Αλ.Τσίπρας από ΔΕΘ: Θα ήταν ανεύθυνο σε συνθήκες πανδημίας και δεδομένης της κρίσης στα ελληνοτουρκικά να ζητήσω εκλογές
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε, νωρίτερα σήμερα, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, την πορεία της πανδημίας και της οικονομίας στη χώρα μας, αλλά και στα εθνικά ζητήματα.
Μιλώντας στην τετράωρη συνέντευξη Τύπου, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική απάτη τόσο στα εθνικά ζητήματα όσο και στην οικονομία ενώ υποστήριξε ότι όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες είναι απολύτως εφαρμόσιμα. Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την διαχείριση της πανδημίας τονίζοντας όμως ότι αν η επιστημονική κοινότητα προτείνει νέο lockdown, η αξιωματική αντιπολίτευση θα το στηρίξει. Συγκεκριμένα ανέφερε :
«Η χώρα δεν έχει πλέον οικονομικούς περιορισμούς και τα μέτρα που προτείναμε είναι απολύτως εφαρμόσιμα. Αν η επιστημονική κοινότητα προτείνει νέο lockdown θα το στηρίξουμε. Όμως οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Από την ιδεοληψία της κυβέρνησης οδηγούμαστε εδώ».
Αν η κυβέρνηση δεν υλοποιήσει τα μέτρα που προτείνουμε, το κάνει επειδή δεν θέλει, όχι επειδή δεν μπορεί
«Αν η κυβέρνηση δεν υλοποιήσει τα μέτρα που προτείνουμε, το κάνει επειδή δεν θέλει, όχι επειδή δεν μπορεί», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε ότι σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι αναγκασμένη να τηρεί κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας γιατί στην Ευρώπη ισχύει η ρήτρα διαφυγής. «Σήμερα η κυβέρνηση έχει 37 δισ. ευρώ στα αποθεματικά των δημόσιων ταμείων που αφήσαμε εμείς και έχει πρόσβαση φτηνού δανεισμού. Εμείς δεν προτείνουμε πράγματα έξω από τη σφαίρα της λογικής.
Είναι απολύτως κοστολογημένα τα μέτρα που προτείνουμε», προσέθεσε. Ειδικότερα, είπε ότι 3 δισ. είναι τα μόνιμα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «και είναι επιβεβλημένα, απολύτως ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες». Τα έκτακτα μέτρα, για όσο διαρκεί η κρίση, έχουν κόστος περίπου 8 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, είπε, προσθέτοντας ότι επίσης «είναι απολύτως επιβεβλημένα για να μην οδηγηθούμε σε κατάσταση κοινωνικής λεηλασίας».
Αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας-Εγκληματική αμέλεια από επιλογή, άποψη, ιδεοληψία
Αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας, ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε για το τι έκανε ή δεν έκανε η κυβέρνηση αυτούς τους έξι μήνες για να οδηγηθούμε σε αυτό. «Αυτό θα είναι η απόλυτη αποτυχία του κ. Μητσοτάκη να διαχειριστεί το αποτέλεσμα που έφερε η προσπάθεια του συνόλου του ελληνικού λαού», τόνισε και μίλησε για σχεδιασμό χωρίς αρχή, μέση και τέλος και για τρομακτικές αντιφάσεις. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν αξιοποίησε τον χρόνο που του έδωσε ο κόσμος με τη στάση του για να ενισχύσει το ΕΣΥ και βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο να ανακοινώνεται ότι μένουν μόνο 22 κλίνες ΜΕΘ αδιάθετες στην Αττική, και έκανε λόγο για «εγκληματική αμέλεια και είναι από επιλογή, από άποψη, από ιδεοληψία».
Ο χαρακτηρισμός της πολιτικής απάτης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στοιχειοθετείται από την πολιτική του
«Ο χαρακτηρισμός της πολιτικής απάτης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στοιχειοθετείται, από την πολιτική του» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση και εξήγησε: «δεν είναι μόνο η Συμφωνία Πρεσπών. Ο άνθρωπος, και το ξέρουμε, δεν είχε ουσιαστική διαφωνία με την Συμφωνία των Πρεσπών, επέλεξε να διχάσει την κοινωνία για να κερδίσει ψήφους. Τώρα δίνει και μάχες υπέρ της Βόρειας Μακεδονίας. Στο οικονομικό πεδίο, έταξε προεκλογικά ανάπτυξη και περισσότερες δουλειές και πριν έλθει η πανδημία, από το πρώτο τρίμηνο του 2020 είχαμε ύφεση. Και στην πανδημία λέει ότι έχει δώσει 24 δισ ευρώ και έχει δώσει μόνο 4,6 δισ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».
Στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών ο κ. Μτσοτάκης πορεύεται με το «βλέποντας και κάνοντας»-Κινείται χωρίς πυξίδα
Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πορεύεται με το «βλέποντας και κάνοντας» και σημείωσε ότι είναι άμεση η ανάγκη για χάραξη εθνικής στρατηγικής, ζητώντας εκ νέου σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον διάλογο με την Τουρκία επαναλαμβάνοντας ότι αναγνωρίζει μία και μόνο διαφορά, αυτήν της υφαλοκρηπίδας και τονίζοντας ότι αν ο διάλογος δεν είναι επιτυχής οι δύο χώρες πρέπει να προσφύγουν στη Χάγη. « Την απόφασή της θα τη σεβαστούμε. Αλλά όχι να τα δώσουμε πριν πάμε στο δικαστήριο. Δεν τα εκχωρείς πριν την απόφαση», τόνισε ενώ αναρωτήθηκε αν υπήρξε αντάλλαγμα για την αποχώρηση του Oruc Reis.
Η κυβέρνηση οφείλει μια επίσημη ενημέρωση για το αν υπήρξαν ανταλλάγματα για την απόσυρση του Oruc Reis
«Η κυβέρνηση οφείλει μια επίσημη ενημέρωση για το αν υπήρξαν ανταλλάγματα για την απόσυρση του Oruc Reis και έναρξη των διερευνητικών», σημείωσε και αναρωτήθηκε τι περιλαμβάνει τελικά αυτή η «συμφωνία» στο Βερολίνο και σημείωσε ότι το μείζον ερώτημα είναι: «Αν η ατζέντα των διερευνητικών -που καλώς να ξεκινήσουν-, θα είναι η ίδια με αυτή που αφήσαμε εμείς το 2016».
Παράλληλα, είπε μεταξύ άλλων ότι «το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι έχει ένα εσωτερικό ακροατήριο που έχει συνηθίσει συγκεκριμένη ρητορική στα εθνικά θέματα, και έτσι έχει άλλη γλώσσα μέσα και άλλη έξω». «Δεν προτρέπουμε εμείς σε πολεμικές επιχειρήσεις, εμείς λέμε: πείτε την αλήθεια στον λαό και ελάτε να χαράξουμε μια εθνική στρατηγική», σημείωσε.
Δεν βάζω κάποιο θέμα εθνικοποίησης για τις τράπεζες, βάζω θέμα να ασκήσει το ελληνικό δημόσιο τα δικαιώματα που έχει
«Δεν μιλάω για εθνικοποίηση των τραπεζών, μιλάω για εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ όσον αφορά τη λειτουργία των τραπεζών και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας», διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Η ευθύνη είναι στην ελληνική κυβέρνηση που βάζει το πλαίσιο και δίνει τις κατευθύνσεις. Δεν υπάρχει σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας δίχως να λυθεί το πρόβλημα των χρηματοδοτικών εργαλείων».
Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη ότι «Δεν βάζω κάποιο θέμα εθνικοποίησης για τις τράπεζες βάζω θέμα να ασκήσει το ελληνικό δημόσιο τα δικαιώματα που έχει. Δεν γίνεται να βάζει λεφτά το κράτος αλλά να μην έχει δικαιώματα. Γιατί δεν το κάναμε εμείς όταν είμαστε στην κυβέρνηση; Γιατί κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο. Στόχος της Τρόικας ήταν η διάσωση των τραπεζών και ενός συστήματος μέσα στις τράπεζες…Εμείς σχεδιάζαμε αυτά να τα αλλάξουμε, σχεδιάζαμε με ορίζοντα οκταετίας».
