Έρχεται επιδότηση αγοράς ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων -Νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» από Φθινόπωρο

Ειδικό πρόγραμμα επιδότησης της αγοράς ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, σκούτερ και ποδηλάτων εξήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε η Οργάνωση Νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας.

Στην ίδια συζήτηση ο κ. Χατζηδάκης ανήγγειλε νέα προκήρυξη του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» το φθινόπωρο με αυξημένο προϋπολογισμό, καθώς και την εφαρμογή Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων.

Για τα ηλεκτροκίνητα

Αναφερόμενος στην ηλεκτροκίνηση, τόνισε ότι η επιδότηση για τα ΙΧ δεν θα είναι κλιμακωτή, δεν θα συναρτάται δηλαδή με την αξία του αυτοκινήτου, αλλά θα είναι συγκεκριμένη και θα ισχύει για όλους τους τύπους αυτοκινήτων ενώ η ενίσχυση για την αγορά σκούτερ ή ποδηλάτου θα είναι μεγαλύτερη ποσοστιαία και πιο ωφέλιμη για τον αγοραστή. Το σχετικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση τον Ιούνιο και η χρηματοδότηση θα προέλθει από το Ταμείο των Ρύπων.

Η «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»

Ο επόμενος (τρίτος) κύκλος του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» αναμένεται να προκηρυχθεί το φθινόπωρο. «Είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να βγει με σημαντικό προϋπολογισμό. Έχουν ήδη δοθεί 600-650 εκατ. ευρώ για δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης. Υποθέτω ότι μπορούμε να φτάσουμε έως το 1 δισ. έως το τέλος της χρονιάς και αυτό θα αποτελεί σημαντική στήριξη για τα νοικοκυριά, για τον κατασκευαστικό κλάδο και για το περιβάλλον, γιατί περιορίζεται το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στη χώρα. Τα κονδύλια θα πολλαπλασιαστούν και θα προέρχονται από κοινοτικά προγράμματα, δάνεια και φορολογικά κίνητρα», τόνισε ο υπουργός.