Δεν... βγαίνουν οι πλειοψηφίες στην Επιτροπή για τις Πρέσπες - Τα πάνω κάτω από την διάλυση του Ποταμιού

Μια σειρά από διαδικαστικά, πλην όμως, με σοβαρές πολιτικές διαστάσεις, προβλήματα καλείται να λύσει η Διάσκεψη των Προέδρων, προκειμένου να προχωρήσει στην Ολομέλεια προς συζήτηση η Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι διαρροές από τα πολιτικά κόμματα έχουν οδηγήσει σε βραχυκύκλωμα τη λειτουργία της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, στην οποία ξεκινά το απόγευμα η εξέταση του σχεδίου νόμου για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η πολυσυζητημένη Επιτροπή αποτελείτο μέχρι σήμερα από 55 μέλη, 27 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 14 από τη ΝΔ, 4 από ΔΗΣΥ, 3 από ΧΑ και 3 από το ΚΚΕ, από 1από την Ένωση Κεντρώων το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ και τον Δημήτρη Καμμένο εκ των ανεξαρτήτων. Μέχρι σήμερα θεωρείτο σχεδόν βέβαιο ότι ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι θα μπορούσαν να διαμορφώσουν πλειοψηφία προκειμένου η Συμφωνία των Πρεσπών να εξασφαλίσει τη θετική εισήγηση από την Επιτροπή.

Ωστόσο η αποχώρηση Αμυρά οδήγησε σε διάλυση της ΚΟ του Ποταμιού κάτι που μεταξύ άλλων σημαίνει ότι χάνει πλέον το δικαίωμα εκπροσώπησης στις Επιτροπές.

Τα προβλήματα που προκύπτουν αφορούν από τη μια, τη σύνθεση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων ανεξαρτήτως του πραγματικού της ρόλου και του γνωμοδοτικού χαρακτήρα της εισήγησής της στην Ολομέλεια, και από την άλλη τη δυνατότητα «ανασύστασης» μιας κοινοβουλευτικής ομάδας, που δεν προβλέπεται.

Δεν διασώζεται

Το άλλο ζήτημα αφορά τις φήμες που κυκλοφόρησαν από το πρωί σε σχέση με το κατά πόσον η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού θα μπορούσε να σωθεί με μια μεταγραφή. Ο Πρόεδρος της Βουλής, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τα χθεσινά επεισόδια, απάντησε παρεμπιπτόντως σε σχετική ερώτηση και ανέφερε ότι πλέον δεν είναι δυνατή η ανασύσταση της ΚΟ του Ποταμιού. Για τη σύσταση κοινοβουλευτικής ομάδας απαιτούνται 10 βουλευτές.

Η Διάσκεψη των Προέδρων που συνεδριάζει αυτή την ώρα καλείται να επιλύσει αυτά τα διαδικαστικά θέματα.