Οι εκβιασμοί Καμμένου «πιάνουν» - Το σενάριο διάσωσής του

Λήγει σήμερα η προθεσμία που έχει δώσει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος στους ΑΝΕΛ ωστε να μπορέσουν να «ανασυγκροτηθούν», και εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να θέσει στον πρόεδρο της Βουλής την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα, οδηγώντας το – πρώην – κόμμα του μια ανάσα από την διάλυση.

Με την παραίτηση του κ. Παπαχριστόπουλου, την έδρα παίρνει ο  Τέρενς Κουίκ ως πρώτος αναπληρωματικός. Ωστόσο, ο υφυπουργός Εξωτερικών αποτελεί εδώ και μήνες ξένο σώμα και κόκκινο πανί για τους ΑΝΕΛ που σημαίνει πως πιθανότατα θα ανεξαρτητοποιηθεί.

Ο Πάνος Καμμένοςγια το θέμα έχει δηλώσει πως «ο κ. Κουίκ ξεκίνησε με τους ΑΝΕΛ, έγινε δύο φορές βουλευτής και έγινε δύο φορές υπουργός. Εάν αποφασίσει να δολοφονήσει τους ΑΝΕΛ και να πετάξει στον δρόμο 50 οικογένειες ας πάρει τις αποφάσεις του και ο λαός τις δικές του. Εγώ δεν θα παρακαλέσω κανένα».

Χάνεται η πλειοψηφία

Το να παραιτηθεί ωστόσο από το αξίωμα ο κ. Κουίκ ώστε η έδρα να πάει στον τρίτο αναπληρωματικό που παραμένει στέλεχος των ΑΝΕΛ μάλλον αποκλείεται καθώς αυτό θα σήμαινε ότι η κυβέρνηση χάνει την οριακή πλειοψηφία 151 που έλαβε στην ψήφο εμπιστοσύνης.

Εάν ανεξαρτητοποιηθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών η ΚΟ των ΑΝΕΛ μένει με πέντε βουλευτές. Τυπικά βρίσκεται εντός του ορίου που θέτει ο Κανονισμός της Βουλής, όμως δεν ικανοποιεί την δεύτερη προϋπόθεση που θέλει τους πέντε να έχουν εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ, καθώς ο κ. Φωκάς έχει έρθει με μεταγραφή από την Ενωση Κεντρώων.

Όλες αυτές οι εξελίξεις, προκαλούν αναταραχές στην κυβέρνηση, που τις τελευταίες μέρες δέχεται προειδοποιητικές βολές από τον Πάνο Καμμένο ότι θα σύρει την κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές πριν την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, με αποτέλεσμα να κάνει δεύτερες σκέψεις, και να αναζητεί τρόπο να διασωθούν οι ΑΝΕΛ

Το σενάριο

Σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο που προωθείται, αλλά για την ώρα αντιμετωπίζει ισχυρούς προβληματισμούς από παράγοντες του κοινοβουλίου, είναι η τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να πέσει ο πήχης για την συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας από ανεξάρτητους βουλευτές από 10 που είναι σήμερα σε 5 βουλευτές

Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε πως  πέντε τουλάχιστον ανεξάρτητοι βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα μπορούν να συγκροτήσουν ΚΟ και να τοποθετούνται σε όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ώστε να μην αμφισβητείται η πλειοψηφία για την έγκριση των νομοσχεδίων και κατ επέκταση η δεδηλωμένη της κυβέρνησης. Οι πέντε θα μπορούσε να είναι: Ελ. Κουντουρά, Β. Κόκκαλης, Κ. Παπακώστα, Θ. Παπαχριστόπουλος ή Τ. Κουίκ αν παραιτηθεί ο πρώτος και Σπ. Δανέλλης. Φυσικά η ομαδοποίηση δεν θα γίνει σε ιδεολογική βάση αλλά προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα.

Αυτή η λύση θα έλυνε παράλληλα το πρόβλημα του Πάνου Καμμένου καθώς η ΚΟ των ΑΝΕΛ θα διαλυόταν τυπικά για να ανασυγκροτηθεί αμέσως ως ΚΟ ανεξάρτητων βουλευτών και ενδεχομένως να ευνοούσε τον Σταύρο Θεοδωράκη ώστε να ξανασυγκροτήσει ΚΟ αλλά και τον κ. Βασίλη Λεβέντη.

Αντίδραση από τη ΝΔ

Πάντως, η υλοποίηση του συγκεκριμένου σεναρίου ή κάθε σεναρίου αλλαγής του Κανονισμού για την διευκόλυνση της κυβέρνησης ή του κ. Καμμένου θα προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Ηδη η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της προειδοποιεί: «Όσα παρακολουθούμε τις τελευταίες ώρες είναι το αποτέλεσμα ενός εξόφθαλμου πια εκβιασμού. Ο κ. Τζανακόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει ακόμη και τον Κανονισμό της Βουλής, προκειμένου ο κ. Καμμένος να μην χάσει την καρέκλα του αρχηγού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ.

Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας τρέμει όσα ο πρώην εταίρος του απειλεί να αποκαλύψει και είναι πρόθυμος να κάνει όποια παραχώρηση του ζητήσει ο κ. Καμμένος. Αυτό που και οι δύο δεν καταλαβαίνουν είναι ότι όλοι οι πολίτες τους έχουν πάρει πια χαμπάρι».