Γ. Βαρουφάκης: Αν δεν διανοείσαι την ρήξη, δεν διαπραγματεύεσαι

Δεν γίνεται να διαπραγματευτούμε εάν αποκλείσουμε την ρήξη, υπογράμμισε κατά την ομιλία του στην Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει την ρήξη, αλλά «αν την έχεις αποκλείσει, δεν διαπραγματεύεσαι».

«Άκουσα νουθεσίες να διαπραγματευτούμε, ότι έχουμε την στήριξή σας αλλά να δεσμευθούμε ότι δεν θα πάμε σε ρήξη. Αν δεν διανοείσαι την ρήξη δεν διαπραγματεύεσαι. Αν δηλώσεις εκ προοιμίου στην αντίπαλη πλευρά ότι αυτό που θα σου δώσουν στο τέλος θα το αποδεχθείς τότε καλύτερα να κάτσουμε εδώ στα υπουργεία μας και στις οικογένειές μας και να μας στείλουν με e-mail αυτά που θέλουν», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρουφάκης.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι η χώρα «απέδρασε από τον φόβο» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα προκύψει μια καλή συμφωνία. «Θα κάνω ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αποφύγουμε την ρήξη αλλά δεν θα διανοηθούμε να μην την διανοηθούμε. Χωρίς μπλόφες και περιστροφές. Αυτή θα είναι η …πανούργα τακτική μας».

Επανέλαβε ότι το μόνο που ζητά από τους εταίρους η κυβέρνηση είναι λίγες εβδομάδες γαλήνης για να καταθέσει τις προτάσεις της.Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται το 0% του Μνημονίου και επανέλαβε ότι «το 70% αυτού του φύλου συκής που συνόδευε την μνημονιακή λογική της πυραμιδικής λιτότητας είναι είτε άνευ σημασίας είτε είναι αυτά που λέμε και εμείς, ενώ γύρω στο 30% είναι το τοξικό κομμάτι που θα απορρίψουμε».

Επαναδιατύπωσε, επίσης, την πρόταση της κυβέρνησης για μια συμφωνία γέφυρα προς ένα «αμοιβαία επωφελές συμβόλαιο» και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα ενδοιασμό να διατηρήσει όσα μέρη δεν απειλούν να μολύνουν την νέα συμφωνία τονίζοντας ότι «για να πάψει η δανειακή συμφωνία να είναι τοξική, απαιτείται ένα νέο συμβόλαιο».

Σημείωσε ότι «με την ψήφο εμπιστοσύνης ξεκινά η μεταμνημονιακή περίοδος της χώρας». «Εκλεγήκαμε να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία και είναι αστείο ότι μας ασκείτε κριτική επειδή ζητούμε για γέφυρα προς μια νέα συμφωνία», είπε απαντώντας στην κριτική που άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος αμφισβήτησε την διαπραγματευτική «γραμμή» της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Βαρουφάκη κάνοντας λόγο για έλλειψη σχεδίου, ενώ κύκλοι προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ έσπευσαν επίσης να συμπληρώσουν ότι η «ρήξη» ισοδυναμεί με Grexit.

Και κατέληξε λέγοντας ότι «ο κόσμος νιώθει ότι κάτι αλλάζει στην Ευρώπη. Μόνη μας τακτική θα είναι να προσέλθουμε με λογικές σώφρονες προτάσεις. Χωρίς μπλόφες και περιστροφές, αυτή θα είναι η πανούργα τακτική μας». Προσθέτοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι η πρώτη που πηγαίνει στο Eurogroup όρθια και όχι σκυφτή.