Novartis: Η Βουλή στον αστερισμό του «Ρασπούτιν» - Τα διλήμματα Μητσοτάκη

Η Βουλή θα αναλάβει πλέον να διευκρινίσει ποια πολιτικά πρόσωπα και υπό ποιες συνθήκες «έστησαν» την υπόθεση Novartis, με σκοπό να εξοντώσουν ηθικά και πολιτικά βαριά ονόματα της δημόσιας ζωής σε μια πρωτοφανή πολιτική σκευωρία.

Και αυτό γιατί στη Βουλή διαβιβάστηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα η δικογραφία για τη βρώμικη αυτή υπόθεση, αφού κατά τη δικαστική έρευνα, κατονομάστηκαν, από επιφανείς μάρτυρες, πολιτικά πρόσωπα και δικαστικοί τόσο για την πολιτική σκευωρία όσο και για τη δικαστική διαχείριση του συνόλου των ερευνών.

Στις καταθέσεις τους, τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς,  όσο και ο Ευάγγελος .Βενιζέλος αλλά και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, έχουν κατονομάσει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως υπεύθυνο παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη και στις έρευνες για τη Novartis, όσο και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ότι είχε πλήρη γνώση.

Επίταση δόλου

Ειδικά για τον κ. Τσίπρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την κατάθεσή του στον Άρειο Πάγο,  στοιχειοθέτησε, με νομική ακριβολογία, την κατά τη γνώμη του ποινική ευθύνη του πρώην πρωθυπουργού, καταλογίζοντάς του «επίταση δόλου».

«Δεν μπορεί να έχει συμβεί αυτό χωρίς την έγκριση, τη στήριξη και τη συμμετοχή του πρώην Πρωθυπουργού και ορισμένων υπουργών του», οι οποίοι χαιρόντουσαν και καμάρωναν γιατί είχαν κάνει βασική απασχόλησή τους την ανακύκλωση των συκοφαντιών, οι οποίες αποδεδειγμένα είναι συκοφαντίες, διότι η υπόθεση έχει αρχειοθετηθεί”, είπε χαρακτηριστικά.

«Και, όπως τόνισε,  το ζήτημα είναι ότι ακόμα και μετά τις αρχειοθετήσεις, ο κ. Τσίπρας προεκλογικά εξακολουθούσε να επαναλαμβάνει τις ίδιες συκοφαντίες, τις ίδιες αθλιότητες, να δημιουργεί ένα βαρύ πολιτικό κλίμα, να στοχεύει εναντίον αποδεδειγμένα άσχετων ανθρώπων, γεγονός που, με ποινικούς όρους, αποτελεί επίταση του δόλου».

Πόλεμος ανακοινώσεων ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας

Στη Νέα Δημοκρατία πληθαίνουν καθημερινά τα κορυφαία και άλλα στελέχη της που καταγγέλλουν ανοικτά την κυβέρνηση Τσίπρα ότι έστησε μια σκευωρία για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους, ενώ η κατάθεση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, που χωρίς να ονοματίσει το στέλεχος της προηγούμενης κυβέρνησης επανέλαβε, τις καταγγελίες του, πως το συγκεκριμένο πρόσωπο επιχειρούσε να παρέμβει στη δικαιοσύνη και ειδικά στην εισαγγελία κατά της διαφθοράς.

Η διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή έβαλε και πάλι “φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό, με το ΣΥΡΙΖΑ να προειδοποιεί με … «σύνθλιψη του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος»Συγκεκριμένα, σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή του τονίζει:

Η πολιτική ελίτ που ευθύνεται για το σκάνδαλο Novartis, ενορχηστρώνει τώρα και δεύτερο σκάνδαλο: Αυτό της συγκάλυψης και του ρεβανσισμού για όσους το ανέδειξαν». Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «οι εκπρόσωποι του παλιού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος επιχειρούν μια πρωτοφανή θεσμική παρεκτροπή, έναν χυδαίο πολιτικό αντιπερισπασμό. Θα συνθλιβούν από το βάρος της αθλιότητάς τους».

Η  Νέα Δημοκρατία αντέδρασε άμεσα:

«Όσοι μόλυναν τη δημόσια ζωή με φαινόμενα «Ρασπούτιν» ας μην προκαλούν την μνήμη των Ελλήνων. Είπαμε: Προχωράμε, αλλά δεν ξεχνάμε!». «Ρεβάνς ζητά όποιος έχει ηττηθεί. Και αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς ζητάμε μόνο την αλήθεια», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το δίλημμα Μητσοτάκη για το ενδεχόμενο ενός «τοξικού» κλίματος

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε χθες ρεπορτάζ του economico.gr, διευρύνονται και αυξάνονται καθημερινά οι πιέσεις από το εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης προς το Μέγαρο Μαξίμου για σε βάθος διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες «στήθηκε», όπως αναφέρουν γαλάζια στελέχη, η «σκευωρία» της Νovartis.

Και όπως όλα δείχνουν, το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής παραμένει ανοικτό, αν και η τελική απόφαση είναι στα χέρια του πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα συνυπολογίσει τα κέρδη και τις ζημιές από την δημιουργία ενός «τοξικού» πολιτικού κλίματος σε μία χρονική συγκυρία που η κυβέρνηση έχει επικεντρώσει την προσοχή της σε κρίσιμα ζητήματα, ορισμένα εκ των οποίων, μάλιστα, πλην της κοινωνικής ηρεμίας, απαιτούν και συναινέσεις με την αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στο ερώτημα εάν θα γίνει εξεταστική, δήλωσε στη ΔΕΘ:«Για την υπόθεση Novartis έχω τοποθετηθεί. Πατώντας σε ένα πραγματικό σκάνδαλο -δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπήρχε σκάνδαλο Novartis, όπως χρηματισμός γιατρών και του συστήματος υγείας- στήθηκε μια πολιτική σκευωρία, την οποία θεωρώ ότι πια έχουν αντιληφθεί όλοι οι Έλληνες πολίτες».

«Αν υπάρχουν ζητήματα διερεύνησης του πως στήθηκε αυτή η σκευωρία αυτό πάλι αφορά την Δικαιοσύνη και ενδεχομένως να αφορά τη Βουλή» συνέχισε. «Αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμα. Εάν προκύψει κάτι, αν κάποιος φάκελος έρθει στη Βουλή προς περαιτέρω διερεύνηση, θα μπορώ να σας απαντήσω και πιο συγκεκριμένα», είπε χαρακτηριστικά πριν μία εβδομάδα.

Τώρα ο φάκελος πήγε στη Βουλή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να πάρει μια απόφαση πολυσήμαντη, θεωρώντας μάλιστα – από πολιτική άποψη και προσωπικό χαρακτήρα- ότι για τα πολιτικά πρόσωπα οι κινήσεις ποινικοποίησης της δράσης τους πρέπει να γίνονται με φειδώ. Άλλωστε πρόσφατα (ΔΕΘ) δήλωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να στήσει «βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών στην Βουλή»

Το ΚΙΝ.ΑΛ. έτοιμο να πάρει θέση στο «πολιτικο-δικαστικό πόκερ»

Την προοπτική της εξεταστικής επιτροπής προκρίνει και ηΧαριλάου Τρικούπη και οι πληροφορίες εμφανίζουν την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά έτοιμη να πάρει θέση στο «πολιτικο-δικαστικό πόκερ» που θα διαδραματιστεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέας Λοβέρδος τάχθηκε υπέρ της κλήσης στην προανακριτική του πολιτικού προσώπου που έχει περιγράφει από δύο εισαγγελείς για παρεμβάσεις (Δημήτρης Παπαγγελόπουλος) ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το ίδιο πρόσωπο που είχε μιλήσει έξω από το Μαξίμου κάνοντας λόγο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι είχε ρίξει ματιές στη δικογραφία, χωρίς να έχει τέτοια αρμοδιότητα.

πηγή: economico.gr