Νέο ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από την Ναύπακτο όπου βρίσκεται για την επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα ανεχθεί τις αυθαιρεσίες της ‘Άγκυρας εις βάρος του Διεθνούς Δικαίου, που στρέφονται εναντίον της Ειρήνης και της σταθερότητας στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος, αφού σημείωσε ότι το μήνυμα της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο και διδακτικό σήμερα, διεμήνυσε προς την Τουρκία, η οποία -όπως είπε- έχει επιδοθεί στην περιοχή της Συρίας σε μια σειρά αυθαίρετων, ως καταφανώς αντίθετων προς το Διεθνές Δίκαιο, πολεμικών επιχειρήσεων, ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας και εφαρμόζοντας αποφάσεις που επιβάλλει η θεσμοθετημένη, από το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, δεν πρόκειται ν΄ανεχθεί, κατ΄ουδένα τρόπο, τις αυθαιρεσίες της Τουρκίας εις βάρος του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίες στρέφονται ευθέως εναντίον της Ειρήνης και της σταθερότητας στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Πολλώ μάλλον όταν οι αυθαιρεσίες αυτές απειλούν και τα Σύνορα καθώς και την Επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως οριοθετούνται από τα Σύνορα και από την Επικράτεια της Ελλάδας και της Κύπρου».
Ακολούθως, σημείωσε ότι οι γραφικές, πλην όμως επικίνδυνες, «αυτοκρατορικές φαντασιώσεις» της Τουρκίας θα έχουν την αντιμετώπιση που τους αρμόζει και επισήμανε ότι αυτές οι φαντασιώσεις υπονομεύουν, με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας, οιαδήποτε ευνοϊκή εξέλιξη της Ευρωπαϊκής της προοπτικής αλλά και των σχέσεών της με την Δύση γενικότερα.
Αναφερόμενος στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, το 1571, υπενθύμισε ότι σηματοδοτεί ένα από τα πιο εμβληματικά γεγονότα της Ιστορίας της Ευρώπης. «Και τούτο ιδίως διότι, σύμφωνα με την ορθή και αντικειμενική ιστορική αποτίμησή της, οι ενωμένες τότε Ευρωπαϊκές Δυνάμεις ανέκοψαν την άκρως επικίνδυνη επεκτατική πολιτική της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ευρώπη δια της καταστροφής του στόλου της, ο οποίος εθεωρείτο ανίκητος» σημείωσε.
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η Ναυμαχία της Ναυπάκτου παραμένει, στο διηνεκές, ένα ιστορικά τεκμηριωμένο παράδειγμα για το πώς η Ευρώπη, ενωμένη και αποφασισμένη, είναι σε θέση ν΄αντιμετωπίσει αποτελεσματικά καθέναν, ο οποίος θα διανοούνταν να απειλήσει τόσον εκείνη όσο και την Ειρήνη εν γένει.
Δείτε το Video:
Ανεπίτρεπτο να υπάρχουν δισταγμοί και ολιγωρίες στην υπεράσπιση της ειρήνης και της δημοκρατίας
«Όταν πρόκειται για την υπεράσπιση της ειρήνης και της δημοκρατίας, μέσω της αντίστοιχης υπεράσπισης της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας, δεν είναι επιτρεπτό να υπάρχουν δισταγμοί και ολιγωρίες», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Ναυπακτίας.
Απευθυνόμενος στις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής μας, και πρωτίστως, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι αυτές οι καταστάσεις -όπως αποδεικνύει και η σημερινή, κρίσιμη, διεθνής συγκυρία- υπονομεύουν την ειρήνη, καταλύουν την δημοκρατία και περιθωριοποιούν τον ‘Ανθρωπο και τα θεμελιώδη δικαιώματά του.
Μάλιστα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε, ότι «Οι Μεγάλες Δυνάμεις και ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση -λόγω και του πλανητικού της ρόλου, που συνίσταται στην υπεράσπιση των αρχών και αξιών της ειρήνης, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του Ανθρώπου- πρέπει να παρεμβαίνουν, ανά πάσα στιγμή, εγκαίρως και αποτελεσματικώς, και να διασφαλίζουν τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».
Χαρακτήρισε, επίσης ανεπίτρεπτη για την Ιστορία, το μέλλον και την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης την σημερινή κατάσταση, η οποία καταλήγει στο να μένει ατροφικός ο βασικός, κατά το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο, πυλώνας της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας. Όπως παρατήρησε «Η σύγχρονη ευρωπαϊκή αλλά και η παγκόσμια, χαλεπή, συγκυρία καθιστούν αναγκαία την ανάδειξη των πραγματικών δυνατοτήτων αυτού του, τόσο κρίσιμου για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πυλώνα».
Αναφερόμενος στη γείτονα Τουρκία, τόνισε ότι με την ευκαιρία της ιστορικής Επετείου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, στέλνουμε το εξής μήνυμα ότι «Εμάς, τους Έλληνες, το παρελθόν μας διδάσκει όχι την εκδίκηση, αλλά την ανάγκη εμπέδωσης της φιλίας και της ειρηνικής συνύπαρξης». Ωστόσο, επισήμανε ότι « Τούτο, προϋποθέτει τον εκ μέρους της Τουρκίας πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, πολλώ μάλλον όταν από τον σεβασμό αυτόν εξαρτάται και η Ευρωπαϊκή της προοπτική».
Καταλήγοντας, διεμήνυσε, επίσης προς την Τουρκία ότι «εμείς, οι Έλληνες, εάν και οσάκις χρειασθεί, θα επιβάλλουμε τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, έχοντας μάλιστα και την στήριξη των Συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ και των Εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και θα το πράξουμε υπό όρους αρραγούς ενότητας, όπως το έχουμε αποδείξει κάθε φορά που υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας θέματα και τα εθνικά μας δίκαια».