Υποστήριξε ότι σήμερα το πρόβλημα με τις τράπεζες είναι ότι δεν εκπληρώνουν τον ρόλο τους, δεν δανείζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ενώ αντλούν χρήματα δεν τα δίνουν σε εκείνους που έχουν ανάγκη από δάνεια.
H ανταγωνιστική θέση της μικρομεσαίας επιχείρησης πρέπει να ενισχυθεί
Αναφερόμενος στα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αυξήθηκαν με την πανδημία ανέφερε: «Είναι σχέδιο του κ. Μητσοτάκη η αναδιάρθρωση στην αγορά και η πανδημία είναι ευκαιρία να το υλοποιήσει.Αλλά στο τέλος της ημέρας, θα είναι χιλιάδες επιχειρήσεις που θα βάλλουν λουκέτο ενώ η ανεργία θα αυξηθεί». Συνεχίζοντας είπε ότι «την θέση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων “ζόμπι”, όπως αποκαλούνται όσες έχουν μεγάλα προβλήματα, κάποιοι άλλοι θα την καταλάβουν.
Εμείς πιστεύουμε ότι η ανταγωνιστική θέση της μικρομεσαίας επιχείρησης πρέπει να ενισχυθεί και όχι να οδηγηθεί στο κλείσιμο. Εμείς προτείναμε από την πρώτη στιγμή να παρακαμφθεί η δυσκολία της μη ανάληψης ρίσκου μέσα από την ενίσχυση των επιχειρήσεων με μόνο κριτήριο την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Προτείναμε την ενίσχυση και την επιδότηση της εργασίας, των ασφαλιστικών εισφορών και του μισθολογικού κόστους».
Αν δεν υπήρχε η πανδημία του κορωνοϊού και η κρίση στα ελληνοτουρκικά θα ζητούσα εκλογές
«Θα ήταν πολύ ανεύθυνο σε συνθήκες πανδημίας να ζητήσω εκλογές», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Αν δεν ήμασταν σε συνθήκες πανδημίας, αν δεν ήταν τόσο κρίσιμες οι συνθήκες, μπορεί και να ζητούσα. Ωστόσο δεν μου το επιτρέπει η ιδιοσυγκρασία μου και οι αρχές του κόμματός μας σε συνθήκες που αυξάνονται τα κρούσματα και οι νεκροί να ζητήσω εκλογές. Οι αρχές μας δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο παρελθόν.Είμαστε εδώ καταθέτω τις προτάσεις και το πρόγραμμά μας αλλά έχω μία αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες και στην χώρα».
«Η Μόρια είναι μία άβυσσος για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».
Όταν κοιτάζεις για πολύ την άβυσσο θα σε δει και αυτή
Με μία ρήση του Νίτσε περιέγραψε την εξέλιξη στο προσφυγικό και στη Μόρια και την στρατηγική της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας: «όταν κοιτάζεις για πολύ την άβυσσο θα σε δει και αυτή». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο κοίταζε την άβυσσο αλλά την διόγκωσε και πρόσθεσε ότι η Μόρια είναι άβυσσος για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Είπε ακόμη: «Δεν αποποιούμαστε των ευθυνών μας. Αφήσαμε την Μόρια με 5680 άτομα που θα γίνονταν 4.000 και έφθασαν τις 20.000 για να γίνουν σήμερα με μία μικρή αποσυμφόρηση 13.000 άτομα. Όλα αυτά δεν έγιναν γιατί δεν υπολόγισαν σωστά αλλά αντίθετα έγιναν γιατί υπολόγισαν σωστά, ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν αποσυμφόρηση στους νησιώτες και την ίδια ώρα πήγαινε στην ηπειρωτική Ελλάδα και έλεγε “ Δεν θα πατήσει το πόδι του κανένας μετανάστης εδώ”. Αυτά τα έκανε συνειδητά».
Σημείωσε ότι είναι απαράδεκτη η εικόνα να κοιμούνται πρόσφυγες στο νεκροταφείο και πρόσθεσε ότι είμαστε μπροστά σε αδιέξοδο ενώ αναγνώρισε τη δικαιολογημένη κόπωση της τοπικής κοινωνίας. «Δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα, πρέπει να αποσυμφορηθούν άμεσα τα νησιά, χρειάζεται μία πολιτική φιλοξενίας και ενσωμάτωσης». Εν τέλει καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι ακολουθεί μία πολιτική που άγεται από το μικρό κομματικό συμφέρον.
Η σχέση μου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι άριστη
Σε ερώτηση για τα εσωκομματικά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχει κούρεμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου. «Το να είναι κανείς πρώτος κυβερνητικός εκπρόσωπος και συντονιστή του οικονομικού κύκλου, είναι πολύ σημαντική θέση. Είναι άριστη η σχέση μου τον Ευκλείδη. Στην Αριστερά οι διαφωνίες δεν είναι τρικλοποδιές. Ο Ευκλείδης είναι βασικός συνεργάτης μου στην οικονομία. Η ανανέωση στελεχών είναι προτεραιότητα για μας».
Η κυβέρνηση κινήθηκε απολύτως αντιθεσμικά στο ζήτημα των εξοπλιστικών
Για απολύτως αντιθεσμική συμπεριφορά στο ζήτημα των εξοπλιστικών κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας. Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις θέσεις του κόμματός του για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα και για αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπραξε κάτι το πρωτοφανές καθώς εξήγγειλε από την ΔΕΘ εξοπλιστικό πρόγραμμα «χωρίς να έχει συζητηθεί προηγουμένως στα αρμόδια θεσμικά όργανα με τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής».
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι γνωρίζει τις ανάγκες των ανθρώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και εξέφρασε την άποψη ότι «αν δεν πάμε σε ποιοτική αναβάθμιση και των δαπανών της ελληνικής βιομηχανίας και τις διατηρήσουμε εκεί που ήταν έως σήμερα και τις αυξήσουμε κατάτι για να μπορέσουμε να χωρέσουμε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα αεροπλάνων, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν τεράστιο πρόβλημα διαθεσιμότητας των οπλικών συστημάτων που ήδη έχουν». «Αν λοιπόν θέλει κάποιος να ξεκινήσει να συζητά για την ανάγκη ενίσχυσης των ΕΔ θα πρέπει πρώτα να μιλήσει για τους ανθρώπους των ΕΔ», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Αφού έχουμε πληρέστερη ενημέρωση, θα τοποθετηθούμε επί της ουσίας σε όλα τα ζητήματα
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε για ποιο λόγο ενώ η κυβέρνηση διαπραγματευόταν με το Παρίσι για φρεγάτες, ξαφνικά προέκυψε η αγορά αεροπλάνων. «Δεν λέω εγώ ότι αυτό το όπλο είναι κακό και δεν μπορεί να είναι χρήσιμο στις ΕΔ, αλλά ποιος είναι σχεδιασμός μας; Ή αυτό απαντά σε έναν φόβο να έχουμε ενεργή διπλωματία και θέλουμε να την αποκτήσουμε μέσα από τα οπλικά συστήματα;» σημείωσε και έθεσε το ερώτημα αναφορικά με το αν η συγκεκριμένη αγορά που προανήγγειλε η κυβέρνηση θα σημαίνει αδυναμία ενίσχυσης τα επόμενα χρόνια.
«Αν πάμε σε αυτή την αγορά, θα μπορεί η Πολεμική Αεροπορία την επόμενη δεκαετία να συζητά για αεροπλάνα τρίτης γενιάς; Θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας για να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των F-16;». «Κανείς δεν μίλησε γι’ αυτά», σχολίασε. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αφού έχουμε πληρέστερη ενημέρωση, θα τοποθετηθούμε επί της ουσίας σε όλα τα ζητήματα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται κατά της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται κατά της πιθανότητας για υποχρεωτική στράτευση στα 18, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Να μην γίνουμε όπως το Ισραήλ. Με αυτές τις προτάσεις δεν θα μείνει νέος στην Ελλάδα».
Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για πρόσφατη αναφορά του στον ρόλο του Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε ότι δεν άφησε κανένα υπαινιγμό για τον πρόεδρο της Γαλλίας, απλώς αναφέρθηκε στον θετικό ρόλο, χωρίς αντάλλαγμα, που διαδραμάτισε ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, την κρίσιμη περίοδο του 2015.