Σε "καραντίνα" 60 εκατομμύρια Ιταλοί

Σε πρωτοφανή μέτρα προχώρησε αργά σήμερα το βράδυ η κυβέρνηση της Ιταλίας μετά και τις νέες απώλειες 97 ανθρώπων μέσα στη μέρα.

Σε δηλώσεις του πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε γνωστοποίησε ότι ολόκληρη η χώρα, η οποία σημειωτέον αριθμεί πάνω από 60 εκατομμύρια πολίτες, μπαίνει σε “Κόκκινη Ζώνη”.

Ακόμη τόνισε πως η Ρώμη υιοθετεί ακόμη σκληρότερα μέτρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Η μετακίνηση του πληθυσμού θα περιοριστεί σε όλη την χώρα, πρόσθεσε.

«Είναι η στιγμή της ευθύνης, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις πολιτών σε όλη την χώρα, εκτός αν υπάρχουν λόγοι υγείας, επαγγελματικές ανάγκες που πρέπει να αποδεικνύονται και άλλες έκτακτες ανάγκες» , είπε ο Τζουζέπε Κόντε. Τα νέα μέτρα θα μπουν σε ισχύ από την Τρίτη

.Ο Ιταλός πρωθυπουργός, παράλληλα, τόνισε: «Πρέπει να παρέμβουμε για να προστατέψουμε τους ασθενέστερους και πιο ευάλωτους πολίτες» και εξήγησε ότι σταματά και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της ιταλiκής Α’ Εθνικής.

«Θα επιβληθούν σκληροί κανόνες παντού, με μεγαλύτερη αυστηρότητα και θυσίες όλων μας. Όλη η Ιταλία θα είναι σαν την Λομβαρδία», δήλωσε λίγο νωρίτερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, σε σχέση με την υιοθέτηση νέων μέτρων πρόληψης της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Μέχρι τις 3 Απριλίου, τέλος, θα μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ιταλοί καραντίνα

Ακόμη 97 θάνατοι και 1.797 κρούσματα

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο κορωνοϊός στην Ιταλία ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, καθώς οι αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι μέσα σε μια ημέρα πέθαναν ακόμη 97 άτομα, ενώ σημειώθηκαν 1.797 νέα κρούσματα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 9.172, και ο συνολικός αριθμός των νεκρών σε 463.

Στη Λομβαρδία, επίκεντρο του ξεσπάσματος του κορωνοϊού στην Ιταλία σημειώθηκαν 66 θάνατοι σε μια ημέρα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 333. Συνολικά στη Λομβαρδία έχουν καταγραφεί 5.469 κρούσματα.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων όλης της χώρας θα παραταθεί τουλάχιστο μέχρι τις 3 Απριλίου. Στο μεταξύ, αποφασίσθηκε ότι σε όλες τις φυλακές της χώρας θα αποσταλούν εκατό χιλιάδες χάρτινες μάσκες. Οι υπάλληλοι των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, τέλος, μετά τις 27, συνολικά, εξεγέρσεις σε ιταλικές φυλακές, ζητούν από την κυβέρνηση να ευνοήσει, στις περιπτώσεις που το επιτρέπουν, τον κατ΄οίκον περιορισμό των κρατουμένων.

Οι ιταλοί επιστήμονες τονίζουν ότι οι επόμενες οκτώ ημέρες θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊου.

Ο επιδημιολόγος Βάλτερ Ριτσάρντι, σύμβουλος του Ιταλού υπουργού Υγείας, μέσω της εφημερίδας La Stampa ζητά από τους Ιταλούς «να μείνουν μέσα στο σπίτι όσο περισσότερο μπορούν».

Ο επιστήμονας εξηγεί επίσης ότι, αν ο ιός συνεχίσει να μεταδίδεται με τόσο ταχείς ρυθμούς, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στα νοσοκομεία, αφού μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση της ασθένειας ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς και τη μόλυνση μέχρι και του 60% του πληθυσμού.

Ο Ριτσάρντι εκτιμά ωστόσο ότι «το σενάριο αυτό θα παραμείνει υποθετικό και μόνον, αν επικρατήσει η ατομική ευθύνη και οι νέοι περιορίσουν την κοινωνική τους ζωή αποκλειστικά σε εξόδους σε ανοικτούς χώρους, με ιδιαίτερη προσοχή στην συμπεριφορά τους και στους κανόνες υγιεινής».

Πηγή: Economico.gr