Ξεκάθαρα μηνύματα στο εσωτερικό της κυβέρνησής του στέλνει ο Πρωθυπουργός καθ’ οδόν, προς το τέλος του έτους, που συμπίπτει με την ολοκλήρωση του πρώτου εξάμηνου της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού επιβεβαίωσε κατά την χθεσινή συνέντευξή του στον Ant1 πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση των επιδόσεων του κυβερνητικού σχήματος για το πρώτο τρίμηνο διεμήνυσε πως θα είναι παρεμβατικός, τονίζοντας σχετικώς ότι «θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι έχω απαιτήσεις, καθώς η ελληνική κοινωνία έχει απαιτήσεις από εμάς».
Ενόσω το πληροφοριακό σύστημα «ΜΑΖΙ», χειριστές του οποίου είναι ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος και ισοδυναμεί με το ψηφιακό «μάτι» του Μεγάρου Μαξίμου στις υπουργικές δράσεις, δεν είναι ακόμη σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρινίζει σε τακτικούς του συνομιλητές πως έχει μια πολύ ξεκάθαρη εικόνα για τις επιδόσεις των Υπουργών του.
«Το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης δεν αντικαθιστά το παραδοσιακό μπλοκάκι. Εκεί μόνον εγώ μπορώ να διαβάσω τον γραφικό μου χαρακτήρα και έχω την απόλυτη πρόσβαση» επισημαίνει ο πρωθυπουργός-σύμφωνα με το ethnos.gr-στο στενό του περιβάλλον επιχειρώντας να κρατήσει σε εγρήγορση τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου, παρότι αντιλαμβάνεται την πολυπλοκότητα του ζητήματος, του μεταναστευτικού, όπου βασικές πτυχές του παραμένουν ανεξέλεγκτες των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, στέλνει μήνυμα πως οι δύο γραμμές εντός της κυβέρνησης, μία πιο μετριοπαθής και μία πιο σκληροπυρηνική, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Ένα πρώτο μέτρο αποτέλεσε η ανάληψη από τον ειδικό γραμματέα Υποδοχής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Μάνο Λογοθέτη, της ευθύνης της δημόσιας επικοινωνίας για το Προσφυγικό, προκειμένου να ανασχεθεί η κυβερνητική πολυγλωσσία, που, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, θολώνει την κεντρική στρατηγική της κυβέρνησης, άξονες της οποίας είναι η αποτελεσμαστικότερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας, η επιτάχυνση στην διαδικασία χορήγησης ασύλου και η αφύπνιση της διεθνούς κοινότητας με την άσκηση παράλληλων πιέσεων τόσο στη κατεύθυνση της ΕΕ, όσο και σε αυτήν της Τουρκίας.