«Κόφτης» ή ευκολότερες απολύσεις με την κατάργηση του «βάσιμου λόγου απόλυσης»; - Δείτε τι λένε οι δύο πλευρές
«Ήρθαμε να βγάλουμε αυτόν τον κόφτη στις προσλήψεις», είπε ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας για την κατάργηση της υποχρέωσης αιτιολόγησης της απόλυσης. Όπως είπε, παρά του ότι είχαν ψηφίσει τη διάταξη για τον βάσιμο λόγο απόλυσης, όταν την έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε ότι υπήρχε πρόβλημα στην εφαρμογή της και ότι λειτουργούσε σε αντίθετη κατεύθυνση.
Για το θέμα, ο υπουργός είχε μιλήσει και στο Open TV. «Με την τροπολογία ισχυροποιείται όλο το εργατικό Δίκαιο κι επανέρχεται στην αρχική του μορφή. Αν το πίστευε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι στήριζε τους εργαζόμενους θα έφερνε το νομοσχέδιο νωρίτερα κι όχι τον Μάιο του 2019. Έλεγε ότι μ’ αυτή τη διάταξη θα προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και δεν θα γίνουν απολύσεις. Μετά την ψήφιση της διάταξης του ΣΥΡΙΖΑ, οι απολύσεις αυξήθηκαν κατά 17.000 και μέχρι και τον Ιούλιο υπήρξε αύξηση των απολύσεων σε κάθε μήνα. Η διάταξη λειτούργησε αντίθετα. Επαναφέρουμε την προστατευτική «ασπίδα» του εργαζόμενου» επεσήμανε.
«Ο πιο αντεργατικός νόμος»
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης,κ. Γεωργιάδης είπε ότι με το καθεστώς του βάσιμου λόγου των απολύσεων, υπήρχε ουσιαστικά κίνδυνος «φακελώματος» των εργαζομένων και στιγματισμού τους. «Ο εργοδότης που θα έβλεπε στο βιογραφικό την απομάκρυνση από την προηγουμένη δουλειά, θα μπορούσε να ζητήσει τον φάκελο με την αιτία της απόλυσης» εξήγησε. Σημείωσε πως τώρα επιστρέφουμε στο καθεστώς που ίσχυε προηγουμένως, με το οποίο ο εργαζόμενος μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να διεκδικήσει τα χρήματα, που του οφείλονται.
Ο νόμος Αχτσιόγλου ήταν «ο πιο αντεργατικός νόμος, που έχει ψηφιστεί ποτέ στην Ελλάδα» υπογράμμισε.
Εξηγώντας γιατί ήταν επείγον να περάσει η τροπολογία για τις απολύσεις είπε: «Βγήκαν τα στοιχεία του Ιουλίου και είδαμε ότι είμαστε -14.000 θέσεις. Αυτό οφείλεται στα μέτρα, που πέρασε τελευταία στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ για να σαμποτάρει την ελληνική οικονομία.
«Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε ολόκληρο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο να λειτουργούν νόμοι που είναι κατά των επιχειρήσεων, αλλά και των εργαζομένων» συνέχισε ο υπουργός. Σημείωσε δε πως η νομοθέτηση της κυβέρνησης για τους εργολάβους και τις απολύσεις έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση μία εβδομάδα πριν από τις Ευρωεκλογές. «Γιατί δεν ψήφιζε τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την λεγόμενη φιλεργατική νομοθεσία;» αναρωτήθηκε.
Ο αντίλογος
Από την άλλη πλευρά, όσοι αντιδρούν κάνουν λόγο για επιστροφή στις ευκολότερες απολύσεις, ικανοποιώντας το αίτημα του ΣΕΒ.
Όπως γράφει το sofokleousin.gr πλέον οι απολύσεις των εργαζομένων μπορούν να γίνονται χωρίς αιτιολογία, αφού καταργείται η διάταξη που καθιέρωνε τις αιτιολογημένες απολύσεις, η οποία (διάταξη) ίσχυσε για περίπου ένα δίμηνο.
Οι αιτιολογημένες απολύσεις καθιερώθηκαν από τις 17 Μαΐου, με τον ν. 4359/2019, και προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις του ΣΕΒ, ο οποίος, ως εργοδοτικός φορέας θέλει ένα πιο ελεύθερο καθεστώς απολύσεων υποστηρίζοντας μάλιστα ότι, αυτό λειτουργεί υπέρ των προσλήψεων και της μείωσης ανεργίας
Ειδικότερα το άρθρο 48 του ν. 4611/2019 προβλέπει ότι: «Η καταγγελία της εργασιακής σχέσης θεωρείται έγκυρη, μόνο αν οφείλεται σε βάσιμο λόγο, κατά την έννοια του άρθρου 24 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 4359/2016 (A’ 5), έχει γίνει εγγράφως, έχει καταβληθεί η οφειλόμενη αποζημίωση και έχει καταχωρηθεί η απασχόληση του απολυόμενου στα τηρούμενα για τον ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ) μισθολόγια ή έχει ασφαλιστεί ο απολυόμενος. Σε περίπτωση αμφισβήτησης, το βάρος επίκλησης και απόδειξης της συνδρομής των προϋποθέσεων έγκυρης καταγγελίας φέρει ο εργοδότης».
Ποιοι ήταν βάσιμοι λόγοι απόλυσης
Η παραπομπή στο άρθρο 24 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη σημαίνει ότι «βάσιμος» λόγος απολύσεως, θα πρέπει να αναζητηθεί «στην ικανότητα ή τη συμπεριφορά του εργαζομένου και στις λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης, της εγκατάστασης ή της υπηρεσίας».
Δηλαδή, μόνον οι λόγοι που σχετίζονται άμεσα με αυτές τις δύο κατηγορίες μπορούν να καταστήσουν έγκυρη την απόλυση.
Ωστόσο παρέμεινε σε ισχύ η πρόβλεψη του νόμου ότι ο «σπουδαίος λόγος» για την καταγγελία της σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνο, όπως λόγου χάρη μη εκτέλεση της εργασίας, επανειλημμένες απουσίες, πράξεις ανταγωνισμού προς τον εργοδότη, μη τήρησης εχεμύθειας, μη συμμόρφωση με τις εντολές του εργοδότη, παράνομες πράξεις κ.λπ. οι οποίες αποτελούν βάσιμο λόγο απόλυσης.
Κατόπιν, με απόφαση του τέως γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, πραγματοποιήθηκε προσαρμογή του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ στο Έντυπο Ε6 – Καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου (με ή χωρίς προειδοποίηση) και προστέθηκε νέο πεδίο στο οποίο θα αναφέρονταν ο βάσιμος λόγος καταγγελίας της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου ο οποίος θα επιλέγονταν από μία λίστα τιμών που θα δίνει τρεις επιλογές, όπως αυτές καθορίζονται από το άρθρο 24 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 4359/2016 (Α’ 5) ως εξής:
- Ικανότητα εργαζομένου κατά την εκτέλεση της εργασίας,
- Συμπεριφορά του εργαζομένου και
- Λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης.
Δηλαδή η επιχείρηση που θα ανήγγειλε μία απόλυση, υποχρεωτικά θα σημείωνε και έναν από τους τρεις λόγους, για τους οποίους την αποφάσισε.
Τι σημαίνει βάσιμος λόγος απόλυσης
Για το τελευταίο δίμηνο, που ίσχυσε η διάταξη, ο εργοδότης θα έπρεπε να αποδείξει ότι η απόλυση στηρίζεται σε βάσιμο λόγο.
Αν ο λόγος απόλυσης κρινόταν από το δικαστήριο «μη βάσιμος» και ο εργοδότης δεν έπειθε για τη βασιμότητα του λόγου της απόλυσης, η απόλυση θα ακυρώνονταν και θα υποχρεωνόταν να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο!
Από τώρα και στο εξής, σε περίπτωση απόλυσης, ο εργαζόμενος είναι εκείνος που θα πρέπει να αποδείξει ότι ο λόγος της απόλυσής του ήταν αβάσιμος και καταχρηστικός.
Παράλληλα πρέπει να επισημανθεί ότι το άρθρο 24 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, ορίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν βάσιμους λόγους απόλυσης τα ακόλουθα:
- Η φυλή, χρώμα, φύλο, οικογενειακή κατάσταση, εγκυμοσύνη, θρησκεία, πολιτικές πεποιθήσεις, εθνικότητα, κοινωνική καταγωγή.
- Η υποβολή παραπόνου ή η προσφυγή σε αρμόδιες αρχές σχετικά με παράβαση νομοθετικών ή κανονιστικών διατάξεων από τον εργοδότη.