Οργή: Βρετανός υπουργός αμφισβήτησε την Κυπριακή ΑΟΖ

Ο Αλαν Ντάνκαν, Βρετανός υπουργός για ευρωπαϊκά ζητήματα, μιλούσε στη Βουλή των Κοινοτήτων, όταν τόνισε ότι σε περιοχές υπό αμφισβήτηση δεν πρέπει να διεξάγονται γεωτρήσεις, αναφερόμενος στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ. Η δήλωσή του όπως ήταν φυσικό προκάλεσε την οργή των Κυπρίων.

Ο Αλαν Ντάνκαν, απαντώντας εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών στον  Βρετανοκύπριο  βουλευτή των Εργατικών, Πάμπο  Χαραλάμπους, που κάλεσε το Foreing Office να καταδικάσει την απόφαση της Τουρκίας για  γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ είπε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα sigmalive: «Χθες συναντήθηκα με τον Τούρκο πρέσβη και είχα πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες μαζί του». Αναφερόμενος στην κυπριακή ΑΟΖ, συμπλήρωσε: «Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα ήθελε να δει την αποκλιμάκωση της έντασης και την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό. Η Βρετανία, συμπλήρωσε, πράττει τα μέγιστα ως εγγυήτρια δύναμη και εξέφρασε την ελπίδα «όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτό το θέμα να μπορέσουν να έρθουν μαζί και για ακόμα μία φορά να μιλήσουν σοβαρά για το πώς κάποιου είδους λύση μπορεί να επιτευχθεί».

Οργή του Αναστασιάδη

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Νίκου Αναστασιάδη στα όσα είπε ο Αλαν Ντάνκαν για τις γεωτρήσεις και την κυπριακή ΑΟΖ. Ο πρόεδρος της Κύπρου προανήγγειλε διάβημα στη Βρετανίδα πρωθυπουργό.

«Θεωρώ ότι η όλη στάση το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να έχει η Βρετανία, παρά τα όποια συμφέροντα έχει στην Κύπρο. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος έχει τέτοια συμπεριφορά», συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης.