‘Αμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας απέναντι στην ιδιαίτερα σοβαρή πρόκληση των τούρκων, όταν το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις βρέθηκε να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σήμερα το πρωί.Το περιστατικό συμπίπτει με τη συμπλήρωση 24 ετών από την κρίση των Ιμίων.
Από την πρώτη στιγμή κοντά στο πλοίο βρέθηκε η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει καμία περαιτέρω πρόκληση.
Επίσης δεν αποκλείεται το τουρκικό σκάφος έφτασε εκεί λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.
Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τέλος, δεν αποκλείουν η σημερινή κίνηση του πλοίου να συνδέεται με τη συμπλήρωση 24 ετών από την κρίση των Ιμίων, ούτε όμως το θεωρούν και πιθανό.
Υπενθυμίζεται ότι οι Τούρκοι είχαν εκδώσει Navtex δηλώνοντας ότι το τουρκικό ερευνητικό θα ήταν σε περιοχή δυτικά της Κύπρου. Τελικά όμως, όπως αναφέρουν «πηγές» από το υπουργείο Άμυνας, κατευθύνθηκε δυτικότερα προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα γεγονός που σήμανε συναγερμό.
«Περίεργο» περιστατικό
Το «περίεργο» περιστατικό με το Ορούτς Ρέις αξιολογείται ενδελεχώς από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με τη σοβαρότητά του. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι πιθανότατα η Άγκυρα προχώρησε σε αυτή την κίνηση προκειμένου να δοκιμάσει τις αντοχές της Αθήνας, σε μία περίοδο όπου οι προκλήσεις από τη γειτονική χώρα αποτελούν καθημερινότητα.
Εκτός από τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο που έχουν αυξηθεί τα τελευταία 24ωρα, τη δραστηριότητα του Γιαβούζ εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και τους «τσαμπουκάδες» από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος συχνά – πυκνά προβάλλει ανιστόρητες διεκδικήσεις για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, η διέλευση του Ορούτς Ρέις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας φαίνεται πως εντάσσεται στον «πόλεμο» νεύρων που έχει ξεκινήσει η τουρκική πλευρά.
Το γεγονός πάντως ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν έχει χρησιμοποιήσει εργαλεία για σεισμικές έρευνες κάτι που θα συνιστούσε ακραία πρόκληση και παραβίαση των «κόκκινων γραμμών» που έχει χαράξει η Ελλάδα καθώς και ότι δεν συνοδευόταν από πολεμικό πλοίο, δείχνουν ότι η Άγκυρα δεν ήθελε να φτάσει στα άκρα.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εξετάζει και μία ακόμη παράμετρο για το σημερινό περιστατικό που έχει να κάνει με τις δυσμενείς συνθήκες του καιρού καθώς όπως λένε δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το τουρκικό ερευνητικό να κινήθηκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας λόγων των κακών καιρικών συνθηκών που έπνεαν στην περιοχή.
Η επέτειος των Ιμίων
Η νέα τουρκική πρόκληση δεν γίνεται σε μία τυχαία ημέρα, καθώς συμπίπτει με τη συμπλήρωση 24 ετών από την κρίση των Ιμίων όπου είχαν χάσει τη ζωή τους ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός.
Υπενθυμίζεται ότι οι Τούρκοι είχαν εκδώσει Navtex δηλώνοντας ότι το τουρκικό ερευνητικό θα ήταν σε περιοχή δυτικά της Κύπρου. Τελικά όμως το Oruc Reis κατευθύνθηκε δυτικότερα προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.