις Βρυξέλλες. Κατά τις πηγές αυτές το αίτημα θα βασίζεται στους άξονες του κειμένου που φέρονται να είχαν συμφωνήσει πριν το Eurogroup της Δευτέρας ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, σε ένα πλαίσιο το οποίο, κατά πληροφορίες, είχαν καταλήξει σε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν  Κλοντ Γιούνκερ. Μάλιστα, κατά πληροφορίες έγινε ήδη μια πρώτη συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον κ. Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες και δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα επαφή.

Οι συγκεκριμένοι όροι υπό τους οποίους θα τίθεται το αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης και με δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά αποσυνδέει τη δανειακή σύμβαση από το πρόγραμμα αυτό καθ’ αυτό, είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, υπό διαπραγμάτευση. Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε το διαχωρισμό μεταξύ του προγράμματος και του ζητήματος των χρεών της Ελλάδας. «Μια δανειακή σύμβαση είναι διαφορετική από το πρόγραμμα διάσωσης», υπογράμμισε.

Το αίτημα, με βάση τους κανόνες λειτουργίας του Eurogroup, θα πρέπει να γίνει δεκτό από τον Πρόεδρο του σώματος, Γερούν Ντάισελμπλουμ.  Ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει η αποσύνδεση που επιχειρεί η ελληνική πλευρά δανειακής σύμβασης και μνημονίου, η επιμονή της στην αναφορά του ζητήματος της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και οι διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, την Τρίτη στην ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα προωθηθούν νομοσχέδια για ρυθμίσεις στα εργασιακά, για άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, για «πάγωμα» των πλειστηριασμών και για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις, μέτρα που οι πιστωτές υποστηρίζουν ότι εκτροχιάζουν την δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.