Τα επόμενα βήματα για την Σακελλαροπούλου - Εκλογή από τον πρώτο γύρο «χτυπάει» η κυβέρνηση

Στην εκλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου από την πρώτη ψηφοφορία, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη  22 Ιανουαρίου, ποντάρει η κυβέρνηση, βάζοντας τον πήχη ψηλά, αφού,  προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαιτούνται 200 ψήφοι στη Βουλή.

Η κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ έχει 158 βουλευτές, επομένως χρειάζονται άλλες 42 από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την πολιτική ανάγνωση που κάνουν στην κυβέρνηση, εκτός της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ μιας υποψηφιότητας, προερχόμενης από τον χώρο της Κεντροδεξιάς και του ΚΚΕ, που παραδοσιακά δεν υπερψηφίζει τις σχετικές κυβερνητικές, ο στόχος των 2/3 μπορεί να υπερκαλυφθεί.

Την κυρία Σακελλαροπούλου είχε προτείνει για πρόεδρο του ΣτΕ τον Οκτώβριο του 2018 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, εκ των εμπίστων του Αλέξη Τσίπρα. Μια πρόταση που ενέκρινε ομόφωνα το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Τσίπρα.

Και στο ΚΙΝΑΛ όμως αν και η υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας δεν πληρεί τα χαρακτηριστικά που είχε θέσει η Φώφη Γεννηματά, τα πρώτα σχόλια έδειξαν πως η Χαριλάου Τρικούπη κινείται προς το ναι. Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση στελέχους του ΚΙΝΑΛ στο iefimerida πως «υπάρχει θετική διάθεση» ώστε να υπερψηφιστεί η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Αιτιολόγηση

Ούτως ή άλλως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαμηνύσει σε ανύποπτο χρονικό διάστημα πως η επιλογή του θα υποχρέωνε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναζητήσουν… πολύ ισχυρό άλλοθι, για να αιτιολογήσουν πιθανή άρνησή τους. Το αυτό ισχύει, επισημαίνουν τα ίδια πρόσωπα και για γαλάζια στελέχη, που κατά καιρούς είχαν υποστηρίξει δημοσίως άλλες προσωπικότητες

Τα επόμενα βήματα

Ωστόσο, και αν η υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου δεν συγκεντρώσει τις ψήφους που προβλέπονται στην πρώτη, τη δεύτερη και την τρίτη ψηφοφορία (200, 200, 180, αντίστοιχα) η Βουλή -με τις αλλαγές που έγιναν στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση- δεν διαλύεται και η χώρα δεν οδηγείται σε εκλογές, όπως είχε γίνει το 2015. Απλά θα επαναληφθούν οι ψηφοφορίες. Στην τέταρτη επαναληπτική ψηφοφορία απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής (151 ψήφοι) και στην πέμπτη η σχετική πλειοψηφία.