Άγκυρα προς Μακρόν: Η Τουρκία δεν εκφοβίζεται με απειλές ή κυρώσεις

Η Τουρκία, ενόψει της επερχόμενης κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., έστειλε ηχηρό μήνυμα, το πρωί της Κυριακής, όσον αγορά τη στάση της απέναντι στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απαντώντας έμμεσα και στη χθεσινή νέα παρέμβαση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος με ανάρτηση του στο Τwitter, γραμμένη τόσο στη γαλλική όσο και στην τουρκική γλώσσα, υποστήριξε ότι η Άγκυρα «έχει λάβει το μήνυμα», ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν, υπογράμμισε ότι η Τουρκία «δεν εκφοβίζεται με απειλές ή κυρώσεις».

«Η γλώσσα των κυρώσεων, των εκβιασμών και των απειλών δεν έχει αποτέλεσμα απέναντι στην Τουρκία. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα πρέπει να το κατανοήσουν», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος αξιωματούχος.

Όσον αφορά το Γάλλο πρόεδρο, σημείωσε ότι η ανάρτησή του στα τουρκικά ήταν «ένα ωραίο βήμα», ωστόσο πρόσθεσε ότι «η ερμηνεία είναι πιο σημαντική από τα λόγια». «Θα πρέπει να δούμε το νόημα και σε ποιο στρατηγικό πλαίσιο εντάσσονται. Κατά τη γνώμη μου, ο κ. Μακρόν δεν διαβάζει σωστά τη διεθνή πολιτική».

Τι είχε δηλώσει μέσω της ανάρτησής του στο Twitter ο Γάλλος  πρόεδρος

Μήνυμα προς την Τουρκία με κεντρικό άξονα την  επανέναρξη του διαλόγου για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, λίγες ημέρες πριν τη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., έστειλε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν, με ανάρτησή του στο Twitter. Σε μια κίνηση  συμβολισμού, έγραψε το ίδιο μήνυμα τόσο στη γαλλική όσο και στην τουρκική γλώσσα.

Η ανάρτησή του Ε. Μακρόν:

«Στο Αξαζιό (σ.σ. την πρόσφατη Σύνοδο των MED7 στην Κορσική), στείλαμε ένα καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία: ας ανοίξουμε και πάλι έναν υπεύθυνο διάλογο, καλόπιστα και χωρίς αφέλεια.Το ίδιο μήνυμα εστάλη και από το Ευρωκοινοβούλιο. Φαίνεται να έχει εισακουστεί. Ας προχωρήσουμε».