Αλλαγή του κλίματος συναίνεσης που επιτεύχθηκε χθες με την εκλογή της νέας προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται στη σημερινή Ολομέλεια που έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση το σχέδιο νόμου «Εκλογή Βουλευτών», καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Ελληνικής Λύσης, προσέρχονται αποφασισμένα όχι μόνο να τον καταψηφίσουν αλλά και να σηκώσουν κατακόρυφα τους τόνους.
Η απλή πλειοψηφία που αναμένεται να συγκεντρώσει το νομοσχέδιο οδηγεί στο σενάριο των διπλών εκλογών, καθώς μόνο αν συγκέντρωνε πάνω από 200 ψήφους, οι επόμενες εκλογές θα γινόταν με το νέο σύστημα.
“Ο νέος εκλογικός νόμος ανοίγει την πόρτα στην πολιτική σταθερότητα και την αναπτυξιακή προοπτική, υπηρετεί τις αρχές της ισοδυναμίας της ψήφου και της αντιπροσώπευσης και διαπνέεται από εκλογική δικαιοσύνη” σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.
Η κυβερνητική πλειοψηφία προσέρχεται στη συνεδρίαση αποφασισμένη να υπερασπιστεί την ανάγκη κατάργηση της απλής αναλογικής που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ , με το σκεπτικό ότι η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις, ενώ θα αποκρούσει τις ενστάσεις και την κριτική της αντιπολίτευσης για το μπόνους που προβλέπει, με το επιχείρημα ότι έχει κριθεί και με αποφάσεις του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, ότι είναι πλήρως συνταγματικό και έχουν εκπέσει, όποιες προσφυγές έχουν γίνει, στις τελευταίες εκλογές.
Επιπρόσθετα, θα αναδείξει το γεγονός ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, για την οποία είχε δεσμευτεί προεκλογικά, έρχεται περίπου 3,5 χρόνια πριν τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής, σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο στην αρχή της κυβερνητικής του θητείας, αλλά το έπραξε όταν το δημοσκοπικό κλίμα άλλαζε και ήταν πλέον εμφανές ότι θα έχανε τις εκλογές.
Πέραν του σημερινού νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο, αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις, και συγκεκριμένα το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων και για τις προεκλογικές δαπάνες, διότι, όπως εκτιμά η κυβέρνηση, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο απαιτεί επικαιροποίηση με βάση τη σύγχρονη πραγματικότητα.
Η απάντηση της κυβέρνησης στις επικρίσεις
Ο νέος εκλογικός νόμος διατηρεί υψηλά τα όρια της αναλογικής εκπροσώπησης και εάν ο ελληνικός λαός δώσει σε ένα κόμμα 40%, αυτό θα κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το σύστημα που επιλέγει είναι πιο αναλογικό, καθώς θεωρεί ότι είναι δικαιότερο, ένα κόμμα που παίρνει 24% να μην παίρνει κανένα μπόνους και ένα κόμμα που παίρνει 30% να παίρνει 30 έδρες μπόνους και όχι μπόνους 50 εδρών. Ταυτοχρόνως, αναγνωρίζει την ανάγκη συνεργασίας των κομμάτων γι αυτό δίνει τη δυνατότητα χορήγησης του μπόνους και σε συνασπισμούς κομμάτων.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, που ζητάει να δίνεται μια έδρα για κάθε μια μονάδα, το σχέδιο της ΝΔ προβλέπει μία έδρα για κάθε 0,5%. Και αυτό, με το σκεπτικό ότι δημιουργεί μια διαφορά των 35 εδρών μπόνους στη μια πρόταση, των 50 εδρών μπόνους στην άλλη πρόταση. “Το όριο της αυτοδυναμίας εξαρτάται από το ποσοστό που θα πάρει ο πρώτος και από το ποσοστό που μένει εκτός Βουλής. Είναι περίπου στο 38% με 38% και κάτι. Όσο πέφτει το όριο αυτοδυναμίας, με βάση την κυβερνητική πρόταση, τόσο πέφτει και το όριο αυτοδυναμίας με βάση την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής. ‘Αρα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους», εξήγησε προ ημερών ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Λιβάνιος
ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25 θα καταψηφίσουν τον νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος αναμένεται να συγκεντρώσει μόνο τη στήριξη των βουλευτών της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης του κ. Βελόπουλου.
Νέο νομοσχέδιο και για την Αυτοδιοίκηση
Μέσα στο το πρώτο εξάμηνο του 2020, εξάλου, αναμένεται να έρθει προς συζήτηση και ψήφιση, νέος νόμος, που κατά την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, θα αποτελέσει «μια βαθιά τομή» και «καθοριστική μεταρρύθμιση» στην Αυτοδιοίκηση, ξεκαθαρίζοντας πλήρως τις αρμοδιότητες μεταξύ κεντρικής εξουσίας, Περιφερειών και Δήμων.
«Πρέπει όλες οι αρμοδιότητες που μας επιτρέπει το Σύνταγμα να τις μεταβιβάσουμε στην Αυτοδιοίκηση. Και μαζί με την Αυτοδιοίκηση είμαστε υποχρεωμένοι, για λόγους στοιχειώδους αξιοπιστίας, να μεταφέρουμε τους αντίστοιχους πόρους και το αντίστοιχο προσωπικό από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ή από άλλους φορείς του κράτους, όπου αποφασίσουμε να μεταφέρουμε αυτές τις αρμοδιότητες» δήλωσε προ ημερών χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.
Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε επίσης, ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων και δράσεων της Αυτοδιοίκησης, το οποίο θα ξεκινά τον Ιανουάριο του 2020 και θα ολοκληρώνεται το 2023.
Βασικές προτεραιότητες θα είναι, είπε, η αναβάθμιση βασικών υποδομών ύδρευσης και περιβάλλοντος, η αντισεισμική θωράκιση της χώρας, η επίλυση, με οριστικό τρόπο, του προβλήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα και η δραστική επέκταση της ανακύκλωσης, η επίτευξη υψηλών στάνταρ στη δημόσια υγεία κά.
Επίσης, ο υπουργός τόνισε ότι καταργείται η απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές και «οι επόμενες θα γίνουν με ένα εκλογικό σύστημα που θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών και το οποίο θα προσομοιάζει σε αυτό που υπήρχε».