Μήνυμα σε Ερντογάν: Μην παραβλέπουμε ότι είναι μνημεία του Ελληνισμού, που πληγώθηκε και κυνηγήθηκε... (βίντεο από την Χάλκη)

Παράλληλα τόνισε ότι «δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης, συμφωνίας ή συναλλαγής η αυτόβουλη υποχρέωση των κυβερνήσεων να υπερασπίζουν τα συμφέροντα τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των μειονοτήτων σε κάθε χώρα ξεχωριστά».

Παρόμοια ευχή – για επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης – διατύπωσε και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για τον υψηλό συμβολισμό της παρουσίας του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστήριζε πάντα την άρση της αδικίας εις βάρος της Σχολής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για να ευχηθεί να μην αργήσει η μέρα που η Σχολή θα ανοίξει πάλι τις πύλες της.
Ευχήθηκε να έρθει η στιγμή που θα «ζήσουμε το ποθεινόν ήμαρ της επαναλειτουργίας της Σχολής» προσθέτοντας ότι η Ορθοδοξία εδώ και 48 έτη «στερείται των ευφήμων καρπών του πνευματικού αυτού φυτωρίου», ενώ χαρακτήρισε «διμερές» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το συγκεκριμένο θέμα.

«Δεν έχασε τις ρίζες του»

Ο κ. Τσίπρας νωρίτερα είχε σημείωσει ότι είχε τη χαρά και την ευλογία να περιδιαβεί «σημαντικότατα μνημεία του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας,  μνημεία όμως της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που ανήκουν πια σε όλη την ανθρωπότητα, οικουμενικά μνημεία».

«Όμως, δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι είναι μνημεία του Ελληνισμού, ενός Ελληνισμού και μιας ελληνικής κοινότητας, μιας ελληνικής και ορθόδοξης μειονότητας, που πέρασε πολύ μεγάλες δυσκολίες. Πληγώθηκε, κυνηγήθηκε, αποδεκατίστηκε αλλά δεν έχασε τις ρίζες της. Μπορεί να μοιάζει σαν ένας κορμός δέντρου πληγωμένου, οι ρίζες όμως υπάρχουν, αναπνέουν είναι εδώ», πρόσθεσε.

Στην λειτουργία

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε την Χάλκη με πολυτελές σκάφος υπό την συνοδεία της τουρκικής ακτοφυλακής και παρακολούθησε την θεία λειτουργία, στην οποία  χοροστάτησε ο Πατριάρχης, καθώς σήμερα είναι μεγάλη γιορτή για την Ορθοδοξία μιας και γιορτάζεται ο Αγιος Φώτιος, ιδρυτής της Μονής όπου βρίσκεται η Θεολογική Σχολή .

Κατά την υποδοχή του, υπήρχαν και αρκετοί ομογενείς, ενώ για την κάλυψη της επίσκεψης υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και από τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα