«Ομοβροντία» Μπακογιάννη-Μιχελάκη-Σιούφα κατά του ψηφίσματος του ΕΛΚ και της εκεί στάσης Σαμαρά

«Φωτιές» άναψε στην ΝΔ το ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την Ελλάδα το οποίο σε αυστηρό ύφος καλεί την νέα κυβέρνηση να συνεχίσει την πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά για το καλό της χώρας.  Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΕΛΚ, μεταξύ άλλων, καλεί την «νέα ελληνική κυβέρνηση να μη θέσει σε κίνδυνο την οικονομική πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκειας της ηγεσίας του Αντώνη Σαμαρά. Οι θυσίες που έγιναν από τον ελληνικό λαό δεν μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο μέσω μιας μονομερούς συμπεριφοράς. Ο Πρωθυπουργός Τσίπρας πρέπει να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις που έγιναν από την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση. Η Ευρώπη είναι έτοιμη να βοηθήσει τον ελληνικό λαό να ξεπεράσει τα οικονομικά του προβλήματα. Καλούμε τον Πρωθυπουργό Τσίπρα να μην σταθεί εμπόδιο στην βοήθεια προς τους πολίτες της Ελλάδας».

Η πρώτη «βολή» ήρθε από τον πρώην βουλευτή και πρώην Υπουργό Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος, πρώτα με ανάρτηση στο twitter, και στη συνέχεια με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ψήφισμα και «απαράδεκτη» τη στάση της ελληνικής αντιπροσωπείας στη συνεδρίαση του ΕΛΚ (υπό τον Αντώνη Σαμαρά) που τον αποδέχτηκε. Ο κ. Μιχελάκης εξήγησε ότι ουσιαστικά το το περιεχόμενο του ψηφίσματος απαιτεί σεβασμό όλων των δεσμεύσεων, αποκλείει κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Επίσης, σε προηγούμενη ανάρτησή του στο twitter είχε υποστηρίξει ότι δεν αρκεί η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά στο ΕΛΚ για τερματισμό της λιτότητας, όπως δεσμεύτηκε ότι θα κάνει στην Βουλή, αλλά θα χρειαστεί μια ευρεία εκστρατεία επαφών με ηγέτες ανά την Ευρώπη. «Η κατάσταση στη χώρα είναι σε οριακό σημείο. Θέλει πανστρατιά» σημείωνε.

Η δεύτερη και ιδιαίτερα ηχηρή «βολή» ήρθε, πάλι δια μέσου, twitter από την πρώην υπουργό και νυν βουλευτή του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη η οποία σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη αυτήν την στιγμή και ξεπερνά το θέμα τα στενά κομματικά πλαίσια. «Κρίμα για το ΕΛΚ. Υποτιμούν ότι σε μια εθνική διαπραγμάτευση είμαστε πρωτίστως όλοι Έλληνες» ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η αρχή είχε γίνει από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής και ιστορικό στέλεχος της ΝΔ, Δημήτρη Σιούφα,  που χαρακτήρισε ατυχέστατη την αποδοχή του ψηφίσματος από την ελληνική αντιπροσωπεία. Σωστή η παραίνεση του ΕΛΚ προς τη νέα Ελληνική Κυβέρνηση, να μην διακινδυνεύσει την οικονομική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη χώρα. Σωστή και η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ότι θα κάνει οτιδήποτε για να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη και το Ευρώ» σημείωσε ο κ. Σιούφας και έριξε το καρφί του: «Ατυχέστατη όμως η παρέμβαση του ΕΛΚ ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις. Δηλαδή να μην διαπραγματευθεί τίποτε ή να μην υπάρχει ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση στην νέα συμφωνία».

Η «ομοβροντία» επικρίσεων για την απόφαση του ΕΛΚ και την εκεί στάση του Αντώνη Σαμαρά έρχεται σε μια στιγμή που παρατηρείται έντονη κινητικότητα  στην ΝΔ μετά την εκλογική ήττα με τα «σύννεφα» να πυκνώνουν γύρω από την νυν ηγεσία της και τους χειρισμούς της.

Επίσκεψη στον Κώστα Καραμανλή από ομάδα βουλευτών της ΝΔ που θα του εκφράσουν την ανησυχία τους για την πορεία του κόμματος και θα τον καλέσουν να παίξει ρόλο, αναγνωρίζοντας ότι παραμένει ένα σημαντικό «κεφάλαιο» για το κόμμα, προανήγγειλε ότι θα γίνει εντός της Παρασκευής, νωρίς το πρωί μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star η Μαριέττα Γιαννάκου. Η κ. Γιαννάκου στην ερώτηση αν θα τού ζητήσουν να επιστρέψει στην ηγεσία, απάντησε ότι δεν θα το θέλει, αλλά «θα τού πούμε να παίξει ρόλο για να επιστρέψει η ΝΔ στον κεντρώο χώρο τον οποίο εγκατέλειψε στις τελευταίες εκλογές». Έκανε, επίσης, λόγο για «ορισμένους που προσπάθησαν να στηριχτούν σε μικρές ομάδες “φυτευτών” που ήρθαν στη ΝΔ την τελευταία στιγμή. Η ανανέωση δεν γίνεται με αυτούς γίνεται από τη βάση» σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη το βράδυ η κ. Γιαννάκου διοργάνωσε γεύμα στελεχών της ΝΔ στην Αθηναϊδα όπου φέρεται να κυριάρχησε η ανησυχία για το τί μέλλει γενέσθαι με το κόμμα μετά την εκλογική ήττα αλλά και μετά τις συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές της ηγεσίας Σαμαρά. Ερωτώμενη για το γεύμα αυτό κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε την επόμενη μέρα στο ραδιοφωνικό σταθμό BHMA FM, η κ. Γιαννάκου είπε ότι κάλεσε ορισμένα στελέχη της γενιάς της για να τους συγχαρεί για την εκλογή τους και να κάνουν μια συζήτηση για την κατάσταση που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή η χώρα, τα προβλήματα, τους κινδύνους και πώς μπορούν να βοηθήσουν.

«Ο κ. Καραμανλής είναι ζωντανό κεφάλαιο και ακόμη και μη μιλώντας είναι πάντοτε ένα ζωντανό κεφάλαιο για τη ΝΔ. Έχει την αγάπη του κόσμου και νομίζω όχι μόνο λόγω ονόματος. Όσο και να θέλει κανείς να τον κατηγορήσει, νομίζω πως υπήρξε ένας πρωθυπουργός με αρχές που δεν τις παραβίασε κατά βάση. Ως πρόσωπο νομίζω πως ήδη έχει παίξει ρόλο, όλος ο κόσμος το βλέπει. Έχει έναν συνεπή, μετριοπαθή και αντικειμενικό λόγο και αυτό μη νομίζετε ότι δεν έχει παίξει ρόλο στη γενικότερη λειτουργία της ΝΔ, έχει παίξει» είχε πει η κ. Γιαννάκου, μιλώντας στον Βήμα fm την επόμενη μέρα, για το τι συζητήθηκε στο τραπέζι και τον ρόλο του Κ. Καραμανλή. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συζητήσαμε και τα της πορείας του κόμματός μας. Είπαμε και συμφωνούμε όλοι, ότι το κόμμα θα πρέπει να διακρίνεται από συλλογικότητα και δημοκρατικές δομές. Είναι καιρός, γιατί έτσι τροφοδοτείται καλύτερα και η Δημοκρατία, να λειτουργήσουν τα πράγματα πιο σύγχρονα, να βελτιωθούν, να αλλάξουν» είπε.

Στο ερώτημα αν πρέπει ν’ αλλάξει η ηγεσία του κόμματος, η κ. Γιαννάκου είπε ότι «Το θέμα δεν είναι να αλλάξει η ηγεσία και να παραμείνουν ίδια, ορισμένα προβλήματα. Εμείς δεν συζητήσαμε αυτό. Κάποιος με ρώτησε εάν το μενού ήταν ο κ. Σαμαράς και είπα πως αν θέλαμε τέτοιο μενού, θα το κάναμε στα κρυφά. Εμείς δεν κάναμε κάτι κρυφά. Είμαστε σε μια εποχή που κανείς δεν μπορεί μόνος του. Νομίζω πως αυτή την άποψη τη συμμερίζονται και οι συνδαιτυμόνες της χθεσινής βραδιάς. Χρειάζεται συλλογικότητα, συνεργασία και συνεχής διαβούλευση, ώστε να αισθάνονται όλοι ότι μετέχουν αλλά και να εξαντλούν το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους στον αγώνα που πρέπει να γίνει».

Την ίδια μέρα, την Τετάρτη το βράδυ, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα tovima.gr ο Κώστας Καραμανλής δειπνούσε με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής και βουλευτή Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Στο φόντο όλων αυτών αντεγκλήσεων και της κινητικότητας πληροφορίες ανέφεραν ότι ορισμένα κορυφαία στελέχη της ΝΔ σκέφτονται να θέσουν θέμα ηγεσίας στην συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος στις 19 Φεβρουαρίου επιρρίπτοντας ευθύνες στον Αντώνη Σαμαρά για «απώλεια του ζωτικού για την ΝΔ μεσαίου χώρου».