Το κείμενο του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες περιήλθε σε γνώση της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, λίγη ώρα προτού παρέλθει η διορία, που είχε δοθεί από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, για την γνωστοποίησή της, από τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα.
Όπως ωστόσο διευκρίνισαν πηγές, που επικαλείται ο δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης, στον ΕλεύθεροΤύπο, αυτό δεν έγινε από την πλευρά της Λιβύης.
«Το περιεχόμενο του κειμένου είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας», επισήμαναν οι ίδιες πηγές.
Το μνημόνιο, όπως αναφέρεται, θα τεθεί σε ισχύ την ημερομηνία που θα ληφθεί η τελευταία γραπτή ειδοποίηση με την οποία τα δύο μέρη ειδοποιούν το ένα το άλλο μέσω διπλωματικών διαύλων για την ολοκλήρωση των εσωτερικών νομικών διαδικασιών που απαιτούνται προκειμένου αυτό να εφαρμοστεί.
Κατά την ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για τη συμφωνία που η Τουρκία υπέγραψε με τη Λιβύη, ο κ. Ερτσίγες ανέφερε ότι με την υπογραφή του μνημονίου έχουν καθορίσει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών με μια γραμμή 18,6 θαλάσσιων μιλίων.
«Κάποιες χώρες λένε ότι η συμφωνία είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Ο όρος που θέτει το διεθνές δίκαιο είναι η οριοθέτηση να είναι με ‘ίση κατανομή». Αυτή η συμφωνία έγινε στο πλαίσιο της «ίσης κατανομής» επειδή αντίθετα με τους ισχυρισμούς των Ε/Κ και της Ελλάδας τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαίωμα για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Οι Τούρκοι και οι Λίβυοι δίνουν τον χάρτη με όλες τις συντεταγμένες στη συμφωνία, την οποία ονοματίζουν βάσει σκοπιμότητας “μνημόνιο”, ώστε να μην απαιτείται περαιτέρω έγκριση.
Δείτε όλη την συμφωνία εδώ
Αυτή την ώρα μελετάται στο υπουργείο Εξωτερικών το Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με την απόφαση για την απέλαση του πρεσβευτή της Λιβύης, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνεται ότι το περιεχόμενο του μνημονίου αντίκειται στις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος