Η Εταιρεία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ θέτει ως στόχο, ένα εκατομμύριο λιγότερους καπνιστές έως το τέλος του 2021 (Εικόνες & Video)

Έναν μεγάλο στόχο που αφορά σε ΟΛΟΥΣ, θέτει η εταιρεία Παπαστράτος: Αφήνει το τσιγάρο στην προηγούμενη δεκαετία και απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα #prostokalytero.

Δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, με την οποία η Παπαστράτος σταμάτησε οριστικά την παραγωγή τσιγάρων, έφτασε η στιγμή για το επόμενο μεγάλο βήμα της #prostokalytero: Αφήνει το τσιγάρο στην προηγούμενη δεκαετία, απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα προς όλους. Σε μία ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχοςπαρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου, του Υπουργού Υγείας κυρίου Βασίλη Κικίλια και πλήθους εκπροσώπων του επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου, η Παπαστράτος ανακοίνωσε έναν τολμηρό στόχο: Μέχρι το τέλος του 2021 να έχουν αφήσει πίσω τους το τσιγάρο ένα εκατομμύριο καπνιστές! Ένας φιλόδοξος στόχος που θα οδηγήσει σε ραγδαία μείωση των καπνιστών, της τάξεως του 50%.

Αφορά σε σημερινούς καπνιστές που είτε θα διακόψουν το κάπνισμα είτε θα στραφούν σε καλύτερες εναλλακτικές – προϊόντα θέρμανσης καπνού ή ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, αυτό που μοιάζει ανέφικτο μπορεί να γίνει πραγματικότητα, όταν ενώνονται διαφορετικές δυνάμεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για Παπαστράτος, Εκδήλωση, Λιγότεροι Καπνιστές

          Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Παπαστράτος

Προς αυτή την κατεύθυνση, η  Παπαστράτος συγκέντρωσε ενδιαφερόμενους από πολλές πλευρές και ενώπιων όλων απηύθυνε ένα μεγάλο, ανοιχτό κάλεσμα προς όλους: κοινωνία, πολιτεία, επιστημονική κοινότητα, επιχειρηματικό κόσμο. Από πλευράς της, η Παπαστράτος δεσμεύτηκε για σειρά δράσεων που θα υλοποιηθούν για την επίτευξη αυτού του στόχου, μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, όπως – ανάμεσα σε άλλα – πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης σε 20.000 σημεία λιανικής πώλησης για τη σημαντικότητα αλλά και την ανάγκη συμμόρφωσης με το νόμο για  άρνηση πώλησης προϊόντων νικοτίνης σε ανήλικους, υποστήριξη πρωτοβουλιών προς «Έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο», όπως την 3η Smoke-Free ΔΕΘ, το  2ο Smoke-Free Delphi Economic Forum, τη Smoke-Free Αστυπάλαια αλλά και νέες προϊοντικές προτάσεις, εντός του 2020, για όσους κάνουν την αλλαγή σε καλύτερες εναλλακτικές, με βάση πάντα την τεχνολογία, την επιστήμη και την καινοτομία.

 Δείτε το Video, από την εκδήλωση… #prostokalytero

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, δήλωσε μεταξύ άλλων:« Η αλλαγή ξεκινάει σήμερα, μέσα σε αυτή την αίθουσα. Από εμάς, τα 250 άτομα που βρισκόμαστε εδώ. Αλλά και απ’ όσους μας παρακολουθούν ζωντανά, αυτή τη στιγμή – ανθρώπους της Παπαστράτος, συνεργάτες και καταναλωτές. Αυτή είναι η στιγμή η χώρα να στοχεύσει ψηλότερα, να αφήσει το τσιγάρο στην προηγούμενη δεκαετία και η κοινωνία να αλλάξει #prostokalytero. Ξέρουμε ότι ο κόσμος δεν είναι ιδανικός. Αυτό όμως δεν μας απαγορεύει να τον μεταμορφώσουμε σε ιδανικό. Θέτουμε ένα μεγάλο στόχο, ένα στόχο που θα μπορούσε να είναι και εθνικός, και αναγνωρίζουμε ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής σε όλους. Οι συνέργειες και η συνεργασία δεν είναι μόνο καλοδεχούμενες, είναι απαραίτητες. Χρειαζόμαστε έναν ανοικτό, ουσιαστικό διάλογο για το τέλος του τσιγάρου. Σε αυτόν τον διάλογο δεν περισσεύει κανείς. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Προκόπης Παυλόπουλος με τον Υπουργό Υγείας, κύριο Βασίλη Κικίλια, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος δήλωσε:

«Θέλω να συγχαρώ πραγματικά την εταιρεία Παπαστράτος για την πρωτοβουλία αυτή. Το γεγονός ότι προέρχεται από μια εταιρεία με αυτή τη διαδρομή έχει πολλούς συμβολισμούς σε ό,τι αφορά το ίδιο το επιχειρείν, την υπευθυνότητά του απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και το πως πρέπει να δραστηριοποιείται σε μια πραγματικά δημοκρατική, ελεύθερη κοινωνία. Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια έκκληση. Ας δούμε αυτόν τον αγώνα εναντίον του καπνίσματος, αυτή την αντίσταση απέναντι στο κάπνισμα, σαν μια άσκηση ελευθερίας. Ο πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος σε μια δημοκρατική κοινωνία, είναι εκείνος που έχει τη δύναμη μέσω της ελευθερίας να αυτοπεριορίζεται, ώστε αυτή η ελευθερία να μην βλάπτει τον ίδιο και πολύ περισσότερο να μην αναιρεί την ελευθερία των άλλων».

Ο Υπουργός Υγείαςκ. Βασίλης Κικίλιας σημείωσε σχετικά με την πρωτοβουλία της Παπαστράτος:

«H εταιρεία σας είναι συμβατή με τη νέα εποχή, είναι συμβατή με την ανάγκη να υπηρετηθεί η Δημόσια Υγεία. Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε σέβονται το ανώτατο αγαθό που είναι η υγεία του ανθρώπου. Χαίρομαι που σε διάφορες περιστάσεις συμμετέχετε και στηρίζετε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια κατά του καπνίσματος, η οποία αποτελεί και προσωπικό όραμα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη».

Τη δική του Smoke-Free εμπειρία από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μετέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpoκ. Κυριάκος Ποζρικίδης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η συνεργασία μας με την Παπαστράτος αφορούσε κυρίως την αλλαγή κουλτούρας. Η κουλτούρα μετά από 2 χρόνια, άλλαξε και σε όσους συμμετέχουν στη ΔΕΘ, επιχειρήσεις και επισκέπτες, άλλαξε και μέσα στον δικό μας οργανισμό. Η συνέργεια είναι μία σημαντική λέξη, γιατί η ΔΕΘ από μόνη της δεν θα μπορούσε να το επιτύχει». 

Στο ίδιο κλίμα και ο κ. Συμεών Τσομώκος, Πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, αναφορικά με την εφαρμογή του Smoke-Free οράματος στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Τσομώκος υπογράμμισε ότι «Η προσπάθεια που κάνουμε μαζί με την Παπαστράτος στο Φόρουμ των Δελφών έχει μεγάλη πολλαπλασιαστική αξία, την οποία προσπαθούμε να τη διαχέουμε εκτός από τους χώρους του Φόρουμ και στην ευρύτερη περιοχή».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου ένας από τους πρώτους Δήμαρχους που ξεκίνησε  μια μεγάλη πρωτοβουλία προκειμένου τα Τρίκαλα να σβήσουν το τσιγάρο, επισήμανε: «Κάναμε το αυτονόητο εφαρμόζοντας τον αντικαπνιστικό νόμο. Ήταν μια κίνηση προς το καλύτερο. Η αγωνία της κοινωνίας όταν ξεκινήσαμε ήταν “Δήμαρχε, ξέρουμε ότι δεν πρέπει να καπνίζουμε, αλλά γιατί πρέπει να το κάνουμε πρώτοι;” Και χαίρομαι που η κυβέρνηση το εφάρμοσε, γιατί και εμείς θα το παρατούσαμε αν βλέπαμε ότι είμαστε μόνοι μας».

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος της Αστυπάλαιας, του πρώτου νησιού παγκοσμίως που ανακηρύχθηκε Smoke-Free με την πιστοποίηση της αυστριακής TUV, κ. Νίκος Κομηνέας ανέφερε: «Συνεργαστήκαμε με την Παπαστράτος στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και πετύχαμε χάρη στην πειθώ και όχι στην έννοια του εξαναγκασμού, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις προτροπής για τη διακοπή του καπνίσματος».

Με τη σειρά του ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος ανέφερε σχετικά «Η τεχνολογία για εμάς είναι η πεμπτουσία, βασιστήκαμε στην ιδέα της μείωσης της βλάβης μέσω της τεχνολογίας, ακριβώς για να έχουμε καπνιστές με λιγότερα προβλήματα. Είμαστε μαζί, για να μειωθούν δραστικά οι καπνιστές στη χώρα», ενώ ο κ. Γιώργος ΚαλαμίτσηςΨυχολόγος και Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο της ενημέρωσης για τα νέα καπνικά προϊόντα, σημειώνοντας ότι: «Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να κάνει ό,τι είναι νομίμως και θεσμικά δυνατό, ώστε να φτάσει η πληροφορία για τις νέες ενναλακτικές του καπνίσματος σε κάθε νοικοκυριό».

Την εκδήλωση συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας της Παπαστράτοςκ. Σταύρος Δρακουλαράκος.

Η πρωτοβουλία αυτή, που έρχεται στην αφετηρία της νέας δεκαετίας, επιβεβαιώνει την συνεχιζόμενη δέσμευση της Παπαστράτος #prostokalytero. Γιατί η αλλαγή ξεκινάει τώρα. Και χρειάζεται την ουσιαστική συμβολή όλων μας για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο.