Την εθνικιστική ρητορική της ακροδεξιάς, υιοθετεί ξεκάθαρα η τουρκική κυβέρνηση, με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ να δηλώνει: «Αυτοί που θέλουν να βλάψουν τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτοί που προκαλούν στο Καστελλόριζο, ας δουν σήμερα την αποφασιστικότητα που δείξαμε στη Σμύρνη”.
Σε τι ακριβώς αναφερόταν;
Ο Ομέρ Τσελίκ αναφερόταν στην πορεία οπαδών του κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης, την οποία είχε εξαγγείλει ο ίδιος πρόεδρος του κόμματος και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στις 31 Αυγούστου, ζητώντας την “απελευθέρωση» των Δωδεκανήσων από τον ελληνικό ζυγό”.
Χθες ήταν μάλιστα η επέτειος της έναρξης του αγώνα κατά των Ελλήνων το 1922 και με αυτήν ακριβώς την αφορμή πραγματοποιήθηκε πορεία εθνικιστών στη Σμύρνη που ζητούσαν προσάρτηση των Δωδεκανήσων, αλλά και άλλων νησιών του ανατολικού Αιγαίου όπως η Λέσβος και η Σάμος!
Αυτά συνέβησαν ενώ στο ΝΑΤΟ συζητούνταν τα ελληνοτουρκικά σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων.
H ελληνική πλευρά θα υποβάλει σήμερα Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στη γενική γραμματεία του ΝΑΤΟ τις προτάσεις της για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, απαντώντας στο αίτημα του γγ της Συμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία κράτησε στάση ουδετερότητας όταν εκτέθηκαν όλα όσα αφορούν την τουρκική επιθετικότητα και παραβατικότητα στην ανατολική Μεσόγειο.
Από ελληνικής πλευράς τονίστηκε ότι η Αγκυρα παραβιάζει την ίδια την ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ που στο άρθρο 1 επιτάσσει την ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ των κρατών μελών.
Η συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν και η επίσκεψη της ΠτΔ στο Καστελόριζο
Σήμερα τα βλέμματα όλων όσοι ενδιαφέρονται για τα ελληνοτουρκικά θα είναι στραμμένα στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν.
Και στο βάθος της εικόνας υπάρχει η τουρκική Naftex που λήγει το Σάββατο και είτε θα επεκταθεί χρονικά είτε θα αντικατασταθεί με νέα.
Το γεγονός ότι η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα επισκεφθεί την Κυριακή το Καστελόριζο είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή.
Διπλωματικές πηγές πιστεύουν ότι η 12η Σεπτεμβρίου θα είναι η κρισιμότερη μέρα από τότε που το Oruc Reis ξεκίνησε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.