Ευρωπαϊκή "ομπρέλλα" και διεθνοποίηση του προσφυγικού/μεταναστευτικού

Η χθεσινή ομόφωνη στήριξη της Ελλάδας της ηγεσίας της Ε.Ε  έναντι της απροκάλυπτης προσπάθειας του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό/προσφυγικό για να πιέσει την Ευρώπη, και τα ηχηρά μηνύματα που εστάλησαν προς την Αγκυρα από τον Εβρο, προκάλεσαν εύλογη ικανοποίηση στην Αθήνα, η οποία εκπονεί με μεθοδικότητα αλλά και προσοχή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για διεθνοποίηση του προβλήματος. Κάτι, που αν επιτευχθεί σε όλη την έκταση και ένταση που επιδιώκει η κυβέρνηση, πιθανολογείται βασίμως ότι θα οδηγήσει σε πολιτική και διπλωματική απομόνωση του Τούρκου Προέδρου. 

Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός πετούσε πάνω από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, προκειμένου η ευρωπαϊκή ηγεσία να διαπιστώσει ιδιοίς όμμασι την κατάσταση,  ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωνε τηλεφωνικά όλους τους Ευρωπαίους ομολόγους του, τους πρεσβευτές της Ε.Ε. και τους πρεσβευτές των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, είχε τηλεφωνικές επαφές με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές των κομμάτων που εκπροσωπούνται και στη Βουλή των Ελλήνων.

Σήμερα, εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί κλίμα ενότητας και ομοψυχίας σε αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία.

Επιπρόσθετα, σε «κεντρικό θέμα συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο» θα αναδειχθεί «η μεταναστευτική κρίση, με ευθύνη της Τουρκίας» όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Ο προτεινόμενος δε τίτλος της σχετικής συζήτησης είναι: «Μεταναστευτική κρίση στα ελληνικά σύνορα. Ενεργοποίηση του Άρθρου 78.3 για τη λήψη έκτακτων μέτρων».

Οι συντονισμένες ενέργειες των Ελλήνων Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΚ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, απέδωσαν ουσιαστικά και απτά αποτελέσματα φέρνοντας τη μεταναστευτική κρίση, με ευθύνη της Τουρκίας ,στο προσκήνιο της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στήριξη από Μακρόν

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με μήνυμά του στο twitter, τόνισε πως η χώρα του είναι έτοιμη να συνεισφέρει στην προσπάθεια να στηριχθεί και να προστατευτεί η χώρα στα σύνορά της, με αφορμή την άφιξη χιλιάδων μεταναστών, μετά το άνοιγμα των συνόρων από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, η Γαλλία είναι έτοιμη να συνεισφέρει στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για να τους παρασχεθεί ταχεία βοήθεια και για την προστασία των συνόρων. Πρέπει να δράσουμε μαζί για να αποφύγουμε μία ανθρωπιστική και μεταναστευτική κρίση», ήταν το μήνυμα του Μακρόν.

Προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αν ο Ερντογάν συνεχίσει τις προκλήσεις 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση κρατάει ως “τελευταίο όπλο” την προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην περίπτωση που η Τουρκία κλιμακώσε την επιθετική της στρατηγική έναντι της χώρας μας.  Κατά τις ίδιες πηγές, αν ο Ταγίπ Ερντογάν επιμείνει, τότε η Αθήνα θα ζητήσει την έκδοση ψηφίσματος καταδικαστικού έναντι της συμπεριφοράς της Αγκυρας.

«Είναι ένα όπλο (σ.σ.: η προσφυγή στο Σ.Α.), το οποίο οποιαδήποτε χώρα έχει στη διάθεσή της», δήλωσε χαρακτηριστικά σε ημερίδα στην οποία συμμετείχε προ ημερών ο Νίκος Δένδιας. «Χρησιμοποιείται με εξαιρετική φειδώ, δεν είναι κάτι το οποίο κανείς καταναλώνει όπως την ασπιρίνη.

Αλλά, από εκεί και πέρα, δεν σημαίνει ότι δεν διατηρεί τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσει όταν απαιτηθεί. Απεύχομαι, ειλικρινά απεύχομαι, η Τουρκία να ενεργήσει με τέτοιον τρόπο που θα οδηγήσει τη χώρα μας στην ενεργοποίηση αυτής της επιλογής».

Πηγή: economico.gr