Δένδιας: Με την Τυνησία μοιραζόμαστε κοινή αντίληψη για τη Λιβύη – Λύση σε αυτήν την κρίση η αποχώρηση της Τουρκίας
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Τυνησίας, Καΐς Σαϊέντ, με τον οποίο συζήτησαν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λιβύη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.
«Εκτίμησα ιδιαίτερα τη θέση αρχής της Τυνησίας ότι η παρουσία ξένων δυνάμεων και οι ξένες επεμβάσεις στη Λιβύη δεν οδηγούν πουθενά, είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και δεν δημιουργούν ένα καλύτερο μέλλον για τον λιβυκό λαό» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Κάις Σαΐντ.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επΕσήμανε πως μόνο με την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και ιδίως της Τουρκίας από τη Λιβύη, υπάρχει η ευκαιρία να βρεθεί μια λύση που να προέρχεται από τους Λίβυους σε αυτή την κρίση. Παράλληλα εξήγησε στον τη θέση αρχής της Ελλάδας, δηλαδή ότι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης διαφορών και οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο.
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τυνησίας K.Saied. Ανταλλάξαμε απόψεις για περιφερειακά θέματα καθώς και για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών μας. #Tunisia pic.twitter.com/czjlAaXMc0
— Nikos Dendias (@NikosDendias) June 29, 2020
Διμερείς σχέσεις
Kατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τυνησίας, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως συζήτησε τις προοπτικές των σχέσεων των δύο χωρών και το πώς μπορούν να προχωρήσουν μπροστά και να βρουν περαιτέρω σημεία σύγκλισης.
«Για το πώς η Ελλάδα, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να βοηθήσει την Τυνησία να αντιμετωπίσει όχι μόνο την κρίση της πανδημίας COVID-19, την οποία η Τυνησία αντιμετώπισε με εξαιρετική επιτυχία, αλλά και για τη δημιουργία ανάπτυξης στην οικονομία της Τυνησίας και ενός καλύτερου μέλλοντος για τον λαό της Τυνησίας».
Oο κ. Δένδιας μετέφερε στον τυνήσιο πρόεδρο την πρόσκληση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, να επισκεφθεί την Αθήνα.
Τυνήσιος ΥΠΕΞ : Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση
Στο ίδιο μήκος κύματος προηγουμένως ο τυνήσιος υπουργός Εξωτερικών, Νουρεντίν Εράι, υποστήριξε πως η κατάσταση στη Λιβύη δεν είναι εύκολη, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, καθώς η αστάθεια σε αυτή τη γειτονική χώρα έχει σοβαρές συνέπειες, ειδικά που η Λιβύη αποτελεί για την Τυνησία μια χώρα πλούσια σε ιστορία και πολιτισμό.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας προέταξε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Λιβύη, με γνώμονα τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και της βούλησης του λιβυκού λαού.
Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη Λιβύη να συναινέσουν για να επιτευχθεί μια ενδολιβυκή πολιτική συναίνεση και διαμήνυσε πως η Τυνησία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση ή στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.
Παράλληλα, εξέφρασε τη βούληση της χώρας του να βοηθήσει τους Λίβυους να οικοδομήσουν πολιτική συναίνεση. Υπογράμμισε μάλιστα πως η Τυνησία ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας θα εργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση.
Επιπλέον, ο Νουρεντίν Εράι είπε πως μαζί με τον κ. Δένδια εξέφρασαν την επιθυμία να απευθύνουν πρόσκληση σε διάφορους φορείς της Μεσογείου προκειμένου να καταστεί η ευρωμεσογειακή περιοχή ένας χώρος σταθερότητας και κοινής ευημερίας. Στο σημείο αυτό, ανέδειξε και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως φιλική, δημοκρατική χώρα και κράτος-μέλος της ΕΕ.
Ο Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε τις εξής συναντήσεις:
-Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τυνησίας, N.Erray
Από την άφιξή μου στην Τυνησία και τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Noureddine Erra, με τον οποίο συζητήσαμε για την ενίσχυση της συνεργασίας ????, τις περιφερειακές εξελίξεις και την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας. #Tunisia pic.twitter.com/BJH0FvJIte
— Nikos Dendias (@NikosDendias) June 29, 2020
Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τυνησίας, N.Erray, υπογράψαμε τη Συμφωνία Θαλασσίων Μεταφορών μεταξύ Ελλάδας & Τυνησίας. Νέοι δεσμοί συνεργασίας σε έναν κομβικό τομέα. #Tunisia pic.twitter.com/LSq22Uizlf
— Nikos Dendias (@NikosDendias) June 29, 2020
Η Ελλάδα αναγνωρίζει τον καίριο σταθεροποιητικό και εποικοδομητικό ρόλο της Τυνησίας στην περιοχή. #Tunisia
— Nikos Dendias (@NikosDendias) June 29, 2020
-Με τον Πρόεδρο της Τυνησίας. K. Saied
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τυνησίας K.Saied. Ανταλλάξαμε απόψεις για περιφερειακά θέματα καθώς και για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών μας. #Tunisia pic.twitter.com/czjlAaXMc0
— Nikos Dendias (@NikosDendias) June 29, 2020
-Με τον Πρωθυπουργό της Τυνησίας, Elyes Fakhfakh
Με τον Πρωθυπουργό της Τυνησίας @ElyesFakhfakh. Στο επίκεντρο της συζήτησης οι διμερείς σχέσεις και οι περιφερειακές εξελίξεις. #Tunisia pic.twitter.com/S9HWr9T4yM
— Nikos Dendias (@NikosDendias) June 29, 2020
Tα σημαντικά σημεία των συζητήσεων και δηλώσεων του Νίκου Δένδια, κατά τις συναντήσεις του:
- Η Ελλάδα αναγνωρίζει τον καίριο σταθεροποιητικό και εποικοδομητικό ρόλο της Τυνησίας στην περιοχή.
- Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει στην Τυνησία τις καλές τις υπηρεσίες στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η τελευταία υποστηρίζει τις προσπάθειες της Τυνησίας να αντιμετωπίσει οικονομικές και αναπτυξιακές προκλήσεις.
- Συμφωνήσαμε ότι για την επίλυση της λιβυκής κρίσης, απαιτείται μία λύση που να προέρχεται από τους ίδιους τους Λίβυους. Χωρίς ξένους παράγοντες, χωρίς ξένους στρατούς. Στην επίλυση της κρίσης αυτής, θεωρούμε ότι η Τυνησία δύναται να παίξει έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο.
- Με χαροποιεί το γεγονός ότι μοιραζόμαστε με την Τυνησία μία κοινή αντίληψη ως προς τον τρόπο που προάγουμε τις εξωτερικές μας σχέσεις. Θεμέλιο αυτής της κοινής άποψης είναι η δέσμευσή μας να παραμένουμε πάντοτε εντός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου.
- Η εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη αντιβαίνει άμεσα τις Αποφάσεις του ΟΗΕ και τα Συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου, ενώ αποσταθεροποιεί την περιοχή.
- Εξήγησα και πάλι τη θέση αρχής της Ελλάδας, δηλαδή ότι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης διαφορών και οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο.
- Μόνο με την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και ιδίως της Τουρκίας από τη Λιβύη, υπάρχει η ευκαιρία να βρεθεί μια λύση που να προέρχεται από τους Λίβυους σε αυτήν την κρίση.
- Εκτίμησα ιδιαίτερα τη θέση αρχής της Τυνησίας ότι η παρουσία ξένων δυνάμεων και οι ξένες επεμβάσεις στη Λιβύη δεν οδηγούν πουθενά, είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και δεν δημιουργούν ένα καλύτερο μέλλον για τον Λιβυκό λαό.