Στην ανάγκη επίτευξης διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, έκανε για πρώτη φορά αναφορά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δίνοντας το πρώτο σημάδι αποκλιμάκωσης της έντασης που προκαλεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την κλιμακούμενη επιθετική του στρατηγική.
Πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πλέον πως, η σημερινή στροφή εκ μέρους του Τούρκου προέδρου είναι αποτέλεσμα της χθεσινής παρέμβασης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος κάλεσε Αθήνα και Αγκυρα για μορατόριουμ και έναρξη διαλόγου.
Παρά την αιφνίδια αλλαγή πλεύσης της Άγκυρας, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή για πρόκληση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, με τη θερμή περιοχή να εντοπίζεται μεταξύ Ρόδου και Κρήτσης.
Η πρόθεση της Άγκυρας να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου γνωστοποιήθηκε από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος, σύμφωνα με τουρκικές εφημερίδες, είπε σε κλειστή σύσκεψη κομματικών στελεχών τα ακόλουθα:
«Στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου θα προχωρήσουμε στα πλαίσια της διπλωματίας. Η Τουρκία στο σημείο των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο έχει 100% δίκιο.
Σε περίπτωση που και η απέναντι πλευρά απομακρυνθεί από τα βήματα της αύξησης της έντασης, τότε στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω διπλωματίας μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική “καζάν- καζάν (win-win)”. Πρέπει να αναδείξουμε τις συνεργασίες και προσπάθειες αλληλουποστήριξης που είχαμε με τις χώρες της περιοχής, κυρίως με την Ελλάδα. Αυτή την προσπάθεια να την αναδείξουμε στο τραπέζι του διαλόγου και να την εξηγήσουμε στην κοινή γνώμη».
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Μάικ Πομπέο στην παρέμβασή του σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον ο κ. Πομπέο ανέφερε: «Ο πρόεδρος Τραμπ έχει συνομιλήσει με τον πρόεδρο Ερντογάν και με τον πρωθυπουργό στην Ελλάδα. Τους καλούμε όλους να υποχωρήσουν, να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουμε να έχουμε διπλωματικές συζητήσεις για τις διαφωνίες που υπάρχουν εκεί στην Ανατολική Μεσόγειο, τις διαφωνίες για την ασφάλεια, τους ενεργειακούς πόρους και τις θαλάσσιες ζώνες».
«Χρειάζεται να καθίσουν και να συζητήσουν γι’ αυτά και να τα λύσουν διπλωματικά. Δεν είναι χρήσιμο να αυξάνεται η στρατιωτική ένταση στην περιοχή: μόνο αρνητικά πράγματα μπορεί να βγουν από αυτό», πρόσθεσε. Ο κ. Πομπέο αιτιολόγησε και την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να άρει το εμπάργκο μη φονικών όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία. «Γνωρίζουμε ότι αυτή η απόφαση ανακοινώθηκε υπό το φως ενισχυμένων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά σκεφτήκαμε ότι ήταν το σωστό, οπότε πήρα την απόφαση ότι θα προχωρήσουμε σε αυτό»