Πάτρα: Συναγερμός για το 9ο κρούσμα κορωνοϊού – Σε καραντίνα ιατρικό προσωπικό – Η διαδρομή του 66χρονου

Με έντονη ανησυχία παρακολουθείται το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, το οποίο ανιχνεύθηκε, με σχετικήκαθυστέρηση, αφού ο ασθενής νοσηλευόταν ήδη, αλλά εκτός απομόνωσης  στην Πάτρα.

Ο 66χρονος σύμφωνα με πληροφορίες είναι ο πρώτος που πάσχει από τον συγκεκριμένο ιό στην χώρα μας και η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, όπως έκανε γνωστό ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται ο Ελεύθερος Τύπος, ο 66χρονος, που είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός,  πρώτα πήγε στο νοσοκομείο Αμαλιάδας και στη συνέχεια νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας και η αρχική διάγνωση ήταν λοίμωξη του αναπνευστικού. Βάσει αυτής εισήχθη σε παθολογική κλινική, καθώς η λοίμωξη δεν είχε συσχετισθεί με το ταξιδιωτικό του ιστορικό.

Ο άνθρωπος νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση με σοβαρή πνευμονία στη μονάδα αρνητικής πίεσης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου, ενώ σημειώνεται, ότι δεν είναι διασωληνωμένος και παρακολουθείται στενά από την ιατρική ομάδα του καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπο Γώγο, σε συνεργασία με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών.

Στα δύο εικοσιτετράωρα της νοσηλείας του, στην Παθολογική είναι δεδομένο ότι έχει έρθει σε επαφή με μεγάλο αριθμό ατόμων (ασθενείς, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και συνοδούς), ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός, ότι ο 66χρονος που κατάγεται από περιοχή της Ηλείας, είχε ταξιδέψει με γκρουπ σε εκδρομή στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο. Οι συνταξιδιώτες του επομένως περιλαμβάνονται στα πρόσωπα που «ιχνηλατούνται» από τον ΕΟΔΥ και κατάγονται όλοι από την Αμαλιάδα.

Σύμφωνα με το thebest.gr, ήδη τέσσερα άτομα από το προσωπικό της κλινικής, όπου νοσηλευόταν ο άνδρας, έχουν μπει σε κατ’ οίκον καραντίνα, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν, ότι έχουν μπει σε καραντίνα συνολικά 15 άτομα.

Είναι χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της υπόθεσης πως εκτάκτως μεταβαίνει στην Πάτρα ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση για το κρούσμα υπογραμμίζει τα εξής: 

Το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα νόσου από τον νέο κορονοϊό  (ταξιδιώτης από  Ισραήλ και Αίγυπτο), νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση με σοβαρή πνευμονία στη μονάδα αρνητικής πίεσης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι διασωληνωμένος και παρακολουθείται στενά από την ιατρική ομάδα του καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, κο Χαράλαμπο Γώγο, σε συνεργασία με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών.

Πολλαπλά κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ιχνηλάτηση επαφών στην Πάτρα και στην Αμαλιάδα (τόπο προέλευσης του ασθενή) σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους γιατρούς.

Παράλληλα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζει για την λήψη τυχόν απαραίτητων μέτρων.