"Πραξικόπημα" στο ΝΑΤΟ: Αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας η ελληνική αντιπροσωπεία

Πρωτοφανές πραξικόπημα από τον προεδρεύοντα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, ο οποίος στη διάρκεια της συνεδρίασης, παραβαίνοντας κάθε κανόνα και έννοια δεοντολογίας, επιχείρησε να φιμώσει την ελληνική αντιπροσωπεία, στην προσπάθειά της να αναπτύξει τις θέσεις της Αθήνας γύρω από το Λιβυκό και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Η πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Συμμαχίας στάση του προεδρεύοντος προκάλεσε την έκρηξη της ελληνικής αντιπροσωπείας, η οποία αποχώρησε από τη συνεδρίασης, καταγγέλλοντάς τον.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των εργασιών, η ελληνική αντιπροσωπεία επιχείρησε να αναδείξει το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και  να ενημερώσει τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Μετά την τοποθέτηση του Τούρκου πρέσβη στο ΝΑΤΟ, ο προεδρεύων επιχείρησε να εμποδίσει την ανάπτυξη των ελληνικών θέσεων, διακόπτοντας συστηματικά τους βουλευτές.

«Ο Προεδρεύων των εργασιών συστηματικά μας διέκοπτε στις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις μας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των θέσεών μας» κατήγγειλε η ελληνική αντιπροσωπεία στην οποία συμμετέχουν οι βουλευτές της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου και Μανούσος Βολουδάκης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη και Μάριος Κάτσης και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Οι Έλληνες βουλευτές, αφού έστω και διακοπτόμενοι ολοκλήρωσαν τις τοποθετήσεις τους, η Αντιπροσωπεία αποχώρησαν από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας τη στάση του Προεδρεύοντος.

Τι αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των βουλευτών:

«Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ως Ελληνική Αντιπροσωπεία θέσαμε με έμφαση το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε μετά από τοποθέτηση του Πρεσβευτή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αφ’ ενός ζητήσαμε να λάβουμε απαντήσεις σχετικά με το ζήτημα της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και αφ’ ετέρου επιδιώξαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας των λοιπών χωρών μελών του ΝΑΤΟ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και τους κινδύνους ανάφλεξης που προκαλούν στην περιοχή.

Αναδείξαμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Τουρκία με τη συμφωνία της με τη Λιβύη συνειδητά παραβιάζει την αρχή του Διεθνούς Δικαίου ότι στον καθορισμό της ΑΟΖ λαμβάνονται υπ’ όψιν τα νησιά. Τονίσαμε δε ότι έχουμε ήδη δείγματα γραφής από την Άγκυρα, σε άλλο πεδίο, σχετικά με την πρακτική αξιοποίηση των νομικών της ακροβασιών: η Τουρκία ήδη διενεργεί γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου σε οικόπεδα που με διεθνή διαγωνισμό δόθηκαν για έρευνα σε πετρελαϊκές εταιρείες κρατών μελών του ΝΑΤΟ όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Ο Προεδρεύων των εργασιών συστηματικά μας διέκοπτε στις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις μας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των θέσεών μας.

Αφού έστω και διακοπτόμενοι ολοκληρώσαμε τις τοποθετήσεις μας, η Αντιπροσωπεία μας αποχώρησε από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας τη στάση του Προεδρεύοντος.

  • Μαριέττα Γιαννάκου, βουλευτής Επικρατείας (Ν.Δ.)
  • Μανούσος Βολουδάκης, Βουλευτής Χανίων (Ν.Δ.)
  • Θεοδώρα Τζάκρη, Βουλευτής Πέλλας (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
  • Μάριος Κάτσης, Βουλευτής Θεσπρωτίας (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
  • Ανδρέας Λοβέρδος, Βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθήνας (Κίνημα Αλλαγής)».\

Πηγή: Economico.gr