Στην Μαλακάσα η κλειστή δομή στην Αττική - Στο τραπέζι παραμένει το σχέδιο για τα ξερονήσια

Χώρο πρώην στρατιωτικών αποθηκών στην Μαλακάσα εξετάζει η κυβέρνηση για να στήσει προσωρινή κλειστή δομή κράτησης για μετανάστες.

H παραπάνω τοποθεσία πληροί μερικά από τα βασικά κριτήρια που είχαν θέσει οι επιτελείς του Μαξίμου για την κατασκευή των κλειστών δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς βρίσκεται μακριά από κατοικημένη περιοχή, είναι πολύ κοντά στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας αλλά και σε σχετικά κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο. Μάλιστα, ο χώρος αυτός είχε συζητηθεί και για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα ο Δήμος Σιντικής Σερρών έδωσε το πράσινο φως για τη λειτουργία της πρώτης κλειστής δομής κράτησης μεταναστών στην περιοχή Κλειδί.

Υπό αυτά τα δεδομένα, και σε συνδυασμό με την αποτελεσματική αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών στα σύνορα και στα νησιά, η κυβέρνηση επιδιώκει πλέον να περάσει τάχιστα στο επόμενο βήμα του σχεδιασμού της για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό.

Τα δύο πρώτα προσωρινά κλειστά κέντρα κράτησης στις Σέρρες και στην Αττική θα αποτελέσουν και τον «πιλότο», όπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ», για τον τρόπο λειτουργίας και για τις υπόλοιπες τέτοιες δομές που επιθυμεί να χωροθετήσει στα νησιά η κυβέρνηση.

Ο σχεδιασμός προβλέπει οι όποιες διαδικασίες  να ολοκληρωθούν ταχύτατα.

Στο τραπέζι τα ξερονήσια

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για δημιουργία κλειστών δομών κράτησης σε ακατοίκητα νησιά ή ξερονήσια. Τις τελευταίες ημέρες αρκετοί υπουργοί έχουν δηλώσει δημοσίως πως όλες οι προτάσεις είναι πάνω στο τραπέζι, αρκεί να καλύπτουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Μάλιστα και χθες, στην ίδια κατεύθυνση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης επανέλαβε (Σκάι) πως «είναι απολύτως υλοποιήσιμη η σκέψη για τα ξερονήσια. Επιτρέπεται από τις διεθνείς συμβάσεις. Δεν υπάρχει κανένα κόλλημα σε επίπεδο διεθνές. Εκείνο που υπάρχει ως μια γενικότερη υποχρέωση είναι ότι οι δομές πρέπει να εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης».

Δεν αποκλείεται επίσης η κυβέρνηση να έχει ήδη καταρτίσει ένα εναλλακτικό σχέδιο και για υποδομές σε τέτοια νησιά. Εξάλλου, δεν θα πρέπει να λησμονείται πως κατά την πρώτη ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης για το Μεταναστευτικό, τον περασμένο Νοέμβριο, είχε παρουσιαστεί και μία δορυφορική φωτογραφία από τη νησίδα Λέβιθα στα Δωδεκάνησα.