Γιατί στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν χωρούν και Κουντουρά και Δανέλλης

Παρά την τροπολογία της κυβέρνησης για την κατάργηση του ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή, είναι εξαιρετικά αμφίβολο πως χωρούν τελικά στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ τόσο η Ελενα Κουντουρά όσο και ο Σπ. Δανέλλης, τους οποίους και αφορά άμεσα η τροπολογία.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, αυτό συμβαίνει καθώς αν κατέλθουν και οι δύο και τελικά εκλεγούν και ακολούθως παραιτηθούν, τότε η κυβέρνηση θα «πέσει» από τον αριθμό 151 στο 149 και θα χάσει άμεσα τη δεδηλωμένη, χωρίς να έχει «εφεδρείες» που θα καλύψουν και τους δύο.

Σε αυτή την περίπτωση ο χρόνος των εκλογών παύει να είναι στην ευχέρεια του πρωθυπουργού, αλλά επιβάλλεται από τις πολιτικές εξελίξεις. Τότε ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να πάει σε εκλογές, μάξιμουμ, εντός 34 ημερών, δηλαδή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, ένα χρονικό σημείο κυριολεκτικά απαγορευτικό για κάλπες, αφού πέφτει ακριβώς στο «πικ» της τουριστικής σεζόν. Βάσει των παραπάνω, κρίνεται δύσκολο έως αδύνατο να είναι υποψήφιοι και οι κ.κ. Κουντουρά και Δανέλλης. Αντίθετα, αν κατέλθει ο ένας από τους δύο και τελικά εκλεγεί, τότε η κυβέρνηση μπορεί να κρατήσει τον μαγικό αριθμό «151» αφού εκτός απροόπτου το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει κάποιας μορφής συνεργασία με τον κ. Θεοχαρόπουλο.

Αν πάντως επιλεγεί η υποψηφιότητα της κ. Κουντουρά, δημιουργείται ένα δύσκολο παζλ στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου λογικά θα κατέλθει ο κ. Δανέλλης και θα βρει αντιμέτωπο τον κ. Μιχελογιαννάκη, ο οποίος τελευταία δημιουργεί ουκ ολίγους πονοκεφάλους στην Ηρώδου Αττικού.