Μάρδας: Στα 2,9 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα το 2014

Στα 2,9 δισ. ευρώ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα το 2014, έναντι 5,3 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος του προϋπολογισμού 2015, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται στα 4,4 δισ. ευρώ ή στο 2,5% του ΑΕΠ. Τα εν λόγω στοιχεία έδωσε στην δημοσιότητα από την Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης.

Ο κ. Μάρδας, στην ομιλία του, παρουσίασε παρεμβάσεις για τη μείωση των δαπανών, αλλά και την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Ενδεικτικώς προανήγγειλε την επανεξέταση του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, λέγοντας πως πρέπει να υπάρξει «αποκατάσταση αδικιών», η οποία θα αφορά σε λίγες και συγκεκριμένες υποθέσεις.

Ακόμη, έφερε ως παράδειγμα σπατάλης το κτίριο όπου στεγάζεται οργανισμός Enterprise Greece και για το οποίο το Δημόσιο καταβάλει για ενοίκια και κοινόχρηστα 400.000 ευρώ το χρόνο όταν ο ίδιος φορέας διαθέτει ιδιόκτητο κτίριο.

Ομοίως αναφέρθηκε και στη σπατάλη στο χώρο της Υγείας , υποστηρίζοντας πως υπάρχει η δυνατότητα περικοπών, φέρνοντας ως παράδειγμα υλικά που τα νοσοκομεία αγοράζουν σε τιμή 10 ή 20 φορές υψηλότερα από τη χονδρική τους τιμή. «Δεν μιλώ για υλικά προέλευσης Κίνας», τόνισε.

Ο κ. Μάρδας επικεντρώθηκε και στους πρόχειρους διαγωνισμούς που σε πολλές περιπτώσεις προκηρύσσουν οι ΟΤΑ και τους οποίους παρουσίασε ως εστία σπατάλης και πιθανής διαφθοράς, λέγοντας πως θα αντικατασταθούν από νέο διαυγέστερο σύστημα.

Στο σκέλος των εσόδων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως μπορούν να εξευρεθούν φόροι 1,5 δισ. ευρώ ετησίως μέσα από την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, κάτι που, όπως είπε, θα δρομολογηθεί μέσα από νομοθετικές αλλαγές στις οποίες εμπλέκονται επτά Υπουργεία.

Τέλος, ο κ. Μάρδας προανήγγειλε τη στενή συνεργασία του Υπουργείου με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.