«Σιωπηρή ένταξη» των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ζητά ο Στολντεμπεργκ

Την έγκριση από τους αντιπροσώπους των κρατών μελών του ΝΑΤΟ του πρωτοκόλλου εισδοχής των Σκοπίων στη συμμαχία ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντεμπεργκ.

Την πληροφορία μετέφερε μέσω ανάρτησής του στο twitter ο δημοσιογράφος του Bloomberg στις Βρυξέλλες, Νίκος Χρυσολωράς.

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ», γράφει ο δημοσιογράφος, «ζήτησε από τους πρέσβεις των χωρών μελών της Συμμαχίας να επικυρώσουν το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας με σιωπηρή διαδικασία, η οποία ολοκληρώνεται στις 5.30 το απόγευμα, ώρα Βρυξελλών».

Ωστοσο, η εξέλιξη  αυτή  επιβεβαιώνεται και από πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

 

Ουσιαστικά, αυτό που ζήτησε ο Στόλτενμπεργκ είναι να απαντήσουν τα κράτη-μέλη αν έχουν ενστάσεις. Αν όλοι απαντήσουν θετικά, το πρωτόκολλο αποστέλλεται στα εθνικά κοινοβούλια για έγκριση.

Η διαδικασία

Με δηλώσεις του στο σάιτ Politico ο γ.γ. του NATO  περιέγραψε τη διαδικασία από εδώ και πέρα
Η «Βόρεια Μακεδονία» μπορεί να περιμένει πολύ σύντομα την πρόσκληση ένταξης της στο ΝΑΤΟ, τώρα που το ελληνικό Κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών και την αλλαγή του ονόματος της χώρας, είπε.

«Θα υπογράψουμε το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ και μπορούμε να το κάνουμε αυτό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Στολτενμπεργκ χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι «η κύρωση του πρωτοκόλλου θα χρειαστεί λίγο χρόνο, καθώς εξαρτάται και από τα 29 κοινοβούλια των χωρών μελών του NATO. Την τελευταία φορά χρειάστηκε περίπου ένα χρόνο» αναφερόμενος στην ένταξη του Μαυροβουνίου στη Βορειατλάντική Συμμαχία, η οποία ολοκληρώθηκε το 2017.

«Μόλις υπογράψουμε το πρωτόκολλο προσχώρησης, τα Σκόπια θα αρχίσουν να κάθονται στο τραπέζι των συζητήσεων στο NATO», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Οπως σημειώνει το περιοδικό, φαίνεται ότι το ΝΑΤΟ θα είναι ο πρώτος οργανισμός που θα τηρήσει την υπόσχεση της Δύσης να εντάξει την χώρα με το νέο όνομα της. Ο επόμενος οργανισμός θα είναι η ΕΕ, η οποία θα αξιολογήσει την πρόοδο των υποψήφιων χωρών για ένταξη στην ΕΕ το καλοκαίρι.