Ο Γιάννης Πολίτης για το άνοιγμα σχολείων-καταστημάτων και την επόμενη μέρα στον τουρισμό (Briefing-Action24, 6/5/2020)

Για την επόμενη μέρα στην Παιδεία, την Οικονομία και τον Τουρισμό συζήτησαν στο καθημερινό Briefing του Action 24 με τον Γιώργο Πιέρρο, ο Γιάννης Πολίτης, Δημήτρης Τάκης και οι καλεσμένοι της εκπομπής.

Παιδεία – άνοιγμα σχολείων

Με πρώτη καλεσμένη την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη, συζητήθηκε το άνοιγμα των σχολείων και η υλοποίηση των σχεδιαζόμενων μέτρων από το Υπουργείο.

Συνομιλώντας με την Υφυπουργό Παιδείας, ο Γιάννης Πολίτης επεσήμανε τις δυσκολίες που ενυπάρχουν στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού για το άνοιγμα των σχολείων, ρωτώντας την κ. Ζαχαράκη για το κατά πόσο αυτή η υλοποίηση περιορισμών στους μαθητές είναι εφικτή.

“Εδώ πρόκειται για ένα τεράστιο στοίχημα, μια απαιτητική διαδικασία, την οποία κανείς δεν πρέπει ούτε να την θεωρήσει απλή αλλά ούτε και εύκολη. Τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η εφημερία θα είναι αυξημένη, ότι θα προσπαθήσουμε να αποφευχθεί ο συχνοτισμός των μαθητών στον αύλειο χώρο, γι΄αυτό και θα υπάρχει προτεινόμενο πρόγραμμα για διαλείμματα, όπου οι τάξεις θα μπορούν να προχωρούν με χρονική διαφορά.” τόνισε η κ. Ζαχαράκη. Η Υφυπουργός προσέθεσε τις προβλέψεις για το μάθημα της γυμναστικής, αναφορικά με την μη χρήση αντικειμένων που απαιτούν ανταλλαγή (όπως οι μπάλες), συμπληρώνοντας τα ακόλουθα:

“Θα πρέπει να μάθουμε βήμα-βήμα όλοι μαζί την νέα καθημερινότητα. Αυτήν τη στιγμή,τα παιδιά μας επανέρχονται σιγά-σιγά στα θρανία. Είναι υποχρέωσή μας, ως κράτος, να δώσουμε ευκαιρίες ισότητας και στα παιδιά που δεν είχαν την δυνατότητα πρόσβασης στην τηλεκπαίδευση αυτό το διάστημα (λόγω τεχνικών ζητημάτων και όχι μόνο) και να τους επιτρέψει να επιστρέψουν στα θρανία και να λύσουν τις απορίες τους δια ζώσης, ώστε να κατευθυνθεί με σιγουριά στις εξετάσεις”.

Οικονομία και άνοιγμα καταστημάτων

Με την συζήτηση να πηγαίνει στο μέτωπο της Οικονομίας και της Επιχειρηματικότητας, ο Γιάννης Πολίτης, μετέφερε το κλίμα της καθημερινότητας, με τις πιέσεις του επιχειρηματικού κλάδου για άνοιγμα των καταστημάτων. “Τις επόμενες μέρες τα στάδια υλοποίησης των κυβερνητικών μέτρων, είτε στην Παιδεία, είτε στην Οικονομία, θα αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες. Όσο εύκολα αντιμετωπίστηκαν την πρώτη περίοδο, άλλο τόσο δύσκολα θα είναι τώρα, και με τον φόβο ενός νέου κύματος της ασθένειας να καραδοκεί από τον Οκτώβρη.” επεσήμανε ο δημοσιογράφος, με την Σοφία Ζαχαράκη να απαντά:

“H κυβέρνηση έλαβε μέτρα για την στήριξη επιχειρηματιών και εργαζομένων, σε ένα πλαίσιο που πραγματικά εξάντλησε περιθώρια, δίνοντας βέβαια και την αίσθηση ότι κρατάμε “καύσιμα” γιατί υπάρχει και η επόμενη περίοδος. Ωστόσο πρέπει να σταθούμε στο ότι κερδίσαμε με την έγκαιρη λήψη των μέτρων, τα οποία κάποιοι τα θεώρησαν υπερβολικά όπως έγινε με το κλείσιμο των σχολείων. Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε την σύμπνοια και την σύμπλευση που μας χαρακτήρισε αυτήν τη περίοδο.”

Υγεία

Με επόμενη καλεσμένη την εντατικολόγο και επικεφαλής της προσπάθειας για τη δημιουργία νέων ΜΕΘ, κ. Αναστασία Κοτανίδου, οι δημοσιογράφοι συζήτησαν για τις ανησυχίες των ειδικών, με την γιατρό να δηλώνει ότι ο φόβος ενός νέου κύματος τον Οκτώβριο ενυπάρχει, δεδομένης της απουσίας εμβολίου.

Γιάννης Πολίτης: Μέσα σε λίγες μόλις μέρες μάθατε τόσα πολλά για έναν νέο ιό. Ποιο ήταν το μεγαλύτερο δίδαγμα για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό:

Αναστασία Κοτανίδου: Πρόκειται για μία ιογενή ασθένεια η οποία προσομοιάζει με όλες τις ιογενενείς ασθένεις. Ωστόσο αν κάτι μας δίδαξε, ήταν η σωστή περίθαλψη που πρέπει να έχει ο ασθενής που θα νοσήσει από αυτήν.

Τουρισμός

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Πολίτης και η κ. Κοτανίδου συνομίλησαν για τις ισορροπίες μεταξύ Τουρισμού και Πρόληψης στην Υγεία, με την εντατικολόγο να επισημαίνει την αναγκαιότητα ελέγχου των τουριστών στον τόπο διαμονής τους, για μια επιτυχημένη και ασφαλή τουριστική περίοδο.

Παρακολουθείστε ολόκληρη την εκπομπή Briefing (6-5-2020) στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Briefing 06-05-2020

και παρακολουθείστε τη συζήτηση με τους υπόλοιπους καλεσμένους της εκπομπής (τον Ευρωβουλευτή ΝΔ Γιώργο Κύρτσο, τον Ευρωβουλευτή ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, και τους δημοσιογράφους Γιάννη Αγουρίδη, Σταμάτη Ζαχαρό, Νίκο Στέφο και Γιώργο Μουρούτη).

Παρακολουθείστε την εκπομπή “Βriefing” από Δευτέρα έως Παρασκευή, στις 20:30 – 22:00 από την συχνότητα του Action24 και διαδικτυακά live στο https://action24.gr/live/.

Παρουσίαση: Γιώργος Πιέρρος

Αρχισυνταξία: Τάσος Παππάς

Μίξη Εικόνας: Κώστας Γκόφας

Ηχοληψία: Νίκος Τσιπλάκης

Χειριστής Video Wall – Γεννήτρια Χαρακτήρων: Άρης Σταμούλης

Γραφικά: Γιάννης Ρούσσης

Μοντάζ: Aθανάσιος Καραμολέγκος, Χαράλαμπος Μιχαλόπουλος

Βοηθός Κάμεραμαν: Φίλιππος Σαραντόπουλος

Τεχνικοί Ροής: Nίκος Σπυρόπουλος, Βαγγέλης Ποιμενίδης, Γιάννης Ζαρονίκος

Τεχνική Υποστήριξη: Διονύσης Ζημιανίτης

Τεχνικός Προϊστάμενος: Αποστόλης Μυλωνάς

Σκηνογράφοι: Ρένα Βαρδάκη, Ράνια Πότογλου

Διεύθυνση Παραγωγής: Kική Καραγεωργίου

Σκηνοθεσία: Mανώλης Αγγελάκης

Εκτέλεση Παραγωγής: PLD