Το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων έθεσε ο Ν. Κοτζιάς στον Γερμανό Yπουργό Εξωτερικών

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον γερμανό ομόλογό του Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαγιερ κατά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη στο Βερολίνο, όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεών του ο τηλεοπτικός σταθμός Mega. Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι δύο άνδρες μετά το πέρας της συνάντησής τους, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις αποτελούν «ένα θέμα των συζητήσεων».

Ο κ. Στάινμαγιερ, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι όλα τα ζητήματα που αφορούν στις επανορθώσεις περιλαμβανομένου και του κατοχικού δανείου έχουν κλείσει νομικά.

Κατά τα άλλα, ο γερμανός Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Πριν από την έναρξη της συνάντησης ο κ. Στάινμαγιερ είχε δηλώσει ότι το Βερολίνο σέβεται το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών αλλά συνεχίζει να περιμένει από την Ελλάδα να σεβαστεί το γεγονός ότι αναμένεται αξιοπιστία και «προσκόλληση στις δεσμεύσεις της».

Ο έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, από την άλλη, στο συγκεκριμένο θέμα είπε ότι η Ελλάδα χρειάζεται αλλαγές αλλά δεν μπορεί να στρέφεται αυτό ενάντια στα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την πολιτική που μας έχει επιβληθεί», δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δρομολογηθεί μια πολιτική που θα βοηθήσει να αναπτυχθεί η οικονομία. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι ο ίδιος προτιμά μια ευρωπαϊκή λύση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αλλά η λύση αυτή πρέπει να είναι διαφορετική από αυτήν που δόθηκε με την προσέγγιση που προηγήθηκε των μνημονίων.