Τουρκική Navtex: Έκτακτη σύσκεψη Μητσοτάκη με Δένδια - Παναγιωτόπουλο - ΑΓΕΕΘΑ

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα.

Έκτακτη σύσκεψη είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Άμυνας, αγεεκαι τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο με θέμα τη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία νοτιοανατολικά του Κατσελόριζου.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα.

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις για την τουρκική ΝΑVTEX – Στο Αιγαίο το 85% του ελληνικού στόλου

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μετά τη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες ανοικτά του Καστελόριζου και την έξοδο στο Αιγαίο 19 τουρκικών πολεμικών σκαφών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας, μετά από αυτές τις καταιγιστικές εξελίξεις το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα, παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου.

Την ίδια ώρα, κι ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη ανακληθεί άδειες και σε ορισμένες μονάδες του στρατού,  κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι «είμαστε σε επαγρύπνηση, παρακολουθούμε και αναμένουμε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η νύχτα μπορεί να είναι μακρά.

Μητσοτάκης για τουρκική NAVTEX: Επιθετική κίνηση, μονόδρομος η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Λίγο νωρίτερα, ο κ.  Μητσοτάκης είχε στείλει σαφές μήνυμα στην ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα και την έκδοση NAVTEX νοτιοανατολικά της Κρήτης και του Καστελλόριζου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

«Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά. Εφόσον συνεχίσει η Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση, η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ εναντίον της θα είναι μονόδρομος», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός  χαρακτήρισε τις τελευταίες κινήσεις τις Άγκυρας ως έναν ακόμη κρίκο στις επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι πιθανόν η Τουρκία να ενοχλείται «από την ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες».

Ωρες μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες  όπου ζήτησε την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα για τη συνεχιζόμενη προκλητικότητά της, που κορυφώθηκε με τη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί, επισήμανε και ενώπιον του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών ότι η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία είναι πλέον μονόδρομος, ζητώντας την ξεκάθαρη στήριξη των συμμάχων της Ελλάδας.