Πλήρης στήριξη Μέρκελ στην Ελλάδα για το προσφυγικό: "Απαράδεκτη" η στάση της Τουρκίας - Τι συζητήθηκε στο τετ-α-τετ με Μητσοτάκη
Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, μιλώντας στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ, έκανε εκ νέου λόγο για «απαράδεκτη» συμπεριφορά από την πλευρά της Τουρκίας στο μεταναστευτικό τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «η Ελλάδα αναλαμβάνει μεγάλο βάρος για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης και αξίζει της πλήρους αλληλεγγύης και στήριξής μας».
Αργότερα στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενημερώθηκε αναλυτικά για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τιαφορά την οργανωμένη, μαζική, απόπειρα παράνομης εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος ατόμων από το τουρκικό έδαφος, η οποία είναι σε εξέλιξη από την 28η Φεβρουαρίου.
Όπως τόνισε η Καγκελάριος απευθυνόμενη στο οικονομικό Φόρουμ:
- «Παρόλη την κατανόησή μας για το μεγάλο βάρος που αναλαμβάνει η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, δεν μπορεί να περιμένει κατανόηση για το γεγονός ότι προσπαθεί να λύσει τα δικά της προβλήματα στην πλάτη των προσφύγων, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο στα ελληνοτουρκικά σύνορα».
Kαι εξέφρασε την στήριξή της στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, πρέπει να μπει σε νέα βάση. Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία της για την αποψινή συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με την ηγεσία της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι οι Eυρωπαϊκοί θεσμοί θα έχουν τώρα διαφορετική στάση στο θέμα, αλλά και ότι έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκόμενους.
Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στην απόφαση της Γερμανίας να ηγηθεί μιας «συμμαχίας προθύμων» για την υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων, «προκειμένου να μην αφήσουμε την Ελλάδα να υπερβεί μόνη της» το πρόβλημα.
Το τετ-α-τετ Μητσοτάκη – Μέρκελ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση που είχε με την Καγκελάριο, τόνισε την άμεση και έμμεση εμπλοκή τουρκικών αρχών στη δημιουργία και συνέχιση της μαζικής αυτής απόπειρας παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και την επιβάρυνση της κατάστασης από την επίσης οργανωμένη επιχείρηση διασποράς ψευδών ειδήσεων.
- Χαρακτηριστική ήταν η έμφαση που έδωσε στις εικόνες με στρατιωτικό όχημα της Τουρκίας που έχει χρηματοδοτηθεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιχειρεί να κατεδαφίσει τον φράχτη που προστατεύει τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά σύνορα στην περιοχή του Έβρου.
Η Καγκελάριος επεσήμανε ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016, δεν αφορά μόνο τα χρήματα που λαμβάνει η Τουρκία από την Ευρώπη αλλά και τον σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή. Τόνισε, επίσης, ότι το θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού αφορά την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το χρονικό διάστημα από τώρα έως και την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με εποικοδομητικό τρόπο, αρχής γενομένης από την αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας.
Συζητήθηκε επίσης η ανάγκη για βελτίωση στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Όπως, για παράδειγμα, με κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής με την Frontex, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για τον έλεγχο των ροών, καθώς και η πραγματοποίηση επιστροφών από την Ελλάδα στην Τουρκία όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου αλλά και από την ενδοχώρα.
Η αντιμετώπιση των συνεπειών του κοροναϊού
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι το 2020 εξαιτίας του κορονοϊού η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστεί σε Ευρωπαϊκό αλλά και Παγκόσμιο επίπεδο και συμπλήρωσε ότι είναι ευθύνη των ηγετών να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του πληθυσμού και ιδίως των ευάλωτων ομάδων.
Επειδή η επιδημία και τα μέτρα αυτά έχουν οικονομικό κόστος απαιτείται συντονισμένη δράση και το κόστος της λήψης των δημοσιονομικών μέτρων να μην λαμβάνεται υπόψη στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων των κρατών-μελών. Η Καγκελάριος τόνισε ότι όντως η αντιμετώπιση αυτών των δαπανών πρέπει να είναι ομοιόμορφη σε επίπεδο Ε.Ε.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, τέλος, για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και ο Πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη να υπάρξουν επαρκείς πόροι από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση τόσο των παραδοσιακών πολιτικών της Συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής όσο και για τις νέες προκλήσεις της Κλιματικής αλλαγής και της αντιμετώπισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος.
Πηγή: Economico.gr