Η αρχή του τέλους για την Χρυσή Αυγή - Σημαντικές οι πιθανότητες να μην μπει στην Βουλή

Σαφή σημάδια ότι η Χρυσή Αυγή βρίσκεται σε φάση αποδρομής και πολύ πιθανόν να μην μπει καν στη Βουλή μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου προκύπτουν από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Το νεοναζιστικό μόρφωμα δεν κάνει ουσιαστικά προεκλογική καμπάνια, αφού πολλά στελέχη του βρίσκονται στο δικαστήριο και απολογούνται για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενώ στην ηγεσία του κόμματος υπάρχει διάχυτος ο φόβος για βαριές καταδίκες, για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής ομάδας.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr, τα πρώτα σημάδια της κρίσης στην Χρυσή Αυγή, φάνηκαν στις ευρωεκλογές όπου η Χρυσή αυγή υποχώρησε στο 4,88% με 275.817 ψήφους, λίγο πάνω από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου που πήρε 4,18% και 236.360 ψήφους. Η πτώση σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές ήταν εντυπωσιακή. Καθώς στις ευρωεκλογές του 2014 η Χρυσή Αυγή είχε εκτοξευθεί στο 9,39% και είχε λάβει 536.913 ψήφους. Καθόλου τυχαία, οι προηγούμενοι ευρωβουλευτές του νεοναζιστικού κόμματος, δεν ήταν αυτήν την φορά υποψήφιοι, αφού ο Νίκος Μιχαλολιάκος επέλεξε επικεφαλής της λίστας, ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης του, όπως ο Γιάννης Λαγός.

Αλλά και στις δημοτικές εκλογές, ο φόβος να έρθει και πάλι δεύτερος, και να περάσει στον β’γύρο ο Ηλίας Κασιδιάρης, ευτυχώς δεν επαληθεύτηκε. Με τον υποψήφιο της Χρυσής Αυγής να έρχεται πίσω από τον Παύλο Γερουλάνο του ΚΙΝΑΛ, με σαφώς μειωμένα ποσοστά σε σχέση με τις εκλογές του 2014.

Σε φάση αποσυσπείρωσης

Τα μειωμένα ποσοστά της Χ.Α. στις ευρωεκλογές προκάλεσαν μια κρίση αποσυσπείρωσης του κόμματος, που φαίνεται πλέον καθαρά στις δημοσκοπήσεις. Οι ερμηνείες που δίνουν οι πολιτικοί αναλυτές, θέλουν τους πολίτες να ξεπερνούν την φάση της οργής που τους προκάλεσε η κρίση και να στρέφονται σε πιο συστημικά κόμματα, ενώ την ίδια στιγμή το νεοναζιστικό μόρφωμα φαίνεται που συμπιέζεται και από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φώς της δημοσιότητας, την έρευνα της εταιρείας Rass για το in.gr, η Χρυσή Αυγή έρχεται 5ο κόμμα, κάτω και από την Ελληνική Λύση με ποσοστά που δεν δείχνουν καμία βεβαιότητα ότι θα ξεπεράσει το όριο του 3%. Το ποσοστό που της δίνει η δημοσκόπηση είναι 3,2%, όλοι όμως οι δημοσκόποι συμφωνούν οτι το κόμμα υφίσταται μεγάλη πίεση και ενδεχομένως το ποσοστό του να είναι υπερεκτιμημένο.

Χαμηλά ποσοστά κοντά στο όριο του να μην μπει στην βουλή έδωσε και η προηγούμενη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, όπου την τρίτη θέση καταλαμβάνει το ΚΙΝΑΛ με 7%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 5% και στο τέλος έρχεται η Χρυσή Αυγή με 4%.

Ποσοστά στο όριο του 3% έδωσαν και δύο άλλες δημοσκοπήσεις. Αυτή της MRB για τα Νέα του Σαββατοκύριακου της 29ης Ιουνίου, που έδωσε στο κόμμα του Μιχαλολιάκου ποσοστά από 2,6 έως 5%, αλλά και αυτή της Marc για τον ΑΝΤ1, λίγες ημέρες πριν, που έδωσε στην Χρυσή Αυγή ποσοστό γύρω στο 3,2%, μέσα δηλαδή στο στατιστικό λάθος. Ποσοστό 3,5% έδωσε ακόμα στην Χρυσή Αυγή η δημοσκόπηση της Alco για το Open.