Την Τρίτη 7 Ιουλίου, συμπληρώνεται ο πρώτος χρόνος της διακυβέρνησης Μητσοτάκη και ταυτόχρονα με τα σενάρια για διορθωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση, το κυβερνητικό επιτελείο προχώρησε σε έναν αναλυτικό απολογισμό των πεπραγμένων ανά τομέα κυβερνητικού έργου.
Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, “από πέρυσι η εικόνα της Ελλάδας άλλαξε ριζικά, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, η λειτουργία των θεσμών αποκαταστάθηκε, η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος επέστρεψε και η οικονομία ξαναμπήκε σε δυναμική τροχιά”.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ταυτόχρονα με τα παραπάνω:
- H κυβέρνηση διαχειρίστηκε δύο σημαντικές κρίσεις : την ασύμμετρη απειλή στα σύνορα και την πανδημία του κοροναϊού, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα έγινε παγκόσμια υπόδειγμα και παράδειγμα, αυτή τη φορά προς μίμηση, για τον υπόλοιπο κόσμο και ανέκτησε τη χαμένη της αξιοπιστία και αξιοπρέπεια διεθνώς.
- Μέσα σε ένα χρόνο, έγιναν όσα δεν είχαν προχωρήσει για δεκαετίες. Το κράτος ψηφιοποιήθηκε και οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες χωρίς να χρειάζεται να στηθούν σε ουρές.
- Για πρώτη φορά, ύστερα από χρόνια, είδαν μείωση σε μια σειρά από φόρους και ο κόσμος της εργασίας μπήκε στο προσκήνιο. Η ασφάλεια επανήλθε στις γειτονιές και στους δρόμους και οι επενδυτές άρχισαν να «ψηφίζουν» Ελλάδα»
- Tον τελευταίο χρόνο σημαντικές εμβληματικές επενδύσεις πήραν μπροστά, την ώρα που τα επιτόκια δανεισμού για τη χώρα μας μειώνονταν, αίρονταν και οι τελευταίοι περιορισμοί από τα capital controls και η ελληνική οικονομία έμπαινε σε όλα τα προγράμματα της ΕΚΤ που εγγυώνται ρευστότητα.
- Eπεσε μεγάλο βάρος και στην πράσινη ανάπτυξη, προωθώντας την απολιγνιτοποίηση και τις «πράσινες» μεταφορές, ενώ η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή φρόντισε να σώσει τη ΔΕΗ από το χείλος της χρεοκοπίας
- Eνισχύθηκε η εξωστρέφεια των ελληνικών Πανεπιστημίων και στηρίχθηκε η δημόσια εκπαίδευση, που αποτελεί και το καλύτερο εργαλείο για την άρση των κοινωνικών ανισοτήτων.
- Επίσης ενισχύθηκε η Πολιτική Προστασία, αποδεικνύοντας ότι το κράτος μπορεί να είναι δίπλα στον πολίτη και να τον προστατεύσει, ενώ η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πήρε πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά, που του επιτρέπουν να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών για την παροχή σύγχρονων δημόσιων υπηρεσιών Υγείας.
Διαβάστε αναλυτικά τα πεπραγμένα του πρώτου κυβερνητικού χρόνου της ΝΔ, όπως τα καταγράφει, ανά τομέα ευθύνης, το economico.gr:
Οικονομία
Επιχειρώντας να εξειδικεύσουν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως στην «οικονομία στόχος που τέθηκε από την πρώτη στιγμή, ήταν η χώρα να έχει υγιή και πειθαρχημένα δημόσια οικονομικά με ταυτόχρονη μείωση των φορολογικών βαρών νοικοκυριών και επιχειρήσεων (μεσοσταθμική μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 22%, δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή, μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9%, για εισοδήματα μέχρι 10.000 €, μείωση φορολογικού συντελεστή κερδών επιχειρήσεων από 28% σε 24%, για εισοδήματα του 2019 και μείωση της προκαταβολής φόρου στο 95% για το φόρο από επιχειρηματική δραστηριότητα, κλπ)».
Επιπρόσθετα, σημείωναν πως επετεύχθησαν όλοι οι στόχοι του Προϋπολογισμού για το 2019, καλύφθηκε το δημοσιονομικό κενό για το 2020 και δημιουργήθηκε δημοσιονομικό χώρο για μειώσεις φόρων το 2020. Η κυβέρνηση, συνέχιζαν οι ίδιοι κύκλοι «προχώρησε την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, προώθησε την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, στοχεύοντας και στην αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης».
Ως προς το χρέος, όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, βελτιώθηκε ο ρυθμός αποπληρωμής του, ενώ προχώρησαν οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. «Ταυτόχρονα με το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19, έγινε προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, με πρωτοβουλίες στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους», επεσήμαναν οι ίδιες πηγές.
Ανάπτυξη και επενδύσεις
Στο μέτωπο των επενδύσεων, ένας τομέας προμετωπίδα του προεκλογικού προγράμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως «βελτιώθηκε το Επιχειρηματικό Περιβάλλον, με στόχο την προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων και Συνεργασιών και ενισχύθηκε ο ρόλος της χώρας ως διαμετακομιστικό κέντρο, με ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι εργασίες για την εμβληματική επένδυση του Ελληνικού ξεκίνησαν, αξιοποιήθηκε το επί δεκαετίες ανεκμετάλλευτο ακίνητο της πρώην ΧΡΩΠΕΙ στο Δήμο Πειραιά και ενεργοποιήθηκε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα».
Τόνιζαν εξάλλου πως το τελευταίο 12μηνο, «εγκρίθηκαν 399 έργα συνολικού προϋπολογισμού 5 δις ευρώ και στηρίχθηκε η έρευνα και η ανάπτυξη, η νεοφυής επιχειρηματικότητα και η παραγωγή καινοτομίας στα ερευνητικά κέντρα και τις επιχειρήσεις. Προχώρησε η επίτευξη βιώσιμου ρυθμού ανάπτυξης και ενισχύθηκε η κοινωνική συνοχή μέσω της υλοποίησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Βασικός στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν και είναι η βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του τρέχοντος και ο σχεδιασμός του Νέου ΕΣΠΑ, αλλά και η ταχύτερη υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων».
Εξωτερική πολιτική
Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως ασκήθηκε μια πολυδιάστατη διπλωματία, σε ένα δύσκολο γεωπολιτικά περιβάλλον, ενώ πρόσθεσαν ότι διασφαλίστηκε η προβολή της εικόνας και των θέσεων της Ελλάδος στο εξωτερικό σε όλες τις κρίσεις που αντιμετώπισε η ελληνική κυβέρνηση (Έβρος, μεταναστευτικό/προσφυγικό, πανδημία) και ενισχύθηκε η οικονομική της εξωστρέφεια.
Δημιουργήθηκαν συμμαχίες και περίγυρος ασφάλειας και αλληλοκατανοήσεων στην περιοχή της Ανατολικής και Κεντρικής Μεσογείου σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, προωθήθηκε η ειρήνη, η συνεργασία και η ανάπτυξη στα Βαλκάνια και ενισχύθηκε η θέση της χώρας στην Ε.Ε, τόνιζαν συμπερασματικά οι ίδιες πηγές.
Ασφάλεια – Αντεγκληματική πολιτική
Ως προς το εσωτερικό της χώρας, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως «ενισχύθηκε το αίσθημα ασφάλειας σε κάθε πολίτη, που αποτελεί βασική προϋπόθεση της ελευθερίας, μέσα από την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και τη μηδενική ανοχή στη βία και στην τρομοκρατία. Στα σύνορα ο έλεγχος έγινε αποτελεσματικότερος, ενώ εφαρμόστηκε νέα αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική με ενίσχυση του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα».
Πολιτική Προστασία
Στα θέμα της Πολιτικής Προστασίας κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν τη μεταρρύθμιση του μοντέλου πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων και ενεργοποίηση του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων για τον συντονισμό των δράσεων με στόχο την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID 19.
Άμυνα
Ως προς τον τομέα της Άμυνας οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η κυβέρνηση πέτυχε καλύτερο έλεγχο των συνόρων και διαχείριση του μεταναστευτικού. «Παράλληλα, ενίσχυσε και προέβαλλε την κοινωνική συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων, με το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, να παρέχει σύγχρονες και ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες και να συμμετέχει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού», συνέχιζαν.
Παιδεία – Εργασία – Κοινωνική Αλληλεγγύη
Στον τομέα της Παιδείας, από την κυβέρνηση σημείωναν ότι οι στόχοι για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο Δημόσιο Σχολείο (σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) και της Αναβάθμισης του Δημοσίου Πανεπιστημίου (στην Ανώτατη Εκπαίδευση) προχώρησαν. Μεταξύ των στόχων προχώρησαν σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Εκπαίδευσης, τα Νέα Προγράμματα Σπουδών σε πιο ασφαλές σχολικό περιβάλλον με την θεσμοθέτηση του Σύμβουλου Σχολικής Ζωής η ενίσχυση των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων και η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, η δίχρονη Προσχολική Εκπαίδευση και η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
Στο πεδίο της Εργασίας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, αναμορφώθηκε το Θεσμικό Πλαίσιο της Κοινωνικής Ασφάλισης, προχώρησε ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών για τους ασφαλισμένους με αξιοποίηση των Νέων τεχνολογιών και καταπολεμήθηκε η ανεργία με ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και τη δημιουργία σταθερών και πλήρους απασχόλησης θέσεων εργασίας.
Επιπρόσθετα, οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως προχώρησαν οι έλεγχοι και αντιμετωπίστηκε η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, ενώ στόχος παραμένει η καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, μέσω και της επιβράβευσης των συνεπών επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του Covid-19, των δυσμενών εξελίξεων στην αγορά εργασίας και ανάσχεση της επερχόμενης ανεργίας, τόνιζαν στη συνέχεια και πρόσθεταν:
«Στόχος επίσης, ήταν και είναι η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και η στήριξη της οικογένειας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ευπαθών και αδύναμων κοινωνικών ομάδων (προώθηση της αποϊδρυματοποίησης, ενίσχυση της αυτόνομης διαβίωσης, ένταξη στην αγορά εργασίας, αντιμετώπιση της αστεγίας, υλοποίηση ολοκληρωμένων δράσεων για τους ΡΟΜΑ), αλλά και ο εκσυγχρονισμός της συνδικαλιστικής νομοθεσίας».
Υγεία
Στην Υγεία όπως παρατηρούν οι ίδιες πηγές, «σε πρώτο πλάνο βρέθηκαν τα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του. Κεντρική στόχευση της κυβερνητικής πολιτικής είναι Αξιοπρεπείς Συνθήκες Περίθαλψης για Όλους. Στο πλαίσιο αυτό προχώρησαν οι δράσεις προστασίας της Δημόσιας Υγείας, ενισχύθηκε η Οργάνωση και η Διοίκηση των Μονάδων Υγείας, έγινε εξορθολογισμός της Φαρμακευτικής Δαπάνης και αξιοποιήθηκαν οι σύγχρονες τεχνολογίες».
Περιβάλλον
Ως προς το Περιβάλλον, από την κυβέρνηση σημείωναν πως προχωρά ο σχεδιασμός «για σύγχρονη και αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων, με αύξηση της ανακύκλωσης, υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας και προσαρμογή στα διεθνή πρότυπα. Παράλληλα στόχος είναι ο Μακροπρόθεσμος Σχεδιασμός για την Ενέργεια και η προώθηση διαρθρωτικών παρεμβάσεων στην αγορά ενέργειας, η αποτελεσματική προστασία και βέλτιστη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας της χώρας.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται από την κυβέρνηση και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στην προώθηση της απολιγνιτοποίησης και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Το αρμόδιο υπουργείο προχωρά και τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση του πλαισίου περιβαλλοντικής αδειοδότησης, χωροταξίας και πολεοδομίας για την ενθάρρυνση των επενδύσεων, ενώ ασκεί και πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική, μέσω και της προώθησης διεθνών ενεργειακών έργων».
Πολιτισμός
Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν πως στον Πολιτισμό «η Ελλάδα αναδεικνύεται ως διεθνής πολιτιστικός πόλος, ενισχύεται η δημιουργική οικονομία ως βασικός πυλώνας ανάπτυξης, προστατεύεται και αναδεικνύεται η πολιτιστική κληρονομιά, αναβαθμίζεται ο δημόσιος χώρος και βελτιώνεται η πρόσβαση σε πολιτιστικές δραστηριότητες. Στον Αθλητισμό, στόχος είναι ο υγιής, αγωνιστικός και επαγγελματικός αθλητισμός, η ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού και της άθλησης, ο εκσυγχρονισμός, η συντήρηση και η προώθηση των αθλητικών εγκαταστάσεων και η ανάδειξη της Ελλάδας ως διεθνούς αθλητικού πόλου».
Δικαιοσύνη
Στη Δικαιοσύνη, όπως σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι, «η κυβέρνηση προώθησε τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης (επιτάχυνση, καταπολέμηση γραφειοκρατίας, ηλεκτρονική δικαιοσύνη), την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες και την ενίσχυση κράτους δικαίου, με ταυτόχρονη προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Αυτοδιοίκηση – Μεταρρυθμίσεις
Ως προς το κομμάτι της Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση «προώθησε αμέσως το στόχο για αυτοδύναμη και αυτοτελή Τοπική Αυτοδιοίκηση δίπλα στον πολίτη, με σύγχρονες και ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες. Στόχος ήταν και η ενίσχυση της κυβερνησιμότητας στους ΟΤΑ, η ανάδειξη της Αυτοδιοίκησης σε πυλώνα ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και ποιότητας ζωής, αλλά και η εφαρμογή των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Κεντρική επιδίωξη παραμένει και ο εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός του πολιτικού συστήματος, μια αντιπροσωπευτικότερη Βουλή και η διασφάλιση κυβερνησιμότητας της χώρας. Στο ίδιο πλαίσιο, στο στόχαστρο της κυβέρνησης παραμένει πάντα η καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Ταυτόχρονα το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τους ΟΤΑ – Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με διασφαλισμένους πόρους τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ (ΤΠ&Δ και την ΕΤΕπ) έως το 2023. Προβλέπεται ότι στο Πρόγραμμα θα ενταχθούν 5.000 έργα, ενώ θα δημιουργηθούν 40.000 νέες θέσεις εργασίας».
Προσφυγικό
Ως προς το προσφυγικό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση «κυβέρνηση κατάφερε να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές μέσω της βέλτιστης εφαρμογής διαδικασιών ασύλου και επιστροφών, να διεθνοποιήσει το πρόβλημα, να περιορίσει τις συνέπειες της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες και να αντιμετωπίσει επιτυχώς τον Covid-19 στις δομές. Επίσης από το αρμόδιο Υπουργείο προχωρά ο έλεγχος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, δίνεται έμφαση στην Προστασία Ασυνόδευτων Ανηλίκων και ενισχύεται το σύστημα υποδοχής».
Ψηφιοποίηση
Ως ιδιαίτερα σημαντικό κρίνουν οι ίδιες πηγές το έργο που συντελέστηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ψηφιοποιήθηκαν δεκάδες βασικές υπηρεσίες που ταλαιπωρούσαν τους πολίτες, ενώ απλουστεύθηκαν οι διαδικασίες, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των ΚΕΠ και των Ηλεκτρονικών Διαδικασιών. Προωθήθηκαν η πολιτική για τις Τηλεπικοινωνίες και το Διάστημα και οι Ψηφιακές Δεξιότητες, ενώ ενισχύθηκαν οι επενδύσεις σε ψηφιακές Υποδομές, οι διαλειτουργικότητες μεταξύ συστημάτων.
Υποδομές- Ναυτιλία
Στο κομμάτι των μεταφορών και των υποδομών, εκσυγχρονίζονται οι υποδομές της χώρας, βελτιώνεται η ποιότητα του σχεδιασμού των έργων υποδομών και προχωρά η ανάπτυξη της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και Προσβασιμότητας, τόνιζαν οι ίδιες πηγές και συνέχιζαν: «Βελτιώνεται ο σχεδιασμός των συγκοινωνιών και προάγεται η ασφαλής μετακίνηση και η οδική ασφάλεια».
«Στη Ναυτιλία, έχει υιοθετηθεί η Στρατηγική για τη Γαλάζια Οικονομία και το Νησιωτικό Χώρο, διατηρήθηκε και ενισχύεται η παγκόσμια και ευρωπαϊκή ισχύς της ελληνικής Ναυτιλίας. Παράλληλα ενισχύθηκε η Ασφάλεια και η Προστασία στο θαλάσσιο χώρο, όπως και η διαφύλαξη των θαλασσίων συνόρων της χώρας, ενώ στηρίζεται η Ακτοπλοΐα και αναβαθμίζεται το εθνικό σύστημα ακτοπλοϊκών συνδέσεων. Στόχος είναι και η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, αλλά και η υιοθέτηση μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής Εθνικής Λιμενικής Στρατηγικής», ανέφεραν.
Αγροτικός τομέας
Στον αγροτικό τομέα από την κυβέρνηση επισημαίνου, πως ήδη «προχωρά το νέο πρότυπο της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.
Τουρισμός
Στον τουρισμό τέλος, κεντρικός στόχος είναι η βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη, η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, η βελτίωση ανταγωνιστικότητας και η προώθηση του Ελληνικού τουριστικού brand διεθνώς».