Στην κριτική πως το Μέγαρο Μαξίμου υπαναχώρησε στις προεκλογικές δεσμεύσεις Μητσοτάκη για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, θα επικεντρωθεί η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ, το ερχόμενο Σάββατο.
Ο πρώην πρωθυπουργός, έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις με συνεργάτες του σχετικά με το θέμα. Όπως γράφει το ethnos.gr. η ομιλία Τσίπρα θα εστιάζει «στα όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την τριήμερη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στα όσα απέφυγε να πει».
Το «κρυμμένο» σχέδιο
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι η ομιλία του πρέπει να είναι επικεντρωμένη στο σχέδιο του κόμματός του, προκειμένου οι πολίτες να μπορέσουν να το αντιπαραβάλουν με το αντίστοιχο σχέδιο της κυβέρνησης, που κατά την κρίση του «κρύφθηκε» σε μεγάλο βαθμό, αλλά εκ των πραγμάτων θα αποκαλυφθεί με την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2020.
Επίσης, στην Κουμουνδούρου λένε πως ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αόριστα στη διαπραγμάτευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο μετά το 2021 και θυμίζουν πως εγκατέλειψε και την ιδέα του καταπιστευτικού λογαριασμού που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εγγύηση για την μείωσή τους στο 2,5% (σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ).
Το είπε ο Αλέξης Τσίπρας και στη συνέντευξή του στο CNBC, σημειώνοντας: «Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης όταν ανέλαβε την εξουσία δεν αποδέχτηκε την πρόταση και θέλει να διαπραγματευθεί κάτι που εμείς πετύχαμε χωρίς διαπραγματεύσεις».
«Άλλοθι»
Όλα αυτά σύμφωνα με την ανάγνωση που κάνουν προβεβλημένα στελέχη της Κουμουνδούρου είναι «άλλοθι» για να εφαρμοστούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές μέσα από τη διατήρηση των στόχων στο 3,5%. Επομένως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη δική του ομιλία στη ΔΕΘ θα επαναλάβει ότι εάν ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει σύμμαχο για καλύτερα αποτελέσματα θα είναι παρών, αν όμως θελήσει να δώσει πίσω τα… κεκτημένα θα βρεθεί απέναντι. Εξηγούν πως ήδη στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την ακύρωση των προσλήψεων 10.500 εκπαιδευτικών και δεν είπε κουβέντα για τη μείωση της προκαταβολής του φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ο Νίκος Παππάς στη λογική αυτή σχολίασε δηκτικά πως στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός χαμήλωσε τον πήχη της ανάπτυξης και ανέβασε τον πήχη των πλεονασμάτων αποφεύγοντας να μιλήσει με σαφήνεια και για την ποσοτικοποίηση των μέτρων που θέλει να πάρει